Europese Commissie wil dat EU zuinig blijft met gas
BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet ook de komende jaren minder aardgas blijven verbruiken, vindt de Europese Commissie. De energiecrisis mag dan geluwd zijn, "besparen blijft nodig" omdat de EU bijvoorbeeld af wil van Russische fossiele brandstoffen.
De EU-landen spraken na de Russische invasie in Oekraïne, twee jaar geleden, af 15 procent minder aardgas te verstoken dan de jaren daarvoor. Ze verlengden de vrijwillige noodmaatregel in maart vorig jaar al eens en zouden het streven ook komend jaar moeten blijven volhouden, stelt de commissie voor. Tussen augustus 2022 en december 2023 lukte het volgens het dagelijks bestuur van de EU zelfs 18 procent te besparen.
De EU wil de laatste jaren het klimaat ontzien, maar vooral ook zich helemaal losmaken uit de greep die Rusland als belangrijkste gasleverancier op veel lidstaten had. De spanningen met Rusland joegen de afgelopen jaren de energieprijzen op. Burgers en bedrijven hadden soms veel moeite hun rekeningen te betalen.
Nederland loopt in de EU al een poos voorop met het besparen van gas. Het dringt steevast aan op meer en langere zuinigheid. De energieministers van de EU-landen bespreken de voorgestelde verlenging maandag in Brussel.
Meer uit Financieel
FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar en de komende jaren iets minder sterk zal groeien dan eerder gedacht. Volgens nieuwe voorspellingen van de centrale bank in Frankfurt wordt nu voor dit jaar gerekend op een plus van 0,7 procent. In september ging de ECB nog uit van een groei met 0,8 procent.
26 minuten geledenFRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone opnieuw verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt besloten om de leenkosten conform verwachting met een kwart procentpunt te verlagen. Met de lagere rente wil de ECB de kwakkelende economie van het eurogebied ondersteunen. De centrale bank heeft de rente dit jaar in vier stappen van een kwart procentpunt teruggebracht van een recordniveau van 4 procent naar het huidige tarief van 3 procent.
46 minuten geledenWEESP (ANP) - Nederlanders hebben woensdag iets meer geld opgenomen bij pinautomaten, nadat bekend was geworden dat banken consumenten zullen adviseren om contant geld in huis te hebben. Volgens Geldmaat, het bedrijf dat het beheer en onderhoud van de automaten regelt voor de grote banken in Nederland, ging het om gemiddeld een paar tientjes extra.
55 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Klanten met dynamische energiecontracten passen hun stroomverbruik meestal niet aan. Dat stelt voorzitter Remko ten Barge van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE). Van de zakelijke klanten past hooguit 20 procent het verbruik aan, bij particulieren gaat het om minder dan 50 procent.
57 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Cora van Nieuwenhuizen, oud-minister en sinds 2021 voorzitter van de brancheorganisatie van energiebedrijven Energie-Nederland, heeft haar pensioen aangekondigd. Van Nieuwenhuizen (1963) treedt op 1 oktober volgend jaar af als voorzitter van Energie-Nederland. Volgens de organisatie heeft Van Nieuwenhuizen aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een tweede termijn.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat De Nederlandsche Bank meer gegevens kan verzamelen bij hypotheekverstrekkers, maar de privacy van klanten is daarbij nog niet goed genoeg geregeld. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na een toetsing van het wetsvoorstel dat het opvragen van die informatie moet regelen.
2 uur geledenPARIJS (ANP/RTR) - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ziet volgend jaar een ruim aanbod op de wereldwijde oliemarkt, ondanks het besluit van oliekartel OPEC+ om een productieverhoging langer uit te stellen. Het IEA wijst daarbij onder meer op een grotere olieproductie van landen buiten de OPEC+ zoals de Verenigde Staten, Guyana, Canada en Brazilië.
2 uur geleden