
Experimenteren bij aanleg randweg Hoedekenskerke
HOEDEKENSKERKE - De gemeente Borsele experimenteert bij de aanleg van de randweg bij Hoedekenskerke met een nieuwe manier van werken. Ze laat de ondergrond voor de rijbaan versterken op een snellere en milieuvriendelijkere manier die bovendien minder overlast veroorzaakt voor de omgeving, vertelt wethouder Arno Witkam.
De gemeente Borsele, provincie Zeeland en waterschap Scheldestromen werken samen aan het meerjarenplan om het wegennet rondom Kwadendamme, Langeweegje, Hoedekenskerke en Baarland te verbeteren en de verkeersveiligheid en bereikbaarheid in het gebied te vergroten. Ook de aansluitingen bij het bedrijventerrein in ’s-Gravenpolder op de provinciale weg N666 veranderen. De werkzaamheden worden de komende jaren in fases uitgevoerd.
Voordelen
In fase één, die loopt van 2022 tot en met 2024, zijn meerdere projecten gepland. Een ervan is een randweg die de ‘s-Gravenpoldersestraat en Nieuwe Veerweg met elkaar verbindt. Deze negenhonderd meter lange zestigkilometerweg langs het spoor van de stoomtrein noemt de gemeente een ontbrekende schakel in het wegennetwerk.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de ondergrond van het nieuwe wegtracé niet sterk is, legt de wethouder uit. Daarom zou er extra grond, een anderhalve tot zes meter dikke laag, moeten worden gestort om de bodem te versterken. “Dat is duur en kost veel tijd, omdat de grond vier tot zes maanden moet inklinken.” Daarnaast is het niet duurzaam, omdat het aanvoeren van de grond veel transportbewegingen vergt.
In de vernieuwende werkwijze construeert het aannemingsbedrijf de weg met de zogenaamde stabilisatiemethode geosta. Hierbij wordt een fundering gemaakt door aanwezige grond te vermengen met cement, water en geosta. “Dit is een poeder van natuurlijk materiaal.” Eén van de voordelen noemt de gemeente dat er geen extra grond nodig is en ook geen maandenlange inklinkperiode.
Spannend
Daarnaast heeft de aannemer kennis van het werken met glasschuimbeton. Dit lichte materiaal gaat ze toepassen voor de fundering van de randweg. De werkwijze met geosta is vrij nieuw en het gebruik van glasschuim in Nederland zelfs uniek, aldus de gemeente. “Het biedt ons een kans om te innoveren.” De eerste verkennende berekeningen zijn volgens de wethouder positief. “Het mengsel van geosta, cement en grond wordt als beton zo hard.” In landen om ons heen wordt glasschuim volgens Witkam al veel toegepast voor wegen. Geosta is gebruikt in het Sloegebied. “Daar rijden er containers overheen en dat gaat prima. Het is spannend om zo’n proef te doen, maar ik zie niet waar het fout zou kunnen gaan.”
Meer informatie
De realisatie van de randweg valt onder de werkzaamheden van de gebiedsvisie Borsele-Oost. Kijk voor meer informatie op www.borsele.nl/gebiedsvisie-borsele-oost.
Meer uit Beveland
GOES - Europa Kinderhulp biedt vakanties bij vakantiegezinnen aan voor kinderen uit diverse Europese landen. Maar er is ook een groeiende groep kinderen uit Nederland die een onbezorgde vakantie goed kunnen gebruiken. In o.a. Zeeland wordt er daarom nu alvast gezocht naar gezinnen die komende zomer een kind willen uitnodigen.
5 uur geledenBORSSELE/RILLAND - Netbeheerder Tennet heeft de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland officieel in gebruik genomen. 'De transportcapaciteit van de bestaande 380 kV-verbinding tussen Borssele en Rilland is hiermee meer dan verdubbeld', laat Tennet weten. Nu de nieuwe masten klaar zijn, kan het afbreken van de oude beginnen.
8 uur geledenBORSELE - Woon je in de gemeente Borsele en zorg je wekelijks voor een naaste? Dan kun je je inschrijven als mantelzorger bij het Welzijnshuis Borsele. Inschrijven kan al vanaf 6 jaar via www.welzijnshuisborsele.nl.
9 uur geledenGOES - Vogelwerkgroep KNNV heeft hulp nodig om roepende jonge ransuilen te inventariseren tijdens de periode dat ze het nest verlaten. In de maand mei en juni zijn de jonge ransuilen, ook wel 'takkelingen' genoemd, weer te horen.
1 dag geledenSINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.
1 dag geledenGOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.
1 dag geledenKORTGENE - Op 10 mei houden Delta Marine en partners een gratis toegankelijke Sail-INN rond de haven te Kortgene. Het thema is "Veiligheid op en aan het water". Dit thema is gekozen omdat het steeds drukker wordt op en aan het water en omdat niet iedere waterrecreant zich bewust is van de veiligheid.
1 dag geleden