Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Expo over 111-jarig OKK in Westkapelle

Expo over 111-jarig OKK in Westkapelle

WESTKAPELLE – Muziekvereniging OKK Westkapelle opent vrijdag (19 april) een expositie in het plaatselijke dijk- en oorlogsmuseum Het Polderhuis. Het 111-jarig jubileum is aanleiding voor een feestelijk jaar, met onder andere een speciaal voor de verenging gecomponeerd muziekstuk.

Eind negentiende eeuw schoten de fanfarekorpsen als paddenstoelen uit de grond. Westkapelle was in 1908 relatief laat met de oprichting van de fanfare OKK Westkapelle. Een aantal leden was daarvoor lid geweest van de zangvereniging, die dezelfde naam droeg. “Het begon als een mannenbastion uit de gegoede burgerij,” vertelt Jan Kaland (70). Hij is sinds zijn elfde lid van de vereniging en begon als slagwerker. Toen er behoefte was aan blazers, ging hij trombone spelen.

Biografie
Kaland kent OKK Westkapelle door en door. Als voormalig bestuurslid en schrijver van de biografie van OKK, weet hij veel over het ontstaan en de veranderingen in de loop der jaren. “In 1956 werden de eerste schoolmeisjes lid van de vereniging. Maar ze bleven nooit lang, want zodra ze gingen trouwen, stopten ze om voor hun gezin te kunnen zorgen. Tegenwoordig is het wel anders, het zijn nu voornamelijk vrouwen die lid zijn.”

Veranderingen
OKK Westkapelle telt ongeveer vijftig leden. Onder leiding van Cora Knuijt als dirigente en Ina Minderhoud als voorzitter gaat het de muziekvereniging voor de wind. In november 2018 promoveerde de brassband van de vierde naar de derde divisie tijdens het concours in Veldhoven. Het repertoire bestaat uit licht klassieke werken en popmuziek. “Er zijn tegenwoordig veel componisten die zich toeleggen op brassbandmuziek. Stefan Knuijt heeft speciaal voor het jubileum voor ons een stuk gecomponeerd waarin hij het Westkappels volkslied heeft verwerkt.” De muziek die heden ten dage gespeeld wordt is vele malen moderner dan waar het ooit mee begon. Daarnaast is de bezetting van het orkest anders. Muziekvereniging OKK begon als fanfare met koperblazers, waaronder saxofoons. In de jaren ’60 nam de populariteit van fanfaremuziek af, onder andere door de komst van de Beatles en Jimi Hendrix. “In 1971 stapte de vereniging over naar een brassband, want die bezetting is kleiner dan bij een fanfare.”

Hulp

De jubileumcommissie, waarvan Kaland deel uitmaakt, heeft veel tijd gestoken in het uitzoeken van het OKK fotoarchief en privé-albums. Op zoek naar mooie foto’s en voorwerpen van de afgelopen 111 jaar, kreeg de jubileumcommissie hulp van Stichting Cultuurbehoud Westkapelle. “Er zijn ongeveer tachtig foto’s geselecteerd. Ook stallen we oude uniformen, kasboeken en diploma’s van concoursen uit in vitrines.” De opening van de expositie vrijdag wordt ingeleid door een vernissageconcert, waarbij het jubileumstuk gespeeld wordt. De jongste leden, Noa en Luca Menheere, en het oudste lid, Kees Pouwelse, openen de expositie. Het vernissageconcert begint om 16.00 uur. De toegang is gratis.

Kijk voor meer informatie over OKK Westkapelle en een overzicht van alle feestelijke concerten dit jaar op: www.okkwestkapelle.nl.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Meer uit Middelburg

Zaterdag 25 mei de Zeeuwse Natuur- en Klimaatmars

MIDDELBURG - Aanstaande zaterdag, 25 mei om 14.00 uur is het zover! Dan stroomt het Abdijplein in Middelburg vol voor de Zeeuwse Natuur- en Klimaatmars. Loop ook mee voor de Zeeuwse natuur en tegen de wereldwijde klimaatverandering.  Aansluitend op de mars kun je in de Klimaatcafé Special van ZB en ZMf duiken. Centrale vraag daarin is: 'wat doet het klimaat met jou?'

18 uur geleden
Minder afval in de afvalbak tijdens de Week zonder Afval

REDACTIE - In de Week Zonder Afval van 25 t/m 31 mei staat afvalpreventie centraal. Hoe kunnen consumenten ervoor zorgen dat ze minder afval produceren? Een week lang organiseert Zero Waste Nederland in samenwerking met tientallen partners, workshops, lezingen, evenementen en acties om de consument te helpen bewuster boodschappen te doen, zuiniger met spullen om te gaan, te delen, ruilen of lenen en minder snel weg te gooien. Consumenten kunnen zo op allerlei manieren ontdekken wat ze zelf kunnen doen.

20 uur geleden
Auto belandt op akker bij Arnemuiden

ARNEMUIDEN - De bestuurder van een personenauto is vrijdagmorgen met de schrik vrijgekomen bij een eenzijdig ongeval op de Van Cittersweg bij Arnemuiden. Zijn auto kwam op een akker tot stilstand.

23 uur geleden
Boekpresentatie 'Middelburg, van laag tot hoog' vanmiddag in De Drvkkery Middelburg

MIDDELBURG -  Voor een stad in laag-Nederland vertoont Middelburg opmerkelijk veel hoogteverschillen -misschien niet spectaculair, maar wel heel kenmerkend. Wie bijvoorbeeld fietsend of lopend de 'klim' maakt van de Balans naar de Groenmarkt, ervaart het hoogteverschil van om en nabij vijfmeter (!) aan den lijve. En zo kent de binnenstad heel veel meer saillante hoogteverschillen. 

1 dag geleden
Tot en met zaterdagmiddag lokaal meer dan 50 mm regen mogelijk

REDACTIE - Vrijdag trekken weer stevige onweersbuien over het land. Tot en met zaterdagmiddag is het op veel plekken nat. Er is ook kans op onweer en lokaal kunnen ook windstoten en hagel voorkomen. Tot en met zaterdagmiddag kan lokaal ruim 50 mm regen vallen.

1 dag geleden
Hart van Griffioen gaat nieuwe fase in

MIDDELBURG - Nog voor de zomer start de gemeente met de zogenaamde initiatieffase voor Hart van Griffioen. Op basis van een eerder gemaakte studie, laat de gemeente verder verkennen wat de kansen, mogelijkheden en haalbaarheid is van deze integrale gebiedsontwikkeling.

1 dag geleden
Bunkers kijken op Bunkerdag

MIDDELBURG - Zaterdag 25 mei wordt van 10 tot 17 uur de landelijke Bunkerdag gehouden. Ook in Vlissingen, Dishoek, Zoutelande en Middelburg kunnen bunkers worden bezichtigd.

1 dag geleden