
Expert: oorlog Oekraïne zorgt in rap tempo voor voedselcrisis
WAGENINGEN (ANP) - De oorlog in Oekraïne zadelt de wereld in rap tempo op met een voedselcrisis als niet snel wordt ingegrepen. Dat zegt Louise van Schaik, hoofd EU & Global Affairs bij Instituut Clingendael. Ze maakt daarbij een vergelijking met de problemen in 2007 en 2008 toen de voedselprijzen ook in snel tempo opliepen, waarmee de basis werd gelegd voor grootschalige protesten die bekend staan als de Arabische Lente.
Van Schaik, onder andere expert op het gebied van grondstoffenschaarste, sprak tijdens een rondetafelgesprek van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland over de impact van de oorlog. Volgens haar zijn verschillende landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika sterk afhankelijk van voedingsmiddelen uit Rusland en Oekraïne. Maar ook grotere landen als Pakistan en India zullen de problemen gaan voelen nu de export uit die landen goeddeels is stilgevallen. Daarbij wordt er momenteel ook niet of minder gezaaid in Oekraïne wat op termijn voor problemen zal zorgen. Volgens Van Schaik is er een duidelijke relatie tussen dagelijks voedsel dat duurder wordt en de kans op protesten en conflicten. "Ik heb daar grote zorgen over", zei ze.
Ook in Nederland zal voedsel duurder worden. Van Schaik maakte een vergelijking met Finland waar de bevolking in doorsnee 11 procent van zijn besteedbaar inkomen uitgeeft aan voedingsmiddelen. Door de stijgende prijzen kan dit 20 procent worden, waarschuwde een Finse minister onlangs. "Dit speelt in Nederland ook", waarschuwde ze. Van Schaik legt verder nog wel uit dat wat er nu bijvoorbeeld in Nederland aan voedsel wordt geproduceerd niet altijd in overeenstemming is met wat we nodig hebben. "In theorie zijn we zelfvoorzienend. Maar de balans moet opnieuw bekeken worden."
Strategische keuzes
Kees Huizinga, die al twintig jaar actief is als landbouwer in Oekraïne, legde tijdens de bijeenkomst uit dat boeren in het land, waar mogelijk, proberen zo veel als mogelijk land in te zaaien. Daarbij worden wel strategische keuzes gemaakt om minder afhankelijk te zijn van bijvoorbeeld schaarse kunstmest of diesel. Zo ziet hijzelf af van de teelt van bieten en zet hij meer graan op, omdat die laatste teelt minder intensief is.
Volgens LTO-voorman Sjaak van der Tak is politiek Den Haag te weinig doordrongen van de op handen zijnde voedselcrisis en de problemen die daarmee gepaard gaan. Dan gaat het bijvoorbeeld om de dreigende hongersnood in de eerder genoemde regio's. Problemen daar zullen op termijn ook Europa raken, aldus Van der Tak. "Die komen als een boemerang terug."
Meer uit Financieel
HOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
19 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
22 minuten geledenRIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.
25 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
55 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
1 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
2 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
3 uur geleden