Europese Commissie stelt EU-toezichthouder tegen witwassen voor
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie presenteert dinsdag een pakket wetsvoorstellen in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering, met als middelpunt de oprichting van een onafhankelijk Europees toezichthouder. De nieuwe autoriteit zou in 2024 van start moeten gaan.
Nederland is groot voorstander van onafhankelijk EU-toezicht, omdat witwassen van crimineel geld een grensoverschrijdend probleem is. Inmiddels demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra lobbyde al geruime tijd voor een Europese autoriteit, samen met een aantal landen waaronder Frankrijk en Duitsland. Nu is het toezicht op de handhaving van antiwitwaswetgeving nationaal geregeld.
Hoekstra zei eerder zich grote zorgen te maken over de infiltratie "in de bovenwereld" van onder meer drugs- en fraudegeld. In Nederland gaat het volgens hem om jaarlijks 15 tot 20 miljard euro. Criminelen maken handig gebruik van mazen in bestaande EU-wetgeving.
Waar de toezichthouder, vanuit het Engels afgekort als AMLA, gevestigd wordt moet nog worden uitgemaakt. De AMLA krijgt onder meer de bevoegdheid banken en bedrijven te beboeten als ze de regels die witwaspraktijken moeten voorkomen schenden.
Europa is de laatste jaren diverse keren opgeschrikt door schandalen rond witwasaffaires bij vooral grote banken in verschillende landen. In Nederland kregen ING, Rabobank en ABN Amro daarvoor forse boetes opgelegd.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven ASML en Besi hoorden maandag bij de sterkere dalers op het Damrak. Vorige week boekten die concerns nog flinke koerswinsten, die volgden op de opmars van de Amerikaanse chipsector. Zo won het aandeel van beurslieveling Nvidia op Wall Street vorige week bijna 16 procent. Maandag was de stemming op de beursvloeren overwegend negatief. Beleggers zijn in afwachting van een week vol rentebesluiten, onder meer van de Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of England.
32 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Een vierdaagse werkweek, een van de nieuwe eisen van vakbond FNV, "wordt lastig" omdat de arbeidsmarkt al krap is en de Nederlandse beroepsbevolking vergrijst. Dat stelt Aggie van Huisseling, econoom bij ABN AMRO, in een reactie op de eis. Volgens haar zal de krapte op de arbeidsmarkt niet worden opgelost door werknemers vier dagen per week te laten werken.
33 minuten geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Drie Amerikaanse senatoren roepen de Federal Reserve op de rente in de Verenigde Staten flink te verlagen. Woensdag komt de Fed met een rentebesluit en op de financiële markten wordt een verlaging van een kwart procentpunt verwacht. Maar de senatoren vragen Fed-voorzitter Jerome Powell en zijn collega's om een verlaging van 0,75 procent.
43 minuten geledenLUXEMBURG (ANP) - De Europese regeling waarbij lidstaten Brussel moeten betalen voor niet-gerecycled kunststof verpakkingsafval, functioneert niet goed. Dat constateert de Europese Rekenkamer in een nieuw rapport. Het instituut roept de Europese Commissie op de problemen snel te verhelpen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De voorbereidingen voor Prinsjesdag zijn maandagmiddag in volle gang. Langs de route die de Glazen Koets met de koninklijke familie zal rijden zijn dranghekken geplaatst. Ook staan er op meerdere plekken betonblokken en wegversperringen klaar om wegen in de buurt van de route af te sluiten.
1 uur geledenSÃO PAULO (ANP/RTR) - Boeing betaalt de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer een schadevergoeding van 150 miljoen dollar, bijna 135 miljoen euro. Dit meldt Embraer. Boeing doet dit omdat die zich in 2020 terugtrok uit een miljardendeal met Embraer. De schadevergoeding is een nieuwe tegenvaller voor de geplaagde Amerikaanse vliegtuigfabrikant.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Werkgevers schrikken van de nieuwe looneisen van de vakbonden en noemen FNV's inzet op een vierdaagse werkweek "niet realistisch". "Er zijn nu al te weinig mensen om al het werk te doen", reageert een woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN.
2 uur geleden