Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Excuses Minister Bijleveld om illegaal verzamelen gegevens

Excuses Minister Bijleveld om illegaal verzamelen gegevens

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in de Tweede Kamer excuses aangeboden voor het illegaal verzamelen van persoonsgegevens door een eenheid van de krijgsmacht. "Het had nooit zover mogen komen", zei ze tegen een boze Kamer.

Vorig jaar november meldde NRC Handelsblad dat het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC), een experimenteel onderdeel van de Koninklijke Landmacht, op grote schaal informatie verzamelde in het kader van de coronacrisis. Daarbij werd de privacywetgeving overtreden.

Bijleveld was niet op de hoogte gesteld van de oprichting van de eenheid. "Dat had sneller gemoeten", erkende ze in de Kamer. Ze heeft hierover een "hartelijk woordje" gesproken met de inmiddels vertrokken Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer, de hoogste militair.

Bijvangst

Voor de kritische Kamerleden bleef onduidelijk hoe de militairen ertoe kwamen persoonsgegevens te verzamelen. "De waaromvraag vind ik ook ingewikkeld te beantwoorden", zei Bijleveld. Volgens haar ging het om "bijvangst". De militairen waren zich "veel te weinig bewust dat ze dat niet mochten". Het ontbrak ze aan kennis over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

"Defensie is hier met 200 kilometer per uur uit de bocht gevlogen", zei Salima Belhaj van D66. "Onrechtmatig, ondoordacht en onzorgvuldig", oordeelde VVD'er Jeroen van Wijngaarden over LIMC. Het was in "strijd met de grondbeginselen van de rechtstaat", aldus Renske Leijten (SP).

LIMC niet meer actief

CDA'er Derk Boswijk (CDA) erkende dat er veel fout was gegaan maar benadrukte ook dat het niet te kwader trouw is gebeurd. Digitale oorlogsvoering blijft en het is volgens hem belangrijk dat er wordt gekeken hoe de krijgsmacht hiermee moet omgaan. Hij ziet "toegevoegde waarde" voor het LIMC.

Het LIMC volgde onder meer coronakritische groepen zoals Viruswaarheid en Gele Hesje. Het LIMC is niet meer operationeel actief, maar wordt niet opgeheven.

Onafhankelijk onderzoek

Verscheidene partijen waren ontevreden over het feitenrelaas dat Defensie had geleverd over de zaak. Na aandringen van SP en D66 kijkt de bewindsvrouw hier alsnog eens naar. Ook beziet ze of er nog meer juridische stukken naar de Kamer kunnen gaan.

Er komt nog een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen op aandringen van de Kamer. Bijleveld kondigde eerder al aan dat een extern bureau onderzoek gaat doen naar de naleving binnen Defensie van de AVG. Ook komt er veel meer aandacht voor de privacywetgeving binnen Defensie.

Meer uit Binnenland

Gewonde na schietpartij in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een schietpartij in een appartementencomplex aan de Asstraat in Den Haag is zaterdagavond iemand gewond geraakt, meldt de politie. Die gewonde is met spoed vervoerd naar het ziekenhuis.

34 minuten geleden
Man dood na schietincident in flat in Oss

OSS (ANP) - In een appartement aan de Hertewissel in Oss is zaterdagavond een man dood gevonden, nadat er was geschoten. Dat meldt de politie. De toedracht wordt nog onderzocht, vooralsnog zijn geen verdachten gearresteerd.

34 minuten geleden
Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

5 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit Belgiƫ (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

9 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

12 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

13 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

14 uur geleden