Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europol meldt wapensmokkel vanuit Oekraïne

Europol meldt wapensmokkel vanuit Oekraïne

STUTTGART/BRUSSEL (ANP) - Criminele netwerken smokkelen aanzienlijke hoeveelheden (militaire) wapens en munitie uit Oekraïne, hebben landen in de Europese Unie gemeld bij Europol. Dat blijkt uit een brief van de Europese politiedienst aan de Europese Unie waarover de Duitse zender SWR bericht.

De dienst kent meerdere gevallen van personen die Oekraïne probeerden te verlaten met vuurwapens en spreekt van georganiseerde wapensmokkel vanuit Oekraïne. Europol schrijft onder meer over de terroristische dreiging die dit kan betekenen voor de EU.

Een ander probleem is dat sommige Oekraïners die naar de EU zijn gevlucht wapens en munitie in het grensgebied hebben achtergelaten die ze in eigen land nodig hebben voor zelfverdediging. Er zijn al opslagplaatsen ontdekt en Europol vreest dat deze wapens en munitie in handen kunnen vallen van criminele bendes.

Daarnaast worden sommige Oekraïense vluchtelingen ervan verdacht vuurwapens stiekem mee te brengen om in de EU te verkopen. Er zouden taxiritten zijn afgerekend met vuurwapens.

Rusland beweerde begin deze maand dat sommige wapens die westerse landen naar Oekraïne hebben gestuurd op de zwarte markt in het Midden-Oosten zijn gesignaleerd. Moskou gaf daarvoor geen bewijs en Oekraïne heeft de aantijgingen ontkend.

Meer uit Buitenland

Leger ingezet bij rellen in Nieuw-Caledonië en TikTok verboden

PARIJS (ANP) - Frankrijk heeft in Nieuw-Caledonië het leger ingezet om havens en de luchthaven te beveiligen. Dat heeft premier Gabriel Attal woensdag meegedeeld. Ook is in het Franse overzeese gebied een avondklok ingesteld en is TikTok verbannen.

40 minuten geleden
Hezbollah claimt succesvolle droneaanval 'ver' in Israël

TIBERIAS (ANP/RTR) - De Libanese militante groepering Hezbollah zegt met meerdere drones een aanval te hebben uitgevoerd op een Israëlische basis in de buurt van Tiberias. Niet eerder heeft Hezbollah zo ver in Israël toegeslagen sinds de hernieuwde beschietingen tussen beide door de oorlog in Gaza.

1 uur geleden
Meerdere mensen in Zwitserse plaats neergestoken

ZOFINGEN (ANP/AFP/DPA) - In de Zwitserse plaats Zofingen heeft een man op straat zes mensen neergestoken. De dader was volgens de politie na zijn daad een huis ingevlucht en werd na ongeveer twee uur gearresteerd. Hij heeft ook zichzelf verwond.

2 uur geleden
Minister: aanvaller van premier Fico had een politiek motief

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De Slowaakse autoriteiten vermoeden dat de man die de Slowaakse premier Robert Fico neerschoot, een politiek motief had. De aanvaller schoot vijf keer tijdens de moordaanslag, aldus de Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken.

2 uur geleden
Duizenden Georgiërs demonstreren opnieuw tegen omstreden wet

TBILISI (ANP/AFP) - In Georgië zijn opnieuw duizenden mensen de straat op gegaan om tegen de controversiële buitenlandse-agentenwet te protesteren. De wet die buitenlandse beïnvloeding moet tegengaan is dinsdag aangenomen in het parlement. Al wekenlang wordt er tegen gedemonstreerd.

2 uur geleden
Biden veroordeelt aanslag op Slowaakse premier

WASHINGTON (ANP/RTR/DPA) - De Amerikaanse president Joe Biden laat in een verklaring weten geschokt te zijn en de "afschuwelijke daad van geweld" tegen de Slowaakse premier Robert Fico te veroordelen. Hij voegt eraan toe dat hij en zijn vrouw Jill aan diens familie en het Slowaakse volk denken.

3 uur geleden
EU-sancties voor Russisch 'propagandakanaal' Voice of Europe

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt nieuwsplatform Voice of Europe, waar radicaal-rechtse Europese politici Russische propaganda zouden hebben verkondigd, sancties op. Ook het Russische persbureau RIA Novosti en de kranten Izvestija en Rossiiskaya Gazeta worden gestraft.

4 uur geleden