Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Experts bijeen in Amsterdam om inzet drone in stad te promoten

Experts bijeen in Amsterdam om inzet drone in stad te promoten

AMSTERDAM (ANP) - Steden, luchtvaartautoriteiten en grote bedrijven komen vanaf dinsdag bijeen in de RAI Amsterdam voor een driedaags congres over drones. In Nederland alleen al is het aantal onbemande vliegtuigen in de afgelopen zeven jaar verdubbeld, maar aan drones kleeft soms nog het imago van geinige gadget. Op de Amsterdam Drone Week (ADW) komen meer dan 250 kenners uit de sector bijeen om te bespreken hoe drones een meer volwassen rol kunnen krijgen in het stedelijk vervoer.

Op het congres, georganiseerd door de Europese luchtvaartautoriteit EASA, maakt onder andere Zipline zijn opwachting. De Amerikaanse start-up ontwikkelt systemen waarbij drones in moeilijk begaanbare gebieden medicijnen aflevert, voornamelijk in Ghana en Rwanda. Daarnaast wordt een drone voor medisch transport tentoongesteld. Aan dit onbemande vliegtoestel werkten onder andere PostNL, KPN, de ANWB en Erasmus MC samen met de Amsterdamse ontwikkelaar van drones Avy. In het najaar van 2021 voerde het Zwolse ziekenhuis Isala testvluchten uit voor het vervoer van bloed voor transfusies.

Volgens ADW maakten drones de afgelopen jaren een kenmerkende ontwikkeling door voor technieken die een hype doormaken. Enkele jaren geleden waren er rond onbemande vliegtuigjes hooggespannen verwachtingen, waarna de teleurstelling kwam dat drones die niet allemaal konden waarmaken. Nu de hype voorbij is, worden drones steeds vaker ingezet door bedrijven en organisaties.

Ontbrekende regelgeving

Zo bestaat er volgens ADW een markt met een waarde van omgerekend bijna 2,7 miljard euro voor het gebruik van drones in de bouw. De vliegtoestellen worden bijvoorbeeld al toegepast voor het maken van 3D-beelden van bouwlocaties of het bewaken van bouwmaterieel. Ook de energiesector maakt gebruik van drones, bijvoorbeeld voor het in kaart brengen van nieuwe gebieden om olie en gas te winnen. In de transportsector gebruiken spoorvervoerders en havenbedrijven al vaak drones voor de inspectie van infrastructuur.

Maar voor het gebruik van drones in bewoonde gebieden is de versnipperde of ontbrekende regelgeving vaak nog een probleem. Zo is het nog wachten op een Europees, uniform systeem van labels dat laat zien tot welke klasse een bepaalde drone behoort. Zo'n label is nodig om per type toestel te weten wat er wel en niet mee mag, zoals vliegen in de buurt van gebouwen of mensen. Vertegenwoordigers van verschillende steden en regio's, waaronder Amsterdam, Enschede, Stockholm, Madrid en Beieren wisselen in de RAI ideeën uit voor meer eenheid in de regulering van onbemande luchtvaart in de stad.

Meer uit Financieel

Dell flink hoger op Wall Street na sterke vraag AI-servers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan analisten en beleggers hadden verwacht. Het bedrijf profiteerde daarbij van een sterke vraag naar zijn servers voor kunstmatige intelligentie (AI). Ook keert het bedrijf meer dividend uit. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van liefst 30 procent.

29 minuten geleden
Problemen met boekhouding Amerikaans grondstoffenconcern ADM

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse grote handelaar in landbouwproducten Archer-Daniels-Midland (ADM) waarschuwt dat er problemen zijn met de boekhouding van het bedrijf. ADM stelt de publicatie van het jaarverslag uit, laat het bedrijf weten. In januari zette ADM onverwachts de financieel topman van het bedrijf op non-actief in afwachting van de uitkomst van een intern onderzoek.

44 minuten geleden
Italiaanse regering hekelt blokkade EU verkoop ITA aan Lufthansa

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse regering maakt zich grote zorgen over de blokkade die de EU opwerpt tegen de verkoop van een belang in de nationale luchtvaartmaatschappij ITA aan het Duitse Lufthansa. Dat heeft minister van Financiën Giancarlo Giorgetti vrijdag gezegd tegen persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Heijmans-topman roept mensen op: maak niet overal bezwaar tegen

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders moeten stoppen met het voortdurend maken van bezwaar tegen bouwprojecten bij hen in de buurt. Die oproep deed topman Ton Hillen van bouwconcern Heijmans tijdens een toelichting op de jaarcijfers. Hij merkt dat de maatschappij steeds individualistischer en harder is geworden. "Maar de woningzoeker staat met lege handen langs de kant."

1 uur geleden
Grote containerrederij CMA CGM vaart weer via Rode Zee

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De grote Franse containerrederij CMA CGM vaart weer via de Rode Zee. De op twee na grootste vervoerder ter wereld zegt per schip te gaan beoordelen of de situatie veilig genoeg is. Het bedrijf had eerder al gezegd dat de Franse marine ondersteuning zou bieden als de schepen de route weer zouden gaan varen.

2 uur geleden
Kredietverstrekker huursector VS in de fout bij risicocontroles

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Een Amerikaanse bank die veel geld uitleent aan beleggers in commercieel vastgoed, New York Community Bancorp (NYCB), is in de problemen geraakt. Het bedrijf heeft ontdekt dat interne controles op risico's rond kredieten niet op orde zijn. Ook ziet het bedrijf zich genoodzaakt een afschrijving van 2,4 miljard dollar (2,2 miljard euro) te doen op transacties uit het verleden.

2 uur geleden
Jumbo stopt niet met zelfscankassa's om diefstallen, zegt topman

AMSTERDAM (ANP) - Jumbo haalt geen zelfscankassa's weg om het aantal diefstallen in de supermarkten te verminderen, zei topman Ton van Veen vrijdag in een interview met BNR Nieuwsradio. De supermarktketen meldde begin dit jaar dat deels door de komst van zelfscankassa's veel meer wordt gestolen.

2 uur geleden