Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Expert: oorlog Oekraïne zorgt in rap tempo voor voedselcrisis

Expert: oorlog Oekraïne zorgt in rap tempo voor voedselcrisis

WAGENINGEN (ANP) - De oorlog in Oekraïne zadelt de wereld in rap tempo op met een voedselcrisis als niet snel wordt ingegrepen. Dat zegt Louise van Schaik, hoofd EU & Global Affairs bij Instituut Clingendael. Ze maakt daarbij een vergelijking met de problemen in 2007 en 2008 toen de voedselprijzen ook in snel tempo opliepen, waarmee de basis werd gelegd voor grootschalige protesten die bekend staan als de Arabische Lente.

Van Schaik, onder andere expert op het gebied van grondstoffenschaarste, sprak tijdens een rondetafelgesprek van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland over de impact van de oorlog. Volgens haar zijn verschillende landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika sterk afhankelijk van voedingsmiddelen uit Rusland en Oekraïne. Maar ook grotere landen als Pakistan en India zullen de problemen gaan voelen nu de export uit die landen goeddeels is stilgevallen. Daarbij wordt er momenteel ook niet of minder gezaaid in Oekraïne wat op termijn voor problemen zal zorgen. Volgens Van Schaik is er een duidelijke relatie tussen dagelijks voedsel dat duurder wordt en de kans op protesten en conflicten. "Ik heb daar grote zorgen over", zei ze.

Ook in Nederland zal voedsel duurder worden. Van Schaik maakte een vergelijking met Finland waar de bevolking in doorsnee 11 procent van zijn besteedbaar inkomen uitgeeft aan voedingsmiddelen. Door de stijgende prijzen kan dit 20 procent worden, waarschuwde een Finse minister onlangs. "Dit speelt in Nederland ook", waarschuwde ze. Van Schaik legt verder nog wel uit dat wat er nu bijvoorbeeld in Nederland aan voedsel wordt geproduceerd niet altijd in overeenstemming is met wat we nodig hebben. "In theorie zijn we zelfvoorzienend. Maar de balans moet opnieuw bekeken worden."

Strategische keuzes

Kees Huizinga, die al twintig jaar actief is als landbouwer in Oekraïne, legde tijdens de bijeenkomst uit dat boeren in het land, waar mogelijk, proberen zo veel als mogelijk land in te zaaien. Daarbij worden wel strategische keuzes gemaakt om minder afhankelijk te zijn van bijvoorbeeld schaarse kunstmest of diesel. Zo ziet hijzelf af van de teelt van bieten en zet hij meer graan op, omdat die laatste teelt minder intensief is.

Volgens LTO-voorman Sjaak van der Tak is politiek Den Haag te weinig doordrongen van de op handen zijnde voedselcrisis en de problemen die daarmee gepaard gaan. Dan gaat het bijvoorbeeld om de dreigende hongersnood in de eerder genoemde regio's. Problemen daar zullen op termijn ook Europa raken, aldus Van der Tak. "Die komen als een boemerang terug."

Meer uit Financieel

AFM: risico op onverantwoord lenen door fouten krediettoets

AMSTERDAM (ANP) - Consumenten lopen bij het aanvragen van een lening het risico om onverantwoord veel krediet te krijgen door fouten in geautomatiseerde processen. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder zegt duizenden meldingen te hebben gekregen over dit soort problemen.

18 minuten geleden
China noemt exportbeleid EU onlogisch

BEIJING (ANP/AFP) - China zegt het exportbeleid van de Europese Unie "onlogisch" te vinden. Het landenblok verklaarde in de aanloop naar een top met de Chinese regering de eigen markt te willen beschermen, maar ook meer te willen exporteren naar het Aziatische land.

42 minuten geleden
Duitsland wekt minder stroom op door economische vertraging

WIESBADEN (ANP) - Duitsland heeft in het derde kwartaal van dit jaar ruim 20 procent minder stroom opgewekt en aan het net geleverd. Dat is vermoedelijk het gevolg van de economische vertraging in het land. Daardoor verbruikten energie-intensieve industrieën minder elektriciteit. Volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis werd er afgelopen kwartaal ook meer elektriciteit uit het buitenland ingevoerd.

1 uur geleden
Bloomberg: TikTok-moeder ByteDance 268 miljard dollar waard

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van het Chinese moederbedrijf ByteDance van de populaire filmpjesapp TikTok bedraagt nu ongeveer 268 miljard dollar, omgerekend bijna 250 miljard euro. Dat heeft persbureau Bloomberg berekend op basis van een terugkoop van aandelen door ByteDance.

1 uur geleden
Amsterdamse AEX-index opent hoger, ASMI koploper

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag licht hoger geopend, waarmee werd voortgeborduurd op de plus van een dag eerder. Chiptoeleverancier ASMI was koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na bekendmaking van een grote investering om de Amerikaanse activiteiten uit te breiden.

2 uur geleden
Wereldbank wil 100 miljoen Afrikanen van stroom voorzien

ZANZIBAR (ANP/BLOOMBERG) - De Wereldbank streeft ernaar om 100 miljoen mensen in Afrika tegen 2030 van elektriciteit te voorzien. Daarvoor is 's werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking van plan 5 miljard dollar (omgerekend zo'n 4,6 miljard euro) uit te trekken, zegt Wereldbank-voorzitter Ajay Banga.

2 uur geleden
Orders voor Duitse fabrieken onverwacht gedaald

WIESBADEN (ANP/BLOOMBERG) - Fabrieken in Duitsland hebben in oktober onverwacht minder orders gekregen. Volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis gingen de orders met 3,7 procent omlaag in vergelijking met de voorgaande maand. Economen hadden in doorsnee op een lichte plus van 0,2 procent gerekend.

2 uur geleden