
Evaluatiecommissie: verkenners gingen te ver met hun opdracht
DEN HAAG (ANP) - De eerste verkenners tijdens de formatie van een nieuwe kabinet, Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren, hebben niet alleen over personen gesproken, maar ook over beleidsthema's. Dat is voor verkenners hoogst ongebruikelijk, zei Carla van Baalen, voorzitter van de commissie die de kabinetsformatie van 2021 heeft geëvalueerd. De beperkte taak die een verkenner heeft, werd door de twee echter terzijde geschoven. "De beide verkenners wensten veel verder te gaan. Dat ging niet goed", voegde commissielid Paul Bovend’Eert daar aan toe.
Dat zeiden de twee commissieleden tijdens een gesprek met de Tweede Kamer, over hun in februari verschenen evaluatierapport van de kabinetsformatie 2021. Dat rapport verscheen dus ruim voor de uitzending van Nieuwsuur van afgelopen zaterdag, waarin het programma meldde dat Jorritsma en Ollongren het (toen nog) CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt als een probleem en risico zagen voor de stabiliteit van een toekomstig kabinet. De twee verkenners gaven hun opdracht terug, vlak nadat Ollongren op 25 maart gefotografeerd was met aantekeningen waarop "positie Omtzigt, functie elders" stond. Daarover ontstond grote politieke ophef die een week later bijna de kop kostte van premier Mark Rutte.
Onder meer SP-Kamerlid Renske Leijten wilde dinsdag van de evaluatiecommissie weten van wie de woorden 'Pieter Omtzigt, functie elders' afkomstig waren. Om daar opheldering over te krijgen "behoorde niet tot onze opdracht", zei Van Baalen. "Dat is een vraag die u aan betrokkenen moet stellen", zei Bovend’Eert. "De betrokkenen hebben geen openheid van zaken gegeven. Niet tijdens het debat, later niet en nog steeds niet. Dat schaadt het vertrouwen." Met het debat doelt Bovend’Eert op het beruchte 1 april debat van 2021, dat Rutte ternauwernood overleefde.
Samen geïnterviewd
Wel wisten de commissieleden dat op 19 maart, de eerste werkdag van de twee verkenners, informeel is gesproken met toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib over onder meer de stabiliteit van het CDA. Die partij werd nodig geacht voor de vorming van een nieuwe coalitie. Aan dat gesprek is geen ruchtbaarheid gegeven.
De evaluatiecommissie heeft 43 personen gesproken, onder wie Jorritsma en Ollongren. Op hun "expliciete verzoek" zijn de twee samen geïnterviewd. "Dan is het aan ons om te kiezen: ze komen niet of ze komen allebei", zei commissielid Alexander van Kessel.
De Kamer wil opheldering van Arib, Jorritsma en Ollongren over hoe er tijdens de kabinetsformatie is gesproken over Omtzigt.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
5 dagen geleden