Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Expositie ‘small wares’ geopend in Vleeshal

Expositie ‘small wares’ geopend in Vleeshal

MIDDELBURG - Linten, weefgetouwen en 18e-eeuwse stoplappen vormen de uitgangspunten voor small wares, de eerste Europese solotentoonstelling van kunstenaar Katie Schwab. In de handel wordt de term ‘small wares’ (‘kleingoed’) gebruikt voor smalle repen textiel die bedoeld zijn om naden te verstevigen en te voorkomen dat stoffen ontrafelen. Voor deze tentoonstelling maakt Schwab nieuwe werken, waarin zij de noties reparatie en restauratie onderzoekt in relatie tot textieltradities en de architectuur van de Vleeshal.

Vroeger was het gebruikelijk om gebruikte stoffen met de hand te repareren. Sinds de industrialisatie is deze vaardigheid echter steeds zeldzamer geworden. Schwabs onderzoek bracht haar naar musea in Middelburg, Zutphen en Leeuwarden, waar ze stoplappen uit de depots bestudeerde. Deze geborduurde linnen doeken, gemaakt door meisjes die soms nog maar 8 jaar waren, documenteren kleurrijke oefeningen in het nauwkeurig repareren van stof door middel van steken en stoppen. De doeken dienden als proef voor potentiële werkgevers, om te bewijzen dat de meisjes en vrouwen die ze maakten bedreven waren in het onzichtbaar herstellen van stoffen.

1880
De kleurentinten van de stoplappen bepalen het palet van het werk small wares & hard wares; een serie van drie geweven linten. In samenwerking met ontwikkelaar en passementerie-expert Veva van der Wolf van het TextielLab in Tilburg maakte Schwab deze linten op een bandweefgetouw uit 1880. Net als in de historische stoplappen komen verschillende soorten strepen, gaten en reparaties terug in de linten, uitgevoerd in zijde, katoen en linnen. De levendige tinten oranje en roze die in het weefsel terugkomen verwijzen naar meekrap, een plant die van oudsher in heel Zeeland werd verbouwd voor de productie van textielkleurstof. Verftechnieken met meekrap verkende Schwab tijdens haar residentie in het voorjaar van 2021 in Cove Park, Schotland.

Gigantische stoplap
Schwab gebruikt de stenen muren van Vleeshal als een gigantische stoplap: de linten dansen over de muren, hangend aan stalen haken (‘hardware’) die speciaal op maat gemaakt zijn door de kunstenaar en SWARF. Deze haken zijn stalen interpretaties van de reeds in de ruimte aanwezige smeedijzeren ogen. Schwab bevestigde de nieuwe stalen haken in al bestaande gaten in het metselwerk, waardoor small wares & hard wares de patronen van littekens in de architectuur volgt. Alcove cushions (2021) is een serie werken gemaakt van aan elkaar genaaide stukken laken en restanten van wolproductie. De kussens zijn een uitnodiging om small wares te bekijken vanuit een andere hoek, namelijk vanuit de nissen in de muren van de Vleeshal. Vanuit de rondingen van het gewelfde plafond daalt strength study (2021) af, wijzend naar de lakenhal waar men ooit, in de ruimte recht boven de Vleeshal, in stof handelde. Het textiel is gemaakt van biaisband, een ‘small ware’ waarmee men ruwe randen van stoffen kan omzomen. Het werk is niet ingelijst of opgespannen. In plaats daarvan ondersteunen de biaisbanden zichzelf.

Publicatie
De eerste institutionele publicatie over het werk van de kunstenaar, Katie Schwab: Sample Book, wordt in coproductie uitgegeven door Vleeshal en Dent-de-Leone, onder redactie van Clare Molloy. Ontwerp: transdisciplinair designcollectief Åbäke.

Meer uit Middelburg

Koninklijke onderscheiding voor 'Miss Middelburg' Petra van der Vliet-Bakker

MIDDELBURG - Zaterdag reikte burgemeester Marcel Fränzel een Koninklijke onderscheiding uit aan een compleet verraste Petra van der Vliet-Bakker op de Markt in Middelburg. Vanaf het podium, waar eerder een optreden was van de Dixieland Stageband, riep de burgemeester 'de mevrouw met het Heinekenblad' naar voren. Petra was namelijk gewoon bier aan het serveren aan bezoekers van Jazz in the City. Onder luid applaus kwam ze het podium op en daar werd ze letterlijk in het zonnetje gezet. 

3 uur geleden
Gemeente Veere presenteert plannen: grip op de groei van verblijfsrecreatie

DOMBURG - De plannen die het college van de gemeente Veere heeft over verblijfsrecreatie liggen vanaf vrijdag 17 mei ter inzage. Het college nodigt iedereen uit om de plannen goed te bekijken, omdat de voorgestelde maatregelen aanzienlijke gevolgen kunnen hebben. Indien gewenst kan een schriftelijke reactie gegeven worden.

4 uur geleden
Walcherse en Schouwse scholen strijden tegen textielafval

MIDDELBURG - Van 20 mei tot en met 13 juni vindt de Textiel Race Walcheren en Schouwen-Duiveland plaats. Tien scholen leren alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van textiel. Na een gastles nemen ze het tegen elkaar op om zoveel mogelijk textiel te hergebruiken, repareren en in te zamelen. Woont u in de buurt van een van onderstaande scholen, dan kunt u tussen 20 mei en 13 juni gemakkelijk en gratis uw textiel thuis laten ophalen. Dit doet u door uw textiel online aan te bieden op de website: www.textielrace.nl. Denk bij textiel aan een gebruikte trui, uw sokken, gebruikte gordijnen of een gebruikte handdoek.

8 uur geleden
Pinksterweekend begint wisselvallig

Het pinksterweekend begint wisselvallig met op zaterdag buien met kans op onweer en hagel. De meeste zijn bestemd voor het binnenland. In het noorden en aan de kust blijft het vaker droog. Het wordt 17 tot 22 graden. Zondag blijft vooral landinwaarts een enkele (onweers)bui mogelijk. Tijdens tweede pinksterdag lijken  maar de droge en zonnige momenten te overheersen. Aan de temperatuur verandert tijdens de pinksterdagen weinig.

11 uur geleden
Festival Zeeland Klassiek daagt jonge makers uit tot het maken van meesterwerk

MIDDELBURG - Ook deze editie van het Festival Zeeland Klassiek worden jonge Zeeuwse makers tussen de 14 en 18 jaar oud uitgedaagd zich te laten inspireren door een drietal geselecteerde klassieke muziekstukken. Dat kan een muzikale uiting zijn zoals een rap, spoken word of dans, in woord zoals een gedicht of een verhaal of als beeld (tekening, video). 

1 dag geleden
Gemeente Veere ontvangt de Blauwe Vlag voor alle stranden

VEERE/IJSSELSTEIN - De uitreiking van de Blauwe Vlag vond vandaag plaats bij Jachthaven Marnemoende in IJsselstein, waar vertegenwoordigers van de gecertificeerde locaties trots hun vlaggen in ontvangst namen. Bas-Jan Spuijbroek (Stichting Strandexploitatie Veere) ontving de Blauwe vlag uit de handen van Hans Oosters, Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht. De blauwe vlag is ontvangen voor alle stranden in de gemeente Veere.

1 dag geleden
Auto in sloot Munnikweg Oostkapelle

OOSTKAPELLE - Bij een eenzijdig ongeval op de Munnikweg bij Oostkapelle zijn donderdagmiddag twee personen gewond geraakt. Omstanders hielpen de gewonden.

1 dag geleden