Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese landen vragen Iran geen geweld te gebruiken

Europese landen vragen Iran geen geweld te gebruiken

PARIJS (ANP) - Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland hebben Iran opgeroepen om geen geweld te gebruiken en zich te blijven houden aan het atoomakkoord uit 2015. Dat zeggen de landen in een gezamenlijke verklaring.

In de verklaring benadrukken de landen de noodzaak om de situatie te de-escaleren. "Het bestrijden van IS blijft onze prioriteit. Daarom moeten we de internationale coalitie intact houden. We roepen Irak op de coalitie te blijven steunen.

Zondag stemde het Iraakse parlement ervoor om alle militairen van de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen IS het land uit te sturen. Iran zei zich niet meer aan het atoomakkoord te houden, als gevolg van de dood van generaal Qassem Soleimani. Hij werd donderdag in Bagdad gedood door een Amerikaanse raket.

"Wij zijn klaar om in gesprek te treden met alle partijen om de situatie te de-escaleren en weer voor stabiliteit in de regio te zorgen", aldus de drie Europese landen.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 2 jaar geleden
nogal naiev van die leiders. heb nooit geloofd dat iran zich aan de afspraak om geen kernwapen(s) te zullen ontwikkelen zal houden. levensgevaarlijk regime. en ALS de usa aanvalt--laat ze dan de fabrieken en ultra centruifuges plat gooien.

Meer uit Buitenland

Gouverneur Oklahoma ondertekent strengste abortuswet van VS

OKLAHOMA CITY (ANP/RTR) - De Republikeinse gouverneur van de Amerikaanse staat Oklahoma, Kevin Stitt, heeft een wet ondertekend die abortus verbiedt vanaf bevruchting. Daardoor zijn met onmiddellijke ingang nagenoeg alle abortussen in de staat illegaal geworden. Vorige week had het parlement al in grote meerderheid gestemd voor de wetgeving, die met stip de strengste van het land is.

12 minuten geleden
VS willen Noord-Korea strengere sancties opleggen na rakettesten

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Verenigde Staten willen Noord-Korea strengere sancties opleggen in reactie op de drie rakettesten van het land op woensdag. De Amerikanen brengen een resolutie daartoe in de VN-Veiligheidsraad in stemming, zegt een Amerikaanse regeringsfunctionaris. De stemming gebeurt donderdag, bevestigt de VN. De kans bestaat dat China en Rusland hun veto uitspreken tegen extra sancties voor het verarmde communistische land.

3 uur geleden
Turken zien positieve stap Zweden en Finnen rond NAVO-toetreding

ANKARA (ANP/RTR/DPA) - In het conflict tussen NAVO-lid Turkije en Zweden en Finland over hun toetreding tot het bondgenootschap, wordt een eerste lichtpuntje gemeld. De Turkse regering in Ankara ziet een positieve houding van de twee landen als het gaat om de opheffing van een wapenexportverbod tegen Turkije.

10 uur geleden
Schoolschutter Texas kondigde schietpartij aan op Facebook

AUSTIN (ANP/AFP) - De 18-jarige man die negentien kinderen en twee leraren doodschoot in een klaslokaal in Texas had de schietpartij ongeveer een kwartier daarvoor op Facebook aangekondigd. Gouverneur Greg Abbott bevestigde op een persconferentie ook dat de gedode schutter voor de massamoord zijn oma had neergeschoten. Ook dat had de man op Facebook gepost.

10 uur geleden
Belgisch tienerfestival stilgelegd na klachten over stiekeme prik

HASSELT (ANP) - Een tienerfestival in het Belgische Hasselt is woensdagavond stilgelegd nadat zo'n vijftien meisjes onwel waren geworden. Minstens een van hen zei even tevoren een prik te hebben gevoeld, meldt de krant Het Belang van Limburg.

10 uur geleden
Amerikaanse wapenindustrie lijdt juridische nederlaag

ALBANY (ANP/RTR) - Een etmaal na de jongste bloedige schietpartij op een Amerikaanse school heeft de Amerikaanse wapenindustrie een juridische nederlaag geleden. Een rechter verwierp de eis van een groep wapenfabrikanten, distributeurs en verkopers. Zij wilden voorkomen dat ze kunnen worden aangeklaagd door gedupeerden van wapengeweld.

11 uur geleden
Zes jaar cel geëist tegen Berlusconi in omkopingszaak

MILAAN (ANP/DPA/RTR) - De hoofdaanklager in een omkopingszaak tegen de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi heeft zes jaar celstraf geëist tegen de mediatycoon. Als het aan justitie ligt worden ook bezittingen ter waarde van bijna 11 miljoen euro in beslag genomen.

11 uur geleden