Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese gasprijs zakt voor het eerst sinds 2021 onder de 30 euro

Europese gasprijs zakt voor het eerst sinds 2021 onder de 30 euro

AMSTERDAM (ANP/AFP/BELGA/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is donderdag voor het eerst in bijna twee jaar weer onder de 30 euro per megawattuur gezakt. De gasprijs is al weken aan het dalen. Dat gas steeds goedkoper wordt, komt door de nog altijd goed gevulde Europese voorraden en het ruime aanbod van de invoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Sinds begin dit jaar is de prijs daardoor al meer dan gehalveerd.

Volgens persbureau Bloomberg, die hiervoor de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs in de gaten houdt, zakte de prijs tussen 15.00 en 16.00 uur tot 29,85 euro per megawattuur en liep deze daarna weer ligt op. De gasprijs schommelt daarmee rond het laagste niveau sinds de zomer van 2021 en staat ver onder het piekniveau van meer dan 340 euro dat vorig jaar zomer werd bereikt. Toen schoot de gasprijs omhoog door de onzekerheid of de gasvoorraden in Europa wel voldoende konden worden aangevuld voor de winterperiode, doordat Rusland de gastoevoer aan Europa bijna volledig had afgesloten.

Consumenten merken de verdere daling van de gasprijs niet meteen in hun portemonnee. Dat komt omdat energiebedrijven eigen momenten hebben wanneer ze hun tarieven aanpassen. Telkens als dat ze dit doen, nemen ze de recente ontwikkeling op de Europese gasmarkt wel mee in hun afweging.

Vattenfall

Eerder deze week kondigde Vattenfall nog aan dat Nederlandse particuliere klanten met een variabel contract vanaf 1 juli minder gaan betalen voor hun gas en stroom. Het was de tweede keer dit jaar dat de onderneming een verlaging van haar energietarieven aankondigde. Andere energiebedrijven hebben hun tarieven de afgelopen tijd ook al verlaagd vanwege de gedaalde inkoopprijzen voor energie.

Hiermee lijkt de Europese gascrisis nog niet ten einde. Gas is namelijk nog steeds beduidend duurder dan in de jaren voor de Russische inval in Oekraïne. In 2020, rond het begin van de coronapandemie, lag de prijs op de gasmarkt op een gegeven moment zelfs onder de 4,00 euro per megawattuur.

De Duitse ondernemersorganisatie Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI) kwam donderdag ook nog met een oproep richting de Duitse overheid voor extra energiesteun. Bedrijven die in de problemen gekomen zijn door de hoge energieprijzen zouden extra hulp nodig hebben. Ook wil BDI dat Berlijn maatregelen neemt om te voorkomen dat de energieprijzen in de toekomst weer zo sterk kunnen oplopen.

Meer uit Financieel

Techbedrijven leiden beurzen in New York naar winst

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven hebben de belangrijkste graadmeters op de aandelenbeurzen in New York hoger gezet. In de aanloop naar de publicatie van de kwartaalcijfers van Apple nam de hoop op extra winstuitkeringen door de iPhone-maker toe, na vergelijkbare stappen van Google-moederbedrijf Alphabet.

20 minuten geleden
Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

MOSKOU (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

1 uur geleden
Media: filmdivisie Sony heeft interesse in Paramount

NEW YORK (ANP) - De filmtak van Sony is geïnteresseerd in een overname van branchegenoot Paramount Global, bekend van de filmstudio en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon. Volgens Amerikaanse media heeft Sony Pictures Entertainment samen met investeringsmaatschappij Apollo Global Management een bod van zo'n 26 miljard dollar (24 miljard euro) uitgebracht.

1 uur geleden
Shell-topman nu niet bezig met beursnotering in New York

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell heeft vooralsnog geen plannen om de beurs van Londen te verlaten voor New York. "Daar voeren wij op dit moment geen discussie over", zegt topman Wael Sawan in een toelichting op zijn resultaten.

4 uur geleden
Grande en Swift helpen muziekconcern UMG aan betere resultaten

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG), dat tal van platenlabels beheert, heeft in de eerste drie maanden meer verdiend aan de muziek van bekende artiesten. De omzet steeg onder andere dankzij succesvolle releases van Taylor Swift, Ariana Grande en Noah Kahan. Zij behoorden in het eerste kwartaal tot de best verkopende artiesten die UMG vertegenwoordigt.

4 uur geleden
ING winnaar op terughoudend Damrak, bouwer BAM hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - ING mocht zich donderdag de grote winnaar noemen onder de hoofdfondsen op het Damrak na een meevallend kwartaalrapport. Het bankconcern zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd. ING zag de rente-inkomsten dalen, maar de inkomsten uit provisies namen aanzienlijk toe. Volgens topman Steven van Rijswijk zijn de inkomsten van de bank daarmee over de gehele linie "sterk" gebleven. Om de aandeelhouders te belonen gaat ING voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel eindigde 6,4 procent hoger, goed voor de eerste plek in de AEX.

4 uur geleden
Amerikaanse oud-olietopman verdacht van samenwerken met OPEC

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse marktwaakhond FTC verdenkt de voormalige topman van olieconcern Pioneer van pogingen tot "samenzwering" met oliekartel OPEC. Het is de ex-baas van Pioneer Scott Sheffield daarom verboden om een bestuursfunctie te vervullen voor ExxonMobil, dat het oliebedrijf overneemt voor 64,4 miljard dollar (60,3 miljard euro).

5 uur geleden