Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Expositie ‘small wares’ geopend in Vleeshal

Expositie ‘small wares’ geopend in Vleeshal

MIDDELBURG - Linten, weefgetouwen en 18e-eeuwse stoplappen vormen de uitgangspunten voor small wares, de eerste Europese solotentoonstelling van kunstenaar Katie Schwab. In de handel wordt de term ‘small wares’ (‘kleingoed’) gebruikt voor smalle repen textiel die bedoeld zijn om naden te verstevigen en te voorkomen dat stoffen ontrafelen. Voor deze tentoonstelling maakt Schwab nieuwe werken, waarin zij de noties reparatie en restauratie onderzoekt in relatie tot textieltradities en de architectuur van de Vleeshal.

Vroeger was het gebruikelijk om gebruikte stoffen met de hand te repareren. Sinds de industrialisatie is deze vaardigheid echter steeds zeldzamer geworden. Schwabs onderzoek bracht haar naar musea in Middelburg, Zutphen en Leeuwarden, waar ze stoplappen uit de depots bestudeerde. Deze geborduurde linnen doeken, gemaakt door meisjes die soms nog maar 8 jaar waren, documenteren kleurrijke oefeningen in het nauwkeurig repareren van stof door middel van steken en stoppen. De doeken dienden als proef voor potentiële werkgevers, om te bewijzen dat de meisjes en vrouwen die ze maakten bedreven waren in het onzichtbaar herstellen van stoffen.

1880
De kleurentinten van de stoplappen bepalen het palet van het werk small wares & hard wares; een serie van drie geweven linten. In samenwerking met ontwikkelaar en passementerie-expert Veva van der Wolf van het TextielLab in Tilburg maakte Schwab deze linten op een bandweefgetouw uit 1880. Net als in de historische stoplappen komen verschillende soorten strepen, gaten en reparaties terug in de linten, uitgevoerd in zijde, katoen en linnen. De levendige tinten oranje en roze die in het weefsel terugkomen verwijzen naar meekrap, een plant die van oudsher in heel Zeeland werd verbouwd voor de productie van textielkleurstof. Verftechnieken met meekrap verkende Schwab tijdens haar residentie in het voorjaar van 2021 in Cove Park, Schotland.

Gigantische stoplap
Schwab gebruikt de stenen muren van Vleeshal als een gigantische stoplap: de linten dansen over de muren, hangend aan stalen haken (‘hardware’) die speciaal op maat gemaakt zijn door de kunstenaar en SWARF. Deze haken zijn stalen interpretaties van de reeds in de ruimte aanwezige smeedijzeren ogen. Schwab bevestigde de nieuwe stalen haken in al bestaande gaten in het metselwerk, waardoor small wares & hard wares de patronen van littekens in de architectuur volgt. Alcove cushions (2021) is een serie werken gemaakt van aan elkaar genaaide stukken laken en restanten van wolproductie. De kussens zijn een uitnodiging om small wares te bekijken vanuit een andere hoek, namelijk vanuit de nissen in de muren van de Vleeshal. Vanuit de rondingen van het gewelfde plafond daalt strength study (2021) af, wijzend naar de lakenhal waar men ooit, in de ruimte recht boven de Vleeshal, in stof handelde. Het textiel is gemaakt van biaisband, een ‘small ware’ waarmee men ruwe randen van stoffen kan omzomen. Het werk is niet ingelijst of opgespannen. In plaats daarvan ondersteunen de biaisbanden zichzelf.

Publicatie
De eerste institutionele publicatie over het werk van de kunstenaar, Katie Schwab: Sample Book, wordt in coproductie uitgegeven door Vleeshal en Dent-de-Leone, onder redactie van Clare Molloy. Ontwerp: transdisciplinair designcollectief Åbäke.

Meer uit Middelburg

Middelburg vol Kunst op zondag 4 juni!

MIDDELBURG - Op zondag 4 juni 2023  zijn ateliers, galeries en musea in de binnenstad van Middelburg weer geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Deelnemers van de kunstroute ijveren ervoor om uw bezoek zo interessant mogelijk te maken. 

1 dag geleden
Zeeuwse dialoogtafel in het teken van herdenking en viering 150 jaar afschaffing slavernij

MIDDELBURG - Op 29 juni 2023 om 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur) vindt in het Zeeuws Archief in Middelburg de Keti Koti dialoogtafel plaats. Keti Koti betekent ‘verbreek de ketens’ en deze dialoogtafel is onderdeel van de landelijke herdenking van de afschaffing van de Nederlandse slavernij.

1 dag geleden
Alerte buurtbewoner betrapt man met gestolen spullen aan de Breeweg

MIDDELBURG - Een man uit Middelburg (30) is gisteravond gearresteerd nadat hij probeerde in te breken in een auto aan de Breeweg. Een alerte buurtbewoner zag de man en schakelde de politie in. De man bleek ook allerlei andere gestolen spullen in zijn bezit te hebben.

1 dag geleden
Studenten HZ ontdekken potentie Zeeuws zeewier

MIDDELBURG - Op vrijdag 26 mei even geen college in het verschiet voor de veertig enthousiaste studenten van de studie chemie van HZ University of Applied Sciences. In plaats daarvan maakten ze een opwindende roadtrip door Provincie Zeeland. Onder leiding van Dockwize gingen de studenten op bezoek bij bedrijven in de regio waar ze de productie bekeken van Wilthagen en Elopak en daarna een bezoek brengen aan The Seaweed Company. Dit avontuur biedt de studenten de mogelijkheid om de uitdagingen waarmee MKB-bedrijven in de regio te maken hebben, beter te begrijpen en zelf de potentie van Zeeuws zeewier toe te passen. ?

2 dagen geleden
Restaurant tijdelijk gesloten vanwege lekkende Co2-cilinder

MIDDELBURG – De brandweer heeft vrijdagmiddag enige tijd een restaurant op de Markt in Middelburg gesloten nadat er in een kelder een CO-2 cilinder was leeggelopen.

2 dagen geleden
Waterscouts brengen plastic afval in kaart

WALCHEREN - Tijdens het Zeeuws Water Kamp in het Pinksterweekend brengt de Zeeuwse vloot scoutingboten plastic afval in de Zeeuwse wateren in kaart. 

2 dagen geleden
Nieuwe melodieën voor het carillon in Veere

VEERE - Zaterdag 20 mei heeft stadsbeiaardier David van der Vlies nieuwe melodieën op de speeltrommel van het historische carillon in Veere gezet.

3 dagen geleden