Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Unie eens over aanscherpen migratieregels

Europese Unie eens over aanscherpen migratieregels

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is het eens geworden over nieuwe regels voor het toelaten, opvangen en verdelen van migranten. Het akkoord geldt, na een jarenlange impasse, als een grote doorbraak.

Onder meer zullen immigranten voortaan meteen aan de Europese buitengrenzen in twee verschillende groepen worden opgedeeld. Na een screening komt er één groep van mensen afkomstig uit landen waarvan de kans op asiel groot is en een andere groep uit landen waarvan de kans klein is. Die twee groepen volgen daarna een verschillende grensprocedure. "Op die manier is de kans verzekerd dat mensen in echte nood bescherming krijgen en de anderen begeleid worden bij een efficiënte terugkeer", reageert Europarlementariër Jeroen Lenaers, die mee heeft onderhandeld over het akkoord. Volgens de nieuwe migratieafspraken wordt bovendien de Europese databank met vingerafdrukken van asielzoekers uitgebreid met extra persoonsgegevens.

Onderhandelaars van de EU-landen en het Europees Parlement bereikten het akkoord woensdag na dagen onderhandelen. Het akkoord is een compromis tussen 'landen van aankomst' als Italië en Griekenland, 'landen van bestemming' als Nederland en Duitsland en met name Oost-Europese landen die liever helemaal geen migranten opnemen. Het bevat behalve afspraken over het screenen van asielzoekers aan de buitengrenzen van de EU ook afspraken over het verdelen van asielzoekers over andere lidstaten wanneer er veel arriveren. Er komt een verplicht Europees solidariteitsfonds voor de opvang van asielzoekers waaraan alle EU-landen moeten bijdragen wanneer de grenslanden overbelast raken. Daarvan zijn niet alle details al bekend.

Afkopen

GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik vindt het solidariteitsfonds wel alvast goed nieuws. Maar ze noemt het "een bittere pil" dat landen via dit fonds "hun verantwoordelijkheid om een eerlijk aandeel van asielzoekers op zich te nemen, kunnen afkopen". Ook het Europese kantoor van Amnesty International stipt dit punt aan: "In plaats van de solidariteit vorm te geven door herplaatsingen en het versterken van beschermingssystemen, kunnen landen straks eenvoudigweg betalen om de buitengrenzen te versterken".

Om de wetgeving te kunnen invoeren moeten het Europarlement en de lidstaten ze nog officieel goedkeuren. Dat gebeurt verwachting in januari of februari. De partijen willen dit per se afronden voordat vanaf april het Europees Parlement op reces gaat vanwege de Europese verkiezingen in juni.

Meer uit Buitenland

Media: eerste debat tussen Biden en Trump op 27 juni

WASHINGTON (ANP/RTR) - In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen lijkt op 27 juni het eerste televisiedebat te zijn tussen president Joe Biden en uitdager Donald Trump. Volgens de Amerikaanse zender Fox News accepteert Trump het voorstel om dan te debatteren.

4 uur geleden
Neergeschoten Slovaakse premier Fico levensgevaarlijk gewond

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De verwondingen van de neergeschoten Slovaakse premier Robert Fico zijn levensbedreigend. Dat heeft de regering gemeld. Hij wordt per helikopter naar het ziekenhuis in Banská Bystrica gebracht, nadat hij eerst was opgenomen in het ziekenhuis in Handlova. In die plaats is hij woensdag neergeschoten.

5 uur geleden
Poging president Portugal te straffen voor landverraad faalt

LISSABON (ANP/RTR) - De poging van de Portugese politieke partij Chega om de president te vervolgen voor landverraad is door de rest van het parlement afgewezen. De rechts-populisten zijn boos dat president Marcelo Rebelo de Sousa herstelbetalingen heeft voorgesteld voor voormalige Portugese koloniën.

6 uur geleden
Media: Slovaakse premier Fico beschoten en geraakt

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De Slovaakse premier Robert Fico is neergeschoten. Hij is gewond geraakt, melden Slovaakse media. Een verdachte is aangehouden.

6 uur geleden
Ontsnapte Franse gevangene op opsporingslijst van Interpol

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De gedetineerde die deze week met veel geweld is bevrijd in Frankrijk, is op de internationale opsporingslijst van politieorganisatie Interpol gezet. Die heeft een zogenoemde 'red notice' uitgevaardigd tegen Mohamed Amra. Dat komt neer op een verzoek aan opsporingsdiensten in de hele wereld om een gezochte persoon aan te houden.

6 uur geleden
Europese fractie van PVV boos over uitsluiting verkiezingsdebat

BRUSSEL (ANP) - De Europese verzamelfractie ID, waar de PVV ook bij hoort, heeft een boze brief gestuurd naar de voorzitter van het Europees Parlement. Aanleiding is de beslissing van de Europese omroep EBU, dezelfde die ook het Eurovisie Songfestival organiseert, om Identiteit en Democratie niet mee te laten doen met een groot lijsttrekkersdebat volgende week in het Europees Parlement.

6 uur geleden
Biden wil alleen ruim voor verkiezingen in debat met Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden wil uitsluitend ruim voor de verkiezingen in november in debat met zijn rivaal Donald Trump. Die heeft inmiddels zijn aanbod geaccepteerd voor confrontaties op televisie in juni en september.

6 uur geleden