Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Experimentele coronavaccins voor Chinese expat

Experimentele coronavaccins voor Chinese expat

PEKING (ANP) - China biedt twee optionele experimentele coronavaccins aan werknemers die naar het buitenland moeten voor hun werk. Het gaat daarbij om medewerkers van een paar van de grootste staatsbedrijven. De Chinese overheid wil zo sneller meer te weten komen over de effectiviteit van de vaccins. Wereldwijd is een wedloop gaande om wie het eerst succesvol een vaccin tegen het nieuwe coronavirus ontwikkelt.

Wie buiten China aan het werk moet, kan zich vrijwillig opgeven voor de inentingen, die zijn ontwikkeld door China National Biotec Group (CNBG), een onderdeel van het farmaceutische bedrijf Sinopharm. De overheid heeft dat voorgesteld aan de desbetreffende bedrijven, zeggen ingewijden die niet met naam genoemd willen worden tegen persbureau Bloomberg. CNBG wil daar niet op ingaan.

CNBG is een van de Chinese bedrijven die meedoet aan de vaccin-wedloop. In totaal worden momenteel vijf Chinese vaccins al op mensen getest. Daarmee proberen de Chinese farmaceuten de strijd aan te binden met internationale biotech-reuzen als het Britse AstraZeneca en het Amerikaanse Moderna. De inentingen van CNBG zijn al op 2000 mensen getest, waarbij er nog geen "duidelijke ongewenste werkingen" zijn opgetreden, aldus de bestuursvoorzitter van Sinopharm.

Tweede testfase

De vaccins werken met een inactieve variant van het nieuwe coronavirus. In de huidige, tweede testfase wordt onderzocht of de vaccins schadelijk kunnen zijn voor mensen. Of de vaccins ook daadwerkelijk helpen bij de aanmaak van anticellen moet uit de derde testfase blijken. Die zal vooral in het buitenland moeten plaatsvinden, aangezien het aantal besmettingsgevallen in China inmiddels zeer beperkt is.

Hoeveel werknemers een aanbod van een vaccins al hebben aangenomen, is nog niet duidelijk. Ook is nog niets bekend over de manier waarop zij worden gemonitord op ongewenste bijwerkingen en de reactie van het afweersysteem op de vaccins.

Naast de deelnemers aan de klinische proeven hebben ook de hoge bestuurders van Sinopharm het vaccin vrijwillig genomen, melden lokale media. Ook melden die dat CNBG fabrieken aan het bouwen is die jaarlijks zo'n 200 miljoen vaccins moeten gaan produceren.

Meer uit Gezond

Oppositie teleurgesteld in PVV om zorgplannen kabinet

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen D66 en ChristenUnie zijn teleurgesteld in de PVV om de zorgplannen van het kabinet. Rob Jetten (D66) vindt het een "heel slecht plan" dat het eigen risico wordt verlaagd. Hij haalde in het debat na Prinsjesdag experts aan die zeggen dat het zal leiden tot langere wachttijden als de drempel tot de zorg op deze manier wordt verlaagd. Hij wilde van PVV-leider Geert Wilders horen wat voor wachttijden hij voor iemand met bijvoorbeeld een hartritmestoornis acceptabel vindt.

6 uur geleden
Centrum voor stamceldonoren bezorgd om geringe aanwas kandidaten

LEIDEN/NIJMEGEN (ANP) - Het aantal mensen dat zich aanmeldt als mogelijke stamceldonor, gaat hard achteruit en wordt te laag. Er zijn er dit jaar nog geen 10.000 bijgekomen en dat is veel te weinig. Het moeten er gemiddeld 20.000 per jaar zijn, liefst beneden de 35 jaar. Dat zegt Stichting Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren. De organisatie zet deze week extra in op werving.

8 uur geleden
NU'91 zeer ontevreden over plannen kabinet

NIEUWEGEIN (ANP) - "Zorgprofessionals zijn opnieuw geen prioriteit voor het nieuwe kabinet", constateert de organisatie van verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 op Prinsjesdag. "Ook dit keer is er geen extra loonruimte om de salarisachterstanden bij verpleegkundigen en verzorgenden weg te werken".

1 dag geleden
ActiZ grotendeels te spreken over plannen ouderenzorg kabinet

UTRECHT/DEN HAAG (ANP) - In de plannen van het kabinet zijn "veel ambitie" en ook "concrete maatregelen" op het gebied van de ouderenzorg te zien. Zo reageert Anneke Westerlaken, voorzitter van ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties.

1 dag geleden
Kabinet 'zwijgt in alle toonaarden' over kanker, vindt KWF

AMSTERDAM/DEN HAAG (ANP) - Het kabinet "zwijgt in alle toonaarden" over kanker terwijl er in 2032 naar verwachting in ons land 165.000 nieuwe kankerdiagnoses zullen worden gesteld, aldus KWF Kankerbestrijding op Prinsjesdag. Intussen wordt er fors bezuinigd op wetenschap, terwijl onderzoek naar bestrijding van de ziekte hard nodig is.

1 dag geleden
Agema wil 'even de tijd' om zorgbeloftes in te lossen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema wil "even de tijd" hebben om de zorgbeloftes die zij maakt in te lossen, zegt zij tegen de NOS. Ze herhaalt de beloftes dat zij het eigen risico wil verlagen, het arbeidstekort in de zorg wil terugdringen, en van streekziekenhuizen het "fundament van de zorg" wil maken.

1 dag geleden
Aftrek vervoerskosten bij ziekte wordt simpeler, belooft kabinet

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in verband met een ernstige ziekte of handicap veel extra kilometers maken, kunnen daar vanaf volgend jaar veel makkelijker belastingaftrek voor krijgen. Zij mogen 23 cent per kilometer aftrekken, en daarnaast een vast bedrag van 925 euro.

1 dag geleden