Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese ruimtesonde begint aan lange reis naar manen van Jupiter

Europese ruimtesonde begint aan lange reis naar manen van Jupiter

KOUROU (ANP) - Als de weersomstandigheden meewerken, begint donderdag een belangrijke Europese ruimtemissie. Het is de bedoeling dat een sonde opstijgt die naar de planeet Jupiter en drie van zijn manen gaat. De lancering vanaf de ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana staat gepland voor 14.15 uur Nederlandse tijd.

Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel, hij is groter dan de zeven andere planeten bij elkaar. Rond Jupiter draaien ongeveer honderd manen. Drie daarvan hebben een oppervlak van een dikke korst ijs, met eronder mogelijk vloeibaar water. Als dat inderdaad zo is, zou daar misschien leven mogelijk kunnen zijn, of was daar vroeger wellicht leven mogelijk.

Die drie manen heten Ganymedes, Callisto en Europa, en daar gaat de missie Juice naartoe. De naam is een afkorting van Jupiter Icy Moons Explorer. Het is de derde missie naar Jupiter ooit.

Om bij Jupiter te komen, maakt de sonde een lange reis door het zonnestelsel. Hij draait daarbij in steeds grotere banen rond de zon, en gebruikt de zwaartekracht om genoeg snelheid te maken voor de oversteek. In 2024, 2026 en 2029 vliegt hij langs de aarde en in 2025 langs Venus. In 2031 komt hij bij Jupiter voor het begin van het onderzoek, en in 2034 vliegt hij door naar de maan Ganymedes. Daar zal de missie ook eindigen. Als alle brandstof aan boord op is, moet de sonde daar in 2035 inslaan. Het is de eerste keer dat een satelliet rond een andere maan dan onze eigen maan gaat draaien.

De Technische Universiteit in Delft is betrokken bij de missie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De universiteit heeft onder meer een instrument gebouwd waarmee de vluchtleiding tot op 100 meter nauwkeurig kan bepalen waar de satelliet vliegt en met welke snelheid. Dat kan meer zeggen over de zwaartekracht rond Jupiter. Daarnaast heeft Delft een instrument gebouwd dat de afstand van het vaartuig tot Jupiter en zijn manen meet. Dat moet helpen om de hoogteverschillen op de manen in kaart te brengen.

De Belgische koning Filip en zijn zoon prins Gabriël wonen de lancering bij.

Meer uit Buitenland

Hamas heeft Amerikaans-Israëlische gijzelaar vrijgelaten

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft de Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander vrijgelaten, meldt persbureau Reuters. De 21-jarige man is in de Gazastrook overgedragen aan het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) en op weg naar Israëlisch grondgebied.

55 minuten geleden
Media: Amerikaans-Israëlische gijzelaar na vrijlating naar Trump

JERUZALEM (ANP/DPA/AFP/RTR) - De Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander reist na zijn vrijlating mogelijk naar Qatar voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Dat berichten meerdere Israëlische media. Voorwaarde is wel dat de gezondheidstoestand van Alexander dat toelaat.

2 uur geleden
Hulporganisaties roepen Israël op tot opheffing blokkade Gaza

DEN HAAG (ANP) - Hulporganisaties zoals UNICEF, Artsen zonder Grenzen (AzG), CARE en Oxfam herhalen hun oproep aan Israël om zijn blokkade van de Gazastrook op te heffen. Dat doen ze nu de internationale voedselwaakhond IPC waarschuwt dat hongersnood dreigt door de aanhoudende voedseltekorten.

2 uur geleden
Kremlin hekelt Europese druk om wapenstilstand te sluiten

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Kremlin heeft boos gereageerd op Europese druk om voor middernacht op maandag in te stemmen met een bestand. "Rusland accepteert geen ultimatums, dat is ongepast. Je kunt niet op zo'n manier tegen Rusland praten", zei woordvoerder Dmitri Peskov.

2 uur geleden
Israël vraagt ICC om intrekking arrestatiebevel tegen Netanyahu

DEN HAAG (ANP/RTR) - Israël heeft rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) gevraagd om de arrestatiebevelen tegen premier Benjamin Netanyahu en oud-minister van Defensie Yoav Gallant in te trekken. Die bevelen werden in november uitgevaardigd in een onderzoek naar de oorlog in de Gazastrook.

4 uur geleden
Voedselwaakhond waarschuwt: kritiek risico op hongersnood Gaza

BONN (ANP) - De internationale voedselwaakhond IPC waarschuwt voor een "kritiek risico" op hongersnood in de Gazastrook. Voedsel en andere humanitaire hulp komen al twee maanden het gebied niet meer binnen, waardoor de voorraden de komende weken op dreigen te raken.

5 uur geleden
Zelensky nodigt paus uit voor bezoek aan Oekraïne

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de nieuwe paus uitgenodigd voor een bezoek aan Oekraïne. Dat deed hij in hun eerste gesprek, dat over de oorlog in Oekraïne ging.

6 uur geleden