Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Evaluatie sanering Thermphos: ‘Leren van uniek megaproject’

Evaluatie sanering Thermphos: ‘Leren van uniek megaproject’

VLISSINGEN-OOST - Het weghalen van fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost, met het slopen van de gebouwen en het schoonmaken van de grond, was een meerjarenproject dat miljoenen heeft gekost. ‘Het saneren van een fosforfabriek is in de hele wereld nog niet op deze wijze uitgevoerd’, staat in de maandag verschenen evaluatie van deze operatie.

De drie financierende partijen van het opruimen en schoonmaken van het Thermphos-terrein - het Rijk, North Sea Port en de provincie Zeeland - ontvingen de evaluatie maandag. Namens de rijksoverheid nam staatssecretaris Vivianne Heijnen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het rapport aan. In de evaluatie wordt antwoord gegeven op de vraag welke lessen er te trekken zijn over de samenwerking, aansturing en besluitvorming in dit project.

Thermphos is de voormalige fosforfabriek in industriegebied Vlissingen-Oost. De fabriek kwam in financiële problemen door een verslechtering van de markt voor fosforproducten en de noodzaak om te investeren in installaties. De fabriek ging in 2012 failliet. In oktober 2014 werd met de sanering gestart. In de zomer van 2017 heeft Diederik Samson een analyse gemaakt van de situatie en het rapport ‘Saneren doe je samen’ opgeleverd. Naar aanleiding daarvan hebben North Sea Port, het Rijk en de Provincie gezamenlijk afspraken gemaakt en het benodigde budget beschikbaar gesteld. In 2021 is de sanering afgerond. De evaluatie blikt terug op deze gehele periode. De evaluatie is te lezen via de website van de provincie Zeeland.

Meer uit Beveland

284 vergunningen te vergeven voor zeegroenten snijden bij Oosterschelde

KATTENDIJKE - Wie volgend seizoen zeegroenten wil snijden bij de Oosterschelde kan tot vrijdag 22 december een aanvraagformulier indienen bij de provincie Zeeland. Er zijn 284 vergunningen te vergeven.

1 uur geleden
284 vergunningen te vergeven voor zeegroenten snijden bij Oosterschelde

RILLAND - Wie volgend seizoen zeegroenten wil snijden bij de Oosterschelde kan tot vrijdag 22 december een aanvraagformulier indienen bij de provincie Zeeland. Er zijn 284 vergunningen te vergeven.

1 uur geleden
Politie: 'Overleden man in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk stierf natuurlijke dood'

WOLPHAARTSDIJK - De man die zondag levenloos is gevonden in het arbeidsmigrantenhotel aan de Lepelstraat in Wolphaartsdijk is een natuurlijke dood gestorven. Dat laat de politie woensdag weten na onderzoek.

2 uur geleden
Gemeente en dorpsraad werken samen aan wandelpad Baarland

BAARLAND - Baarland krijgt binnenkort een nieuw wandelpad.

3 uur geleden
Tom Verbeek 25 jaar tussen de schappen

KWADENDAMME - Vijfentwintig jaar geleden is Tom Verbeek (41) als derde generatie begonnen in de winkel van zijn vader, Kees Verbeek. En alweer de helft van die tijd is hij eigenaar/ondernemer. Aanleiding genoeg voor een feestje.

1 dag geleden
Veel rookontwikkeling bij woningbrand in Eindewege

EINDEWEGE - Bij een woningbrand aan de Spoorstraat in Eindewege is maandagavond veel rook vrijgekomen. Niemand raakte gewond.

1 dag geleden
Chantal Giesbertz: 'Trouwen is meer dan simpel “ja" zeggen'

KLOETINGE - Chantal Giesbertz (49) werkt 32 uur in loondienst en sluit alleen al dit jaar dertig huwelijken, waarvan de helft vanuit haar eigen onderneming Meer dan Trouwen. “Deze naam heb ik gekozen omdat ik van mening ben dat trouwen echt meer is dan alleen maar simpel 'ja' zeggen. Er valt heel veel omheen te kiezen en te regelen."

2 dagen geleden