Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Excuses met een bittere nasmaak

Excuses met een bittere nasmaak

VLISSINGEN - Een krappe meerderheid stemde vorige week in de gemeenteraadsvergadering voor het aanbieden van excuses voor het slavernijverleden van de gemeente Vlissingen. Angelique Duijndam heeft het debat in de gemeenteraadsvergadering met gemengde gevoelens gevolgd. “Het is natuurlijk goed dat die excuses er nu eindelijk komen,” is ze van mening. “Maar de nasmaak is bitter. Veertien raadsleden voor, twaalf tegen en een hoop discussie.”

Duijndam is al twee jaar bezig met de kwestie rondom wel of geen excuses van de gemeente Vlissingen. “Ik heb destijds als raadslid een voorstel ingediend voor excuses, een slavernijmonument en een onderzoek naar de rol van Vlissingen in de slavenhandel. Toen is alleen het onderzoek gehonoreerd en de Christen Unie heeft nu het deel van de excuses opgepakt.” 

Koploper
De uitkomst van het onderzoek naar de Vlissingse rol in de slavenhandel loog er niet om. Vlissingen blijkt onbetwist koploper in de Nederlandse slavenhandel. Bovendien waren destijds ook de schepenen, nu wethouders, betrokken bij de handel in slaven. Volgens Duijndam had de slepende discussie over wel of geen excuses voorkomen had kunnen worden als het college, net als in andere gemeente, zelf het voortouw voor excuses had genomen en het niet had overgelaten aan de gemeenteraad.

Geweten
Voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering werd de gemeenteraad toegesproken door een geëmotioneerde Juliën Bottse. “Dat kwam bij mij ook binnen,” vertelt Duijndam. “Ook mooi dat hij de raadsleden opriep om naar hun geweten te luisteren.” Opmerkelijk genoeg was Duijndam zelf niet één van de insprekers. “Dat heb ik bewust niet gedaan. Ik vond het beter dat anderen nu inspraken zodat duidelijk is dat die excuses er niet alleen voor mij zijn maar dat er meer nazaten zijn die dat graag zien gebeuren.” Duijndam is benieuwd naar de tekst die burgemeester Bas van den Tillaar op 1 juli aanstaande gaat uitspreken. “Het zou goed zijn als de tekst vooraf wordt gedeeld met mensen uit de gemeenschap, net zoals premier Rutte dat heeft gedaan.”

Kenniscentrum
Nu het voornemen er is dat het college van burgemeester en wethouders dan toch daadwerkelijk excuses gaat aanbieden, spant Duijndam zich verder in om te komen tot een kenniscentrum. “Daar worden gesprekken overgevoerd en binnenkort wordt er een kwartiermaker aangesteld,” weet Duijndam. “De gesprekken worden gevoerd tussen de gemeenten, de provincie, University College Roosevelt, het Muzeeum, het Zeeuws Archief en Keti Koti. Of het kenniscentrum in Vlissingen komt is nog niet bepaald, maar mij maakt het eigenlijk niet uit. Als het er maar komt.” Duijndam blijft ook voorvechtster van een slavernijmonument in Vlissingen. “Er is al een slavernijmonument in Middelburg maar zeker in een stad als Vlissingen die zo’n grote rol heeft gespeeld in deze geschiedenis hoort zo’n monument te staan.”

Meer uit Vlissingen

Scooter gaat in vlammen op in Vlissingen: Politie gaat uit van brandstichting

VLISSINGEN - Een scooter is vanmorgen in alle vroegte in vlammen opgegaan bij een brand in Vlissingen. De politie gaat uit van brandstichting.

15 uur geleden
Jaarlijkse dodenherdenking op Noorderbegraafplaats

VLISSINGEN - Op 4 mei 2024 wordt de jaarlijkse dodenherdenking herdenking gehouden op de Noorderbegraafplaats. Er worden kransen gelegd door onder meer het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen.

1 dag geleden
Film over Truus Wijsmuller in CineCity op 5 mei

VLISSINGEN - Op 5 mei wordt om 14.30 uur de film 'Truus' Children' vertoond in bioscoop CineCity. In een tijd doordrenkt van duisternis en wanhoop, stond één vrouw op als een lichtbaken van hoop voor duizenden. Truus Wijsmuller, een naam die weinigen kennen maar die velen zouden moeten eren, heeft voor en tijdens de grimmige dagen van de Tweede Wereldoorlog meer dan 10.000 Joodse kinderen behoed de nazi's.

1 dag geleden
Harde gitaren met Dirty Sound System in de Piek

VLISSINGEN - Vrijdag 3 mei speelt het Zwitserse Dirty Sound Magnet in de Piek. Dit psychedelische powerrocktrio uit Fribourg put uit de rijke erfenis van Led Zeppelin en andere heavy, door psychedelica en blues beïnvloede bands uit de jaren '60 en '70.

2 dagen geleden
Dronken man stapt in auto en mishandelt bestuurder

VLISSINGEN - Op woensdagavond 1 mei heeft de politie een 43-jarige man uit Vlissingen gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht een auto te zijn binnengedrongen en de bestuurder te hebben mishandeld.

2 dagen geleden
Tentoonstelling met ingekleurde oorlogsfoto's in Scheldehof

VLISSINGEN - Op zaterdag 4 mei wordt in zorgcentrum Scheldehof een indrukwekkende fototentoonstelling geopend: de Tweede Wereldoorlog in kleur. In het zorgcentrum aan de Peperdijk komen zo'n 276 foto's te hangen die ingekleurd zijn door Jakob Lagerweij, één van 's wereld meest begenadigde colouristen. De tentoonstelling is te zien tot 12 mei. 

2 dagen geleden
Er komen veertien herenhuizen bij het Dokter Stumphiuspark

VLISSINGEN - Bij het Dokter Stumphiuspark in het Scheldekwartier komen veertien herenhuizen. Het bouwplot 'De Touwslagerij - Parkzijde' wordt gerealiseerd door Zeeuwse Vastgoed B.V. en Bouwgroep Peters. De bouw van de woningen begint naar verwachting begin 2025. Vanaf september worden de herenhuizen te koop aangeboden.

3 dagen geleden