Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Experts: snel actie van overheid voor digitale onafhankelijkheid

Experts: snel actie van overheid voor digitale onafhankelijkheid

DEN HAAG (ANP) - Meerdere experts op het gebied van technologie en digitale veiligheid hebben er bij Kamerleden op aangedrongen om snel minder afhankelijk te worden van grote Amerikaanse bedrijven. De overheid is nu enorm kwetsbaar door de afhankelijkheid van grote bedrijven als Microsoft en Google, zeiden de deskundigen tijdens een gesprek over digitale soevereiniteit in de Tweede Kamer.

Voormalig lid van het Europees Parlement en expert op het gebied van data Marietje Schaake zei dat "big tech" een grotere rol "dan ooit tevoren" heeft gekregen onder de Amerikaanse president Donald Trump. Het gebruik van deze bedrijven en diensten kan als pressiemiddel worden gebruikt om Amerikaanse belangen te dienen, waarschuwden de meeste experts de Tweede Kamerleden.

Staatssecretaris Zsolt Szabó van Digitalisering (PVV) noemt afhankelijkheid van bedrijven als Microsoft "niet altijd problematisch", maar zegt dat het wel een probleem kan worden. In dat geval moet worden nagedacht over alternatieven, zei de staatssecretaris desgevraagd tegen het ANP.

Meer investeren

De aanwezige Kamerleden van NSC, PVV en GroenLinks-PvdA leken het belang van snel handelen op dit gebied in te zien, maar Barbara Kathmann van GroenLinks-PvdA vroeg zich af hoe zij ook de overige Kamerleden kan overtuigen. Professor Reijer Passchier van de Universiteit Leiden zei daarop dat alle vraagstukken over privacy en technologische ontwikkeling nu niet worden bepaald door de overheid of burgers, maar door de bazen van de grote Amerikaanse techbedrijven. Mariëtte van Huijstee van het Rathenau Instituut waarschuwde dat de Amerikaanse vicepresident J.D. Vance al heeft gedreigd uit de NAVO te stappen als Europese wetgeving om de macht van techbedrijven in te perken niet wordt teruggedraaid. "Als we niks doen lopen we het risico om in geopolitieke conflicten het onderspit te delven."

Een van de oplossingen is om meer te investeren in Nederlandse en Europese digitale diensten, zeiden de deskundigen. Die kunnen dan worden gebruikt om de Amerikaanse diensten te vervangen of als achtervang, mocht er iets misgaan bij de Amerikaanse bedrijven. Mensen uit de Nederlandse techsector denken dat dit mogelijk is, maar dan is er wel vertrouwen en geld nodig om te kunnen groeien.

Meer uit Politiek

Jennifer Simons president van Suriname, overdracht op 16 juli

PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.

2 dagen geleden
Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

4 dagen geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

4 dagen geleden
Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

4 dagen geleden
Kamermeerderheid stemt voor asielwet over tweestatusstelsel

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.

4 dagen geleden
NSC en SGP steunen asielwet na geruststellende brief Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.

4 dagen geleden
VVD en CDA willen boycot van illegale Israëlische nederzettingen

DEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.

4 dagen geleden