
Europese Staat van het Klimaat geeft 'alarmerend' overzicht
BOLOGNA (ANP) - De warmste zomer ooit, wijdverspreide droogte, toenemende hittestress, de meeste bosbranden in 15 jaar, een recordhoeveelheid gesmolten ijs van de gletsjers in de Alpen: Europa ondervond de gevolgen van klimaatverandering in 2022 aan den lijve. De Europese dienst Copernicus Climate Service (C3S) geeft er een gedetailleerd beeld van in een jaarlijks rapport, de 'Europese Staat van het Klimaat'.
Directeur Carlo Buontempo omschrijft het rapport van zijn dienst als een overzicht van "alarmerende veranderingen aan ons klimaat". Een goed inzicht in klimaatverandering is volgens hem "cruciaal" om ons aan te passen aan de stijgende temperaturen. Copernicus becijfert dat de temperaturen in Europa de afgelopen vijf jaar zo'n 2,2 graden hoger was dan in de negentiende eeuw. Daarmee ligt de opwarming op ons continent behoorlijk voor op het wereldwijde gemiddelde. Als geheel is de wereld nu 1,2 graden warmer dan voordat de mensheid massaal CO2 en andere broeikasgassen ging uitstoten.
Zuid-Europa voelde de gevolgen van hitte vorig jaar het hardst. Mensen hadden daar volgens het rapport vaker last van hittestress dan ooit eerder uit metingen naar voren kwam. Onder de noemer hittestress vallen allerlei effecten die slecht kunnen zijn voor de gezondheid. Zo is bekend dat tijdens hittegolven meer mensen overlijden. Het CBS becijferde in 2020 bijvoorbeeld dat tijdens de hittegolf in augustus van dat jaar de sterfte met 9 procent steeg.
Temperatuurrecords
Copernicus monitort doorlopend met satellieten de temperaturen, maar bijvoorbeeld ook de koolstofuitstoot door natuurbranden en de hoeveelheid ijs in de Alpen en op Groenland. Ook in het noordpoolgebied werden temperatuurrecords verbroken. Op Groenland smolt een ongekende hoeveelheid ijs weg in september, toen het er tijdens hittegolven tot zo'n 8 graden warmer was dan normaal.
Al met al was 2022 voor Europa het een na warmste jaar uit de recente geschiedenis. Alleen in 2020 was het nog warmer.
Zonne-energie
In het rapport gaat Copernicus ook in op de klimaatfactoren die een rol spelen bij het opwekken van duurzame energie. Zo vertoont de hoeveelheid zonnestraling die het land bereikt al jaren een stijgende trend. Dat komt doordat er de laatste jaren gemiddeld minder wolken zijn. Meer zon betekent weliswaar nog meer opwarming en droogte, maar het heeft ook een voordeel: voor het opwekken van zonne-energie is het gunstig.
Het KNMI meldde eerder dat 2022 ook in Nederland het zonnigste jaar was sinds de metingen begonnen. Het instituut legde uit dat dit vooral samenhangt met een toenemend aantal hogedrukgebieden in de lente en zomer.
Meer uit Buitenland
JERUZALEM (ANP/AFP) - Israël is bereid om tijdens een tijdelijk bestand te onderhandelen over een permanent staakt-het-vuren in Gaza. Voorwaarde is wel dat Hamas wordt gedemilitariseerd, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
4 uur geledenRAFAH (ANP/RTR) - Een team van de Verenigde Naties heeft woensdag voor het eerst in 130 dagen weer een lading brandstof kunnen leveren aan de Gazastrook. Het gaat om 75.000 liter en volgens woordvoerder Stéphane Dujarric is dat slechts een fractie van wat de Palestijnse bevolking in Gaza nodig heeft.
6 uur geledenAMMAN (ANP) - Vanuit Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn tientallen trucks met hulpgoederen de Gazastrook binnengebracht. Dit gebeurde woensdag in opdracht van de Jordaanse koning Abdullah en sjeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan, meldden staatspersbureaus Petra en WAM.
7 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De originele Birkin-tas is door veilinghuis Sotheby's in Parijs geveild voor ruim 8,5 miljoen euro. Het gaat om een prototype van de handtas uit 1985 die werd ontworpen voor de Brits-Franse actrice en zangeres Jane Birkin.
8 uur geledenROME (ANP/DPA/RTR) - Duitsland is bereid om Patriot-systemen voor Oekraïne te kopen, als de Verenigde Staten daarvoor toestemming geven. Bondskanselier Friedrich Merz zei dat hij daar vorige week nog over heeft gesproken met de Amerikaanse president Donald Trump. Een besluit over de geavanceerde luchtverdedigingssystemen is nog niet genomen.
9 uur geledenGENÈVE (ANP) - De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties wil dat Amerikaanse sancties tegen speciaal rapporteur Francesca Albanese meteen worden teruggedraaid. "Zelfs bij grote meningsverschillen zouden VN-lidstaten inhoudelijk en constructief met elkaar in gesprek moeten gaan, in plaats van hun toevlucht te nemen tot strafmaatregelen", zegt Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Volker Türk in een verklaring.
10 uur geledenKUALA LUMPUR (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, heeft zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov verteld dat president Donald Trump "teleurgesteld en gefrustreerd" is over het gebrek aan voortgang in het vredesproces tussen Rusland en Oekraïne. "Hopelijk krijgen we de komende dagen meer duidelijkheid over wat het Russische standpunt is en wat hun prioriteiten zijn", zei Rubio na afloop van het gesprek. "Maar het gaat duidelijk moeizaam, zoals jullie allemaal hebben kunnen zien."
11 uur geleden