Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Exitpoll: partij Le Pen wint eerste ronde Franse verkiezingen

Exitpoll: partij Le Pen wint eerste ronde Franse verkiezingen

PARIJS (ANP/AFP) - Het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen wint de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen, blijkt uit prognoses van onderzoeksbureaus. De alliantie van president Emmanuel Macron, die het politieke midden vertegenwoordigt, eindigt achter een linkse alliantie op de derde plaats.

De prognoses geven de RN 34,5 procent van de stemmen, gevolgd door 28,5 tot 29,1 procent voor de linkse alliantie Nieuw Volksfront. Macrons alliantie Ensemble ('samen') krijgt 20,5 tot 21,5 procent.

Het is nog onduidelijk of RN van Marine Le Pen in de tweede ronde, die volgende week zondag is, een absolute meerderheid verwerft in het nieuwe Lagerhuis (Assemblée Nationale). Als dat gebeurt, dan kan Le Pen het premierschap opeisen. In de tweede ronde wordt gestemd in alle kiesdistricten waar geen kandidaat in een keer een meerderheid heeft gehaald.

Brede alliantie

Macron schreef de verkiezingen verrassend uit nadat RN zijn alliantie had verslagen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, eerder deze maand. Zoals het er nu uitziet, kan Ensemble op aanzienlijk minder parlementszetels rekenen dan voorheen.

Macrons ambtstermijn loopt nog drie jaar door. In een verklaring riep de president op tot een "brede alliantie tegen extreemrechts" in de tweede ronde. De links-radicale Jean-Luc Mélenchon, leider van het Nieuw Volksfront, heeft al gezegd dat hij kandidaten terugtrekt die in hun district als derde eindigen. Dat vergroot de kans dat de RN-kandidaat geen meerderheid behaalt.

De verkiezingen leven sterk onder de Franse bevolking. Het Franse onderzoeksbureau Elabe verwacht een uiteindelijke opkomst van 67,5 procent, de hoogste voor parlementsverkiezingen sinds 1981. In 2022 stemde slechts 47,5 procent van de Franse kiesgerechtigden.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

1 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

2 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

4 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

5 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

5 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

6 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

6 uur geleden