Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Expo over rederijkers in Heinkenszand

Expo over rederijkers in Heinkenszand

HEINKENSZAND - In het gemeentehuis in Heinkenszand is een tentoonstelling geopend over rederijkers.

Rederijkers waren amateurdichters en literaire kunstenaars die voordrachten hielden voor publiek. Ze verenigden zich in rederijkerskamers en kwamen meermalen per maand bij elkaar om gedichten, ballades en rijmwerken voor te dragen over afgesproken onderwerpen. Ook schreven ze toneelstukken en voerden die op tijdens officiële optredens en feesten en ze deden aan literaire wedstrijden. 

In de hal van het gemeentehuis zijn een aantal originele rollen en verhalen tentoongesteld. ‘Afgelopen zomer hebben we ingezonden kunstwerken van basisschoolleerlingen in de hal van ons gemeentehuis tentoongesteld’, laat de Borselse wethouder Marga van de Plasse weten. ‘Dit beviel zo goed dat we hebben besloten om een nieuwe tentoonstelling op te zetten. Dit keer hebben we gekozen voor een opmerkelijk stuk uit ons archief.’ De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners het archief weten te vinden. ‘Archiveren kan voor mensen namelijk een waardevolle getuigenis zijn van hun cultuur en identiteit.’ Rederijkerskamer ‘De Fiolieren’ is in de zestiende eeuw ontstaan en bestond in elk geval tot 1818. ‘Midden jaren ‘20 van de vorige eeuw werden de stukken van ‘De Fiolieren’ ontdekt op de zolder van het gemeentehuis van ‘s-Gravenpolder, door meneer Poldermans, hoofd van de openbare lagere school. Poldermans was in die tijd een bekende Zeeuw en veelgevraagd verteller van zelfgeschreven volksverhalen. Het archief bevat onder andere originele rollen van diverse toneelstukken.’

De tentoonstelling is in ieder geval drie maanden te zien. Hebben inwoners vragen over het archief dan kunnen zij bellen naar 0113-238383.

Meer uit Beveland

Avondvierdaagse terug van weggeweest in Kamperland

KAMPERLAND - Oranjevereniging Kamperland/VDK organiseert, na een paar jaar afwezigheid, weer een avondvierdaagse voor jong en oud in Kamperland. Zij gaan wandelen van dinsdag 6 juni tot en met vrijdag 9 juni.

6 uur geleden
17-jarige jongen uit Goes overleden na ongeval met scooter

GOES - Een jongen van 17 uit Goes is overleden nadat hij gisteren betrokken raakte bij een eenzijdig ongeluk. Hij reed met zijn scooter tegen een geparkeerde auto.

1 dag geleden
Badeendjesrace in Goes zorgt voor veel drukte bij de Oostvest

GOES - Gisteren kleurde de Oostvest knalgeel. Hier was namelijk de allereerste editie van de ‘What Goes On’-badeendjesrace. Honderden, misschien wel duizenden badeendjes gaven het water in de Oostvest een zonnige kleur en gingen de strijd aan om prijzen te winnen.

1 dag geleden
Toer Club Arendskerke houdt op 4 juni twee ritten

‘s-HEER ARENDSKERKE - Toer Club Arendskerke houdt zondag 4 juni fietstoertochten van 80 en 105 kilometer. Vertrekpunt is het terrein van tennisvereniging de Schaepskooi in ‘s-Heer Arendskerke. 

1 dag geleden
Tractor belandt in sloot, bestuurder gewond

‘S-HEERENHOEK - Een tractor is zaterdag aan het begin van de middag in een droge sloot terecht gekomen. De bestuurder raakte bij het ongeluk gewond.

2 dagen geleden
Winnaars bandcompetitie Spectra zijn bekend

OVEZANDE - De finale van bandcompetite Spectra vond gisteren plaats op het Klomppop Festival. In de finale streden de bands Grainbait, Baneham, TheTraveling Trashcans en Grote Geelstaart om de Spectra seizoenswinst. Grote Geelstaart ging er uiteindelijk met de winst vandoor.

2 dagen geleden
Bakkerij van Piet de Koster in Wolphaartsdijk bestaat 39 jaar en houdt open dag

WOLPHAARTSDIJK - Maandag 29 mei, tweede pinksterdag, is er een open dag in de ambachtelijke bakkerij van Piet de Koster in Wolphaartsdijk.

2 dagen geleden