
Europese Commissie zal bedrijven ondersteunen bij AI-ontwikkeling
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie komt met financiële en praktische hulp voor kleine en middelgrote bedrijven die toepassingen met kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelen. Zo wordt het risico kleiner voor deze bedrijven dat ze straks niet voldoen aan de nieuwe Europese AI-wetgeving, waarmee de EU-landen en het Europees Parlement in december akkoord gingen.
Voldoen aan die nieuwe AI-wetgeving is belangrijk omdat deze wet hoge boetes eist voor overtreders van de Europese regels. Die boetes beginnen bij 7,5 miljoen euro en kunnen oplopen tot 35 miljoen euro of zelfs 7 procent van de jaarlijkse omzet van een AI-bedrijf.
De Europese hulp bestaat onder meer uit het toegang geven van dergelijke bedrijven tot speciale Europese supercomputers. Met de rekenkracht van deze computers kan de nieuwe AI snel leren van grote hoeveelheden data. Verder komt er financiële steun uit onder meer het Europese programma voor digitalisering en komt er een hulploket bij de Europese Commissie voor het testen en evalueren van grootschalige AI-modellen.
Taalkundige diversiteit
De Europese Commissie zal bovendien helpen bij het opzetten van infrastructuur voor taaltechnologie, waaruit ook de AI-ontwikkelaars kunnen putten. Het doel is dat de AI-trainingen niet alleen in een beperkt aantal grote wereldtalen gebeuren, maar dat ook kleinere Europese talen aan bod komen bij de ontwikkeling. Zo kunnen "Europa's taalkundige diversiteit en culturele rijkdom" beschermd worden, aldus het persbericht van de Europese Commissie.
"We maken van Europa de beste plek in de wereld voor betrouwbare AI", aldus Eurocommissaris Thierry Breton (interne markt) over het hulppakket.
Principe-akkoord
De verwachting is dat het Europees Parlement en de EU-landen binnen heel korte tijd ook formeel akkoord gaan met de AI-wet, na het principe-akkoord van december. De nieuwe regels worden vervolgens vanaf 2026 officieel van kracht in alle Europese landen, en sommige onderdelen al eerder.
Voor Europese begrippen gaat het buitengewoon vlot. Iedereen maakt haast vanwege de snelle ontwikkelingen in de sector, met toepassingen zoals het al veel gebruikte ChatGPT. Maar er zijn ook toepassingen die de EU verontrustend vindt, zoals het onderscheiden van stemmingen en gevoelens van mensen op bijvoorbeeld het werk of school. Deze laatste toepassing wordt in de nieuwe Europese wet verboden.
Meer uit Buitenland
MOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben voor het eerst in jaren weer met elkaar gebeld. De laatste keer dat ze met elkaar spraken was in september 2022, ruim een halfjaar nadat Rusland aan een grootschalig offensief in Oekraïne was begonnen.
52 minuten geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Een Russische rechter heeft de voormalige onderminister van Defensie Timoer Ivanov veroordeeld tot dertien jaar opsluiting in een strafkolonie vanwege corruptie. Het is de zwaarste straf die tot dusver is opgelegd in een serie fraudezaken tegen hoge defensieambtenaren.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Republikeinse meerderheid in de Senaat van het Amerikaanse parlement heeft na een marathonzitting ingestemd met de belangrijkste uitgavenwet van de Republikeinse president Donald Trump. De Democraten uitten felle kritiek op de bezuinigingen op sociale welzijnsprogramma's en omdat de staatsschuld gigantisch stijgt.
1 uur geledenWERCHTER (ANP) - Het Belgische festival Rock Werchter neemt maatregelen in verband met de verwachte hitte op woensdag. Het muziekfestival begint donderdag, maar de camping gaat al op woensdag open. Ook in België worden temperaturen ruim boven de 30 graden verwacht en daarom verloopt de check-in anders dan voorgaande jaren, laat het festival weten.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zinspeelt op de deportatie van Tesla-baas Elon Musk, die in Zuid-Afrika is geboren. Het is de jongste escalatie in het conflict tussen de voormalige bondgenoten.
3 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - Bijna 20.000 migranten zijn de afgelopen zes maanden in kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een record voor de eerste helft van een jaar.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim 170 internationale hulporganisaties roepen gezamenlijk op om een einde te maken aan "het dodelijke Israëlische distributieprogramma" voor hulpgoederen. Ze doelen onder meer op de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De hulp die Israël nog toelaat zijn plaatsen geworden van "terugkerende slachtpartijen die het internationaal humanitair recht met voeten treden". Volgens Save the Children is Gaza "de dodelijkste plek op aarde voor een kind".
3 uur geleden