Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Extra boa's, publieksbegeleiders en spreiding rond Black Friday

Extra boa's, publieksbegeleiders en spreiding rond Black Friday

DEN HAAG (ANP) - De grote steden treffen maatregelen om de verwachte drukte rond Black Friday en de verplichte 1,5 meter afstand wegens corona in goede banen te leiden. Zo worden in Rotterdam op vrijdag en zaterdag extra boa's ingezet en werkt Utrecht op die dagen met zogenoemde publieksbegeleiders op drukke plekken. Verder proberen ondernemers in de steden het prijzencircus wat te spreiden, zodat ook het publiek meer momenten heeft de winkels te bezoeken.

Behalve met de extra boa's werkt Rotterdam ook met een soort publieksbegeleiders op drukke plekken, maar daar heten die shoppingcoaches. "Zij leggen mensen uit welke regels er gelden en delen mondkapjes uit", aldus een woordvoerder. Verder is er in de stad voor belijning gezorgd, zodat het winkelend publiek weet welke route te kiezen en geven posters aan dat 1,5 meter weer de norm is.

Verder is Rotterdam in gesprek met ondernemers, die in veel gevallen hun aanbiedingen spreiden over meer dagen of mensen ertoe verleiden de aankopen online te doen.

Geen uitstallingen

Ook in Utrecht is er sprake van dat ondernemers onlineshoppen stimuleren, zegt een woordvoerder. Verder geldt in de domstad sinds begin november al dat er in de binnenstad geen uitstallingen meer zijn toegestaan. Daarnaast wordt gehandhaafd op gevaarlijk gestalde fietsen in de binnenstad. Terrassen mogen alleen binnen toegestane grenzen worden opgesteld, op enkele markten worden specifieke maatregelen getroffen om de drukte beter te spreiden, zoals met borden.

Verder wordt in de stad een buitenreclamecampagne geactualiseerd op basis van de meest recente maatregelen. Ook wordt niet uitgesloten dat in de binnenstad het eenrichtingsverkeer aan weerszijden van de Oudegracht wordt heringevoerd.

Eenrichtingsverkeer

Ook Amsterdam verwacht de komende dagen meer drukte in winkelgebieden. "Dat houden we in de gaten. Als het te druk wordt, dan nemen we eventueel maatregelen zoals eenrichtingsverkeer of het afsluiten van bepaalde straten", aldus een woordvoerder. De hoofdstad overlegt met winkels of de openingstijden gespreid kunnen worden, en of er voor wachtend winkelpubliek stippen op de grond worden aangebracht. Verder is er een campagne met posters door de stad die mensen oproept om afstand te houden, staan er tekstkarren klaar die mensen bij drukte op de regels wijzen en worden de markten ruimer opgezet.

Den Haag werkt al sinds begin vorig jaar met een "stevig crowdmanagementsysteem", aldus een woordvoerder. Dat betekent dat op drukke dagen drukke plekken intensief in de gaten worden gehouden, zo ook op Black Friday. "In algemene zin zeggen we: als het ergens te druk is, kom dan later terug." Verder heeft de stad op die dag ook stewards en gastheren rondlopen die mensen wijzen op de anderhalve meter. "Als er aanleiding toe is, nemen we extra maatregelen." Op de Grote Marktstraat in Den Haag is woensdag alvast te zien dat de stad met grondstickers looprichtingen aangeeft en met boodschappen op onder meer plantenbakken herinnert aan de verplichte 1,5 meter afstand.

Meer uit Binnenland

Politie arresteert tweetal dat blokkade wilde opwerpen bij Vuelta

UTRECHT (ANP) - De politie heeft vrijdag tijdens de Ronde van Spanje in Utrecht twee mensen gearresteerd, terwijl de ploegentijdritten van de Vuelta nog in volle gang waren. Deze verdachten probeerden op het parcours in de buurt van de startplek een blokkade te creëren. De politie twittert dat "voor de veiligheid van deelnemers is opgetreden".

6 uur geleden
FNV: Jeugdzorgers beslissen later over eventuele acties

UTRECHT (ANP) - Een besluit over eventuele acties in de jeugdzorg wordt nog even uitgesteld. Vakbond FNV Jeugdzorg stelde minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming vorige maand een ultimatum waarin de bond eist dat er snel structureel 400 miljoen euro extra wordt uitgetrokken om duizenden nieuwe jeugdbeschermers aan te nemen. Zou de minister niet vóór 19 augustus 17.00 uur ingaan op alle eisen, dan dreigden acties.

7 uur geleden
Rode Kruis: servicepunt Ter Apel maandag weer open

TER APEL (ANP) - Het humanitair servicepunt van het Rode Kruis in Ter Apel gaat maandag onder voorbehoud weer open, zegt een woordvoerster. Het servicepunt vlak bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel was deze week dicht, nadat er zondag een vechtpartij was uitgebroken op het terrein.

8 uur geleden
Duizenden boeren zaterdag langs Vueltaroute in Woudenberg

UTRECHT (ANP) - Tussen de 2000 en 4000 boeren komen naar verwachting zaterdag naar een protestbijeenkomst in Woudenberg (provincie Utrecht). Zij verzamelen zich op een 'actieterrein' langs het parcours waar de Vuelta, de Spaanse wielerronde, voorbijkomt. Op meerdere plekken langs de route proberen de boeren aandacht te vragen voor hun strijd tegen de voorgenomen stikstofmaatregelen van het kabinet. Er komen geen blokkades, verzekert voorzitter Bart Kemp van organisator Agractie.

14 uur geleden
LTO: mooi dat coalitiepartij eerste stap zet over stikstofdoel

DEN HAAG (ANP) - "Het is mooi dat een van de coalitiepartijen een eerste stap zet" in de richting van het loslaten van het jaartal van het stikstofdoel. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland over de uitspraken van minister Wopke Hoekstra, die vrijdag in het AD het kabinetsdoel om tegen 2030 de stikstofuitstoot met de helft verminderd te hebben "niet heilig" noemde.

15 uur geleden
Milieuclub MOB mogelijk naar Europa bij uitstel stikstofdeadline

NIJMEGEN (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) gaat mogelijk een klacht indienen bij de Europese Commissie als de deadline voor de vermindering van de stikstofuitstoot verschoven wordt. Voorzitter van de milieuclub Johan Vollenbroek reageert daarmee op uitspraken van CDA-leider Wopke Hoekstra in het AD.

15 uur geleden
Bij aanmeldcentrum Ter Apel hebben 300 mensen buiten geslapen

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben in de nacht van donderdag op vrijdag rond de driehonderd mensen buiten geslapen. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nog niet eerder waren het er zoveel.

17 uur geleden