Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europol waarschuwt voor radicalisering door coronamaatregelen

Europol waarschuwt voor radicalisering door coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP/DPA) - Europol waarschuwt voor radicalisering van individuele criminelen door de strenge coronamaatregelen. Het gevaar van aanslagen neemt toe. Dat is op te maken uit het jongste verslag over terrorisme van de Europese politiedienst dat dinsdag in Den Haag is gepresenteerd.

De mogelijke economische en sociale gevolgen van de pandemie zouden de radicalisering kunnen aanwakkeren, schrijft Europol-chef Catherine De Bolle in het voorwoord van het verslag. "Activisten uit zowel extreemlinkse als extreemrechtse hoek en uit kringen van jihadistisch terrorisme proberen de pandemie uit te buiten om hun doelstelingen verder te verspreiden."

Volgens het verslag neemt het aantal aanslagen door separatisten en nationalistische groeperingen af. Aan de andere kant heeft Europa echter de gevolgen ondervonden van een wereldwijde golf van extreemrechts geweld, zoals Europol schrijft. Veel extreemrechtse groeperingen in Europa zijn niet gewelddadig. "Maar ze dragen bij aan een klimaat van angst en vijandigheid tegenover minderheden." Europol waarschuwt dat dit de drempel voor geweld voor individuen kan verlagen. Ook links-extremisten worden steeds gevoeliger voor geweld.

Vorig jaar werden in totaal 119 terroristische aanslagen geregistreerd, tien minder dan het jaar daarvoor. Europol telde daar ook de mislukte en verijdelde aanslagen bij. Aanslagen door nationalistische en separatistische groeperingen kwamen met het aantal van 57 het meest voor. Er waren 26 links-extremistische aanslagen. Rechtsextremisten pleegden zes aanslagen in de EU, tegen slechts één in het jaar daarvoor. 21 aanslagen werden gepleegd door jihadisten, tegen 24 in 2018.

Meer uit Buitenland

Netanyahu aan Hamasstrijders: geef jullie over, einde nadert

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamasstrijders opgeroepen hun wapens neer te leggen en de strijd te staken. "Ik zeg tegen de terroristen van Hamas: het is afgelopen", zei Netanyahu. "Sterf niet voor Sinwar. Geef je nu over." Met Sinwar verwijst hij naar Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook.

4 uur geleden
Zelensky ziet strijdmakker in nieuwe Argentijnse president

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt dat hij met de Argentijnse ultraliberale president Javier Milei een nieuwe bondgenoot heeft in de strijd tegen Rusland. Tijdens zijn bezoek aan Buenos Aires omhelsde Zelensky Milei en zei hij "overtuigd te zijn dat de samenwerking tussen Oekraïne en Argentinië zal toenemen".

5 uur geleden
Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël. Anders zal geen van de gegijzelden levend de Gazastrook verlaten, aldus de Al Qassam-brigades.

8 uur geleden
Voorzitter wil op tijd klimaattop afronden: 'zou eerste ooit zijn'

DUBAI (ANP) - Als het aan de voorzitter van de klimaattop in Dubai ligt, is de COP dit jaar écht op de laatste dag afgelopen. "Dat zou de eerste ooit zijn", lacht Hilde Stroot van Oxfam Novib, die de onderhandelingen nauw in de gaten houdt. Toch zijn partijen deze top ook verrast door de vaart van de Verenigde Arabische Emiraten.

8 uur geleden
Iran beschuldigt Zweedse EU-diplomaat van samenzwering met Israël

TEHERAN/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Iraanse justitie heeft de Zweedse EU-diplomaat Johan Floderus beschuldigd van samenzwering met en spionage voor Israël en 'het verspreiden van verderf op aarde'. Die laatste aanklacht is een ruim gedefinieerde misdaad die alles kan omvatten wat door de sjiitische staat als ongewenst wordt beschouwd en kan tot de doodstraf leiden.

10 uur geleden
President Oekraïne Zelensky bij inauguratie ambtgenoot Argentinië

BUENOS AIRES (ANP) - Onder de hoge gasten bij de inauguratie van de nieuwe Argentijnse president Javier Milei is ook de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky. Argentijnse media melden dat de komst van Zelensky door de Oekraïense ambassade in Buenos Aires is bevestigd. Het is het eerste bezoek van Zelensky aan een Latijns-Amerikaans land sinds de Russische inval in februari 2022. Hij heeft onderweg een tussenlanding gemaakt in Kaapverdië.

11 uur geleden
Nobelprijs uitgereikt aan kinderen opgesloten Iraanse winnares

OSLO/TEHERAN (ANP/RTR) - De Nobelprijs voor de Vrede is uitgereikt aan de twee kinderen van de in Iran opgesloten winnares Narges Mohammadi. De Iraanse mensenrechtenactiviste zelf was een dag voor de ceremonie in de Noorse hoofdstad Oslo in een driedaagse hongerstaking gegaan.

11 uur geleden