Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Export Nederlandse makelij naar Verenigd Koninkrijk flink hoger

Export Nederlandse makelij naar Verenigd Koninkrijk flink hoger

DEN HAAG (ANP) - De export van goederen van Nederlandse makelij naar het Verenigd Koninkrijk is in het eerste kwartaal van dit jaar met 24 procent gestegen tot een waarde van 5,7 miljard euro ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

Exporteurs van Nederlandse producten naar het Verenigd Koninkrijk verkochten met een groei van 235 miljoen euro vooral meer olie en gas. De export van bloemen en planten groeide met 179 miljoen euro. Daarnaast kwam de export van medische apparaten en andere medische hulpgoederen goed op stoom, aldus het CBS. Daarentegen bleef vooral de export van in Nederland vervaardigde personenauto’s naar de Britten fors achter bij het eerste kwartaal van 2020.

Wel daalde de uitvoer van eerder ingevoerde producten (wederuitvoer) naar het Verenigd Koninkrijk in de afgelopen periode met 26 procent, met als gevolg dat de totale exportwaarde naar het land vrijwel onveranderd bleef, stelt het CBS.

Het statistiekbureau meldde verder dat de Nederlandse verdiensten aan de export van goederen en diensten naar het Verenigd Koninkrijk in het coronajaar 2020 op 25,6 miljard euro uitkwamen. Dat is 3,2 procent van het Nederlandse bbp. In 2019 was het nog 3,5 procent (28 miljard euro). Na Duitsland is het Verenigd Koninkrijk voor Nederland al vele jaren de belangrijkste exportbestemming voor goederen en diensten.

Volgens het CBS zijn tot en met 2019 gegevens beschikbaar over de werkgelegenheid verbonden aan de export naar het Verenigd Koninkrijk. In 2019 ging het om 264.000 voltijdbanen. Dat is 11 procent meer dan in 2015 toen het ging om 238.000 voltijdbanen.

Meer uit Financieel

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.

1 uur geleden
Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.

2 uur geleden
FTX-oprichter ook verdacht van omkoping Chinese beambten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.

3 uur geleden
Voormalig Audi-baas krijgt mogelijk voorwaardelijke celstraf

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.

4 uur geleden
Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

4 uur geleden
ILT: meer waarschuwingen en boetes over nachtvluchten Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.

5 uur geleden
AFM: niet alle fondsen duidelijk over gevolgen pensioenverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Een aantal pensioenfondsen heeft vorig jaar onvolledige informatie gegeven over de gevolgen van de verhoging van de pensioenen die ze doorvoerden. Ze belichtten daarbij vooral de voordelen van de indexatie en waren minder duidelijk over de nadelen, concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek.

5 uur geleden