Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Evelien van der Bliek: ‘Een ontwerp moet een gevoel oproepen’

Evelien van der Bliek: ‘Een ontwerp moet een gevoel oproepen’

VLISSINGEN - Ondanks, of misschien wel dankzij, haar zenuwaandoening MS (multiple sclerose), vond Evelien van der Bliek een manier om te doen wat ze als klein meisje al wilde doen: mooie spullen ontwerpen. Met een heel arsenaal aan apparatuur kan de Vlissingse uit talloos veel materialen ieder ontwerp snijden, graveren, borduren en beplakken. “Ik vind het leuk om iets persoonlijks te maken voor iemand. Iets wat écht bij die persoon past.”

Toen Van der Bliek (41) in 2003 de diagnose MS kreeg, zag haar toekomst er niet rooskleurig uit. Door een halfzijdige verlamming moest ze voor iedere handeling, zo gewoon voor gezonde mensen, onwijs strijden. “Ik heb mezelf opnieuw moeten leren lopen, schrijven, noem maar op. Toch heb ik me nooit druk gemaakt over wat er kan gebeuren in de toekomst. Ik had drie jonge kinderen en die hadden veel zorg nodig. Ging het niet linksom, dan moest het rechtsom. Ik wilde niet bij de pakken neerzitten.” 

En dat deed ze ook niet. In 2006 opende ze haar eerste webshop. Ze verkocht met name bruiloftaccessoires, zoals taarttoppers en aandenkens. Er kwamen steeds meer artikelen bij en Van der Bliek merkte dat er grote vraag was naar gepersonaliseerde taarttoppers. Creatief als ze is, leerde ze zichzelf het vak van creatief ontwerpster aan. Op haar website Dare to be Unique verkoopt ze alles wat ze zelf ontworpen heeft. In de schuur van haar woning staat een groot laserapparaat. Hiermee kan ze platen van plexiglas en houtsnijden in ieder gewenst model. Ook kan ze ermee graveren. “Het is leuker om een gedicht dat jou aanspreekt, of zelf geschreven hebt, in huis te hangen, dan een standaardspreuk uit een winkel. Het kan ook een foto zijn of een afbeelding van je motorfiets of huisdier. Je huis wordt meer je thuis als je iets van jezelf ophangt.” 

Met spiegels, glas, PVC, RVS, leisteen en plexiglas is er veel mogelijk. Zo is het populair om uitnodigingen voor bijvoorbeeld een bruiloft op plexiglas te laten drukken in plaats van een papieren kaart te laten maken. Er zijn ook kleine ontwerpen die een feestje persoonlijker maken. “Ik heb voor de kerst leuke plaatjes van rendieren die je aan een wijnglas kunt hangen. Ik grafeer er de namen van je gasten in en je weet van wie welk glas is.” 

Omdat er zoveel mogelijk is denkt Evelien actief mee met haar klanten. “Ik hou ervan om buiten de gebaande paden te denken. Dat was nodig door de MS en die kwaliteit kan ik ook gebruiken voor Dare to be Unique.” Een taarttopper van een moslima op een motorfiets, of bruidegom in een rolstoel, het kan allemaal. “Mijn taarttoppers verkoop ik over de hele wereld. Die van twee draken hangt in Amerika in verschillende winkels. Mijn ontwerp, door mij gemaakt en dat verkopen ze daar.” Ze straalt en vertelt honderduit over haar vak. “Ik hou ervan om unieke dingen te maken. Zo kreeg ik laatst de vraag of ik een windroos op een geldkist wilde graferen voor Stichting Behoud Hoogaars. Natuurlijk ging ik gelijk uitzoeken hoe ik dat kon realiseren.” Met haar borduurmachine voorziet ze stoffen van borduursels. Slabbetjes en badcapes met een babynaam erop zijn in trek, maar ook schorten en stoven voor restaurants kunnen gemakkelijk van een logo voorzien worden. “Ik laat me graag inspireren door andere culturen. Een ontwerp moet een gevoel oproepen. Het is de persoonlijke noot die het uniek maakt. Daarom maak ik ook steeds meer voor herdenkingen, zoals steentjes voor bij een graf.”

Meer informatie: www.daretobeunique.nl.

Meer uit Vlissingen

Scooter gaat in vlammen op in Vlissingen: Politie gaat uit van brandstichting

VLISSINGEN - Een scooter is vanmorgen in alle vroegte in vlammen opgegaan bij een brand in Vlissingen. De politie gaat uit van brandstichting.

11 uur geleden
Jaarlijkse dodenherdenking op Noorderbegraafplaats

VLISSINGEN - Op 4 mei 2024 wordt de jaarlijkse dodenherdenking herdenking gehouden op de Noorderbegraafplaats. Er worden kransen gelegd door onder meer het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen.

1 dag geleden
Film over Truus Wijsmuller in CineCity op 5 mei

VLISSINGEN - Op 5 mei wordt om 14.30 uur de film 'Truus' Children' vertoond in bioscoop CineCity. In een tijd doordrenkt van duisternis en wanhoop, stond één vrouw op als een lichtbaken van hoop voor duizenden. Truus Wijsmuller, een naam die weinigen kennen maar die velen zouden moeten eren, heeft voor en tijdens de grimmige dagen van de Tweede Wereldoorlog meer dan 10.000 Joodse kinderen behoed de nazi's.

1 dag geleden
Harde gitaren met Dirty Sound System in de Piek

VLISSINGEN - Vrijdag 3 mei speelt het Zwitserse Dirty Sound Magnet in de Piek. Dit psychedelische powerrocktrio uit Fribourg put uit de rijke erfenis van Led Zeppelin en andere heavy, door psychedelica en blues beïnvloede bands uit de jaren '60 en '70.

2 dagen geleden
Dronken man stapt in auto en mishandelt bestuurder

VLISSINGEN - Op woensdagavond 1 mei heeft de politie een 43-jarige man uit Vlissingen gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht een auto te zijn binnengedrongen en de bestuurder te hebben mishandeld.

2 dagen geleden
Tentoonstelling met ingekleurde oorlogsfoto's in Scheldehof

VLISSINGEN - Op zaterdag 4 mei wordt in zorgcentrum Scheldehof een indrukwekkende fototentoonstelling geopend: de Tweede Wereldoorlog in kleur. In het zorgcentrum aan de Peperdijk komen zo'n 276 foto's te hangen die ingekleurd zijn door Jakob Lagerweij, één van 's wereld meest begenadigde colouristen. De tentoonstelling is te zien tot 12 mei. 

2 dagen geleden
Er komen veertien herenhuizen bij het Dokter Stumphiuspark

VLISSINGEN - Bij het Dokter Stumphiuspark in het Scheldekwartier komen veertien herenhuizen. Het bouwplot 'De Touwslagerij - Parkzijde' wordt gerealiseerd door Zeeuwse Vastgoed B.V. en Bouwgroep Peters. De bouw van de woningen begint naar verwachting begin 2025. Vanaf september worden de herenhuizen te koop aangeboden.

3 dagen geleden