Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Experimentele coronavaccins voor Chinese expat

Experimentele coronavaccins voor Chinese expat

PEKING (ANP) - China biedt twee optionele experimentele coronavaccins aan werknemers die naar het buitenland moeten voor hun werk. Het gaat daarbij om medewerkers van een paar van de grootste staatsbedrijven. De Chinese overheid wil zo sneller meer te weten komen over de effectiviteit van de vaccins. Wereldwijd is een wedloop gaande om wie het eerst succesvol een vaccin tegen het nieuwe coronavirus ontwikkelt.

Wie buiten China aan het werk moet, kan zich vrijwillig opgeven voor de inentingen, die zijn ontwikkeld door China National Biotec Group (CNBG), een onderdeel van het farmaceutische bedrijf Sinopharm. De overheid heeft dat voorgesteld aan de desbetreffende bedrijven, zeggen ingewijden die niet met naam genoemd willen worden tegen persbureau Bloomberg. CNBG wil daar niet op ingaan.

CNBG is een van de Chinese bedrijven die meedoet aan de vaccin-wedloop. In totaal worden momenteel vijf Chinese vaccins al op mensen getest. Daarmee proberen de Chinese farmaceuten de strijd aan te binden met internationale biotech-reuzen als het Britse AstraZeneca en het Amerikaanse Moderna. De inentingen van CNBG zijn al op 2000 mensen getest, waarbij er nog geen "duidelijke ongewenste werkingen" zijn opgetreden, aldus de bestuursvoorzitter van Sinopharm.

Tweede testfase

De vaccins werken met een inactieve variant van het nieuwe coronavirus. In de huidige, tweede testfase wordt onderzocht of de vaccins schadelijk kunnen zijn voor mensen. Of de vaccins ook daadwerkelijk helpen bij de aanmaak van anticellen moet uit de derde testfase blijken. Die zal vooral in het buitenland moeten plaatsvinden, aangezien het aantal besmettingsgevallen in China inmiddels zeer beperkt is.

Hoeveel werknemers een aanbod van een vaccins al hebben aangenomen, is nog niet duidelijk. Ook is nog niets bekend over de manier waarop zij worden gemonitord op ongewenste bijwerkingen en de reactie van het afweersysteem op de vaccins.

Naast de deelnemers aan de klinische proeven hebben ook de hoge bestuurders van Sinopharm het vaccin vrijwillig genomen, melden lokale media. Ook melden die dat CNBG fabrieken aan het bouwen is die jaarlijks zo'n 200 miljoen vaccins moeten gaan produceren.

Meer uit Gezond

RIVM: levensverwachting maanden korter door uitstoot Tata Steel

BILTHOVEN (ANP) - Bewoners van de regio rond Tata Steel hebben extra kans om ziek te worden door de uitstoot vanaf het terrein van de staalfabriek. Gemiddeld verkorten de emissies de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met 2,5 maand, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na nieuw onderzoek.

11 uur geleden
Hoogleraar: verbeter luchtkwaliteit snel om burgers te beschermen

UTRECHT (ANP) - Regelgeving om de luchtkwaliteit te verbeteren moet snel aangepast worden, vindt hoogleraar Roel Vermeulen van de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De Britse krant The Guardian publiceerde woensdag een onderzoek naar de luchtkwaliteit in Europa. Met visualisaties op basis van modellen van het onderzoeksteam van Vermeulen laat de krant zien dat vrijwel iedereen in Europa ongezonde lucht inademt.

19 uur geleden
Tweede Kamer wil af van commerciële investeerders in huisartsenzorg

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat geld voor de huisartsenzorg in de huisartsenzorg moet blijven en niet in handen mag komen van commerciële investeerders. Een motie van SP en ChristenUnie is donderdag door een Kamermeerderheid aangenomen.

1 dag geleden
Ook onderwijspersoneel wil coronavaccin aangeboden krijgen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsorganisaties vinden dat ook hun medewerkers dit najaar in aanmerking moeten komen voor een herhaalde coronavaccinatie. Ze hebben de onderwijsministers Mariëlle Paul en Robbert Dijkgraaf een brief geschreven met dat verzoek. Daarin wijzen ze erop dat onderwijspersoneel in contact komt met veel mensen, wat de kans op een besmetting verhoogt.

1 dag geleden
IGJ ziet te weinig aandacht voor betalingen bedrijven aan artsen

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen hebben te weinig zicht op betalingen die medische hulpmiddelenleveranciers doen aan artsen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft hier nu vier ziekenhuizen op gecontroleerd en oordeelt bij alle vier een gebrek aan "intern inzicht en controles". De ziekenhuizen voldoen daardoor niet aan de eisen die de wet stelt om belangenverstrengeling te voorkomen. Bestuurders en artsen bleken ook "onvoldoende op de hoogte" van de wet- en regelgeving en van de speciaal hiervoor opgestelde Gedragscode Medische Hulpmiddelen.

1 dag geleden
Schadelijke stoffen rond staalfabriek in jaren 70 al gemeten

IJMUIDEN (ANP) - Al in 1977 werd in een onderzoeksrapport gesignaleerd dat de lucht in de omgeving van de staalfabriek in de IJmond, nu Tata Steel, veel schadelijke stoffen bevatte. Vooral in Wijk aan Zee, onder de rook van de staalfabriek, maten onderzoekers van het Gemeentelijk Centraal Milieulaboratorium Amsterdam hoge concentraties polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). Van die stoffen was toen al bekend dat ze kankerverwekkend zijn.

2 dagen geleden
Vier op de vijf patiënten bezorgd om de toekomst van hun zorg

UTRECHT (ANP) - Meer dan 80 procent van de patiënten maakt zich zorgen of zij over tien jaar nog wel goede zorg kunnen krijgen. Die zorgen gaan vooral over de toegankelijkheid en betaalbaarheid. Dat meldt de Patiëntenfederatie Nederland op basis van een enquête onder meer dan 11.000 mensen die op dit moment zorg nodig hebben.

2 dagen geleden