
Experts: snel actie van overheid voor digitale onafhankelijkheid
DEN HAAG (ANP) - Meerdere experts op het gebied van technologie en digitale veiligheid hebben er bij Kamerleden op aangedrongen om snel minder afhankelijk te worden van grote Amerikaanse bedrijven. De overheid is nu enorm kwetsbaar door de afhankelijkheid van grote bedrijven als Microsoft en Google, zeiden de deskundigen tijdens een gesprek over digitale soevereiniteit in de Tweede Kamer.
Voormalig lid van het Europees Parlement en expert op het gebied van data Marietje Schaake zei dat "big tech" een grotere rol "dan ooit tevoren" heeft gekregen onder de Amerikaanse president Donald Trump. Het gebruik van deze bedrijven en diensten kan als pressiemiddel worden gebruikt om Amerikaanse belangen te dienen, waarschuwden de meeste experts de Tweede Kamerleden.
Staatssecretaris Zsolt Szabó van Digitalisering (PVV) noemt afhankelijkheid van bedrijven als Microsoft "niet altijd problematisch", maar zegt dat het wel een probleem kan worden. In dat geval moet worden nagedacht over alternatieven, zei de staatssecretaris desgevraagd tegen het ANP.
Meer investeren
De aanwezige Kamerleden van NSC, PVV en GroenLinks-PvdA leken het belang van snel handelen op dit gebied in te zien, maar Barbara Kathmann van GroenLinks-PvdA vroeg zich af hoe zij ook de overige Kamerleden kan overtuigen. Professor Reijer Passchier van de Universiteit Leiden zei daarop dat alle vraagstukken over privacy en technologische ontwikkeling nu niet worden bepaald door de overheid of burgers, maar door de bazen van de grote Amerikaanse techbedrijven. Mariëtte van Huijstee van het Rathenau Instituut waarschuwde dat de Amerikaanse vicepresident J.D. Vance al heeft gedreigd uit de NAVO te stappen als Europese wetgeving om de macht van techbedrijven in te perken niet wordt teruggedraaid. "Als we niks doen lopen we het risico om in geopolitieke conflicten het onderspit te delven."
Een van de oplossingen is om meer te investeren in Nederlandse en Europese digitale diensten, zeiden de deskundigen. Die kunnen dan worden gebruikt om de Amerikaanse diensten te vervangen of als achtervang, mocht er iets misgaan bij de Amerikaanse bedrijven. Mensen uit de Nederlandse techsector denken dat dit mogelijk is, maar dan is er wel vertrouwen en geld nodig om te kunnen groeien.
Meer uit Politiek
ROTTERDAM (ANP) - Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) moet in 2029 4100 cellen sluiten als er geen extra geld voor de gevangenissen komt. Dat zegt ze tijdens een werkbezoek aan een Huis van Bewaring in Rotterdam. De PVV-bewindsvrouw heeft 500 miljoen euro nodig om de problemen in de gevangenissen op te lossen, maar kreeg dat geld tijdens de bijstelling van de begroting niet.
39 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden tegen oud-minister Ben Bot (87) om een verkeersongeval in november 2022. De officier van justitie eist ook dat de oud-minister 3000 euro overmaakt aan Slachtofferhulp. Bot reed met zijn auto over een stoep aan de Badhuisweg in Den Haag en reed daarbij een 14-jarig meisje aan. Zij brak haar been en neus.
1 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden moeten amendementen laten nakijken op de gevolgen en de uitvoerbaarheid, stelt de Raad van State in een advies. Nu worden de voorstellen voor een wetswijziging vaak snel gemaakt en ingediend tijdens debatten, wat volgens de raad ten koste kan gaan van de kwaliteit.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt geen geld uit om de stijging van de prijskaartjes bij de NS volgend jaar te dempen. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen gemeld aan de Tweede Kamer. Mogelijk worden ritten op rustige trajecten geschrapt.
5 dagen geleden