Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie oppert 'pieklimiet' voor gasprijs

Europese Commissie oppert 'pieklimiet' voor gasprijs

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie stelt onder meer een flexibele pieklimiet voor de gasprijs voor om de torenhoge energierekeningen te drukken. Verder moeten EU-landen 15 procent van hun gas samen gaan inkopen en komt er een nieuwe richtprijs voor gas. De commissie hoopt daarmee de lidstaten, die al maanden touwtrekken over bijvoorbeeld een gasprijsplafond, later deze week op een Europese top op één lijn te krijgen.

Burgers en bedrijven in de EU slaan al maanden alarm omdat ze hun gas- en elektriciteitsrekening niet langer kunnen betalen. Een meerderheid van de EU-landen wil dat probleem te lijf met een maximumprijs voor gas, maar ze stuiten op verzet van onder andere Nederland en Duitsland. Ook de Europese Commissie wil nog niet aan een prijsplafond. Ze vrezen dat leveranciers Europa daardoor misschien links zouden laten liggen en de prikkel wegvalt om zuinig te zijn met gas en stroom.

Maar de energiemarkt is wel degelijk op hol, erkent ook de commissie al langer. De gasopslagen zijn met hangen en wurgen en tegen grof geld vol gekregen, maar dat kan voor de volgende winter weleens nog veel moeilijker worden. En een uitweg uit de energiecrisis is, nu bijvoorbeeld het conflict met Rusland alleen maar hoger oplaait, niet in zicht.

Krachtiger ingrijpen

Daarom wil het dagelijks bestuur van de EU toch krachtiger ingrijpen. Zo wil zij "heel korte" pieken in de toonaangevende Nederlandse prijsindex TTF als de nood aan de man is kunnen afvlakken met een tijdelijke "dynamische prijslimiet". Op de Nederlandse gasbeurs mag gas dan niet duurder worden verkocht dan dit maximum. Prijzen mogen gedurende de dag ook slechts binnen bepaalde waarden bewegen.

Ondertussen ontwerpt de Europese markttoezichthouder een nieuwe richtprijs voor lng (vloeibaar gas). Die moet minder worden beïnvloed door de grillige en vaak torenhoge prijs van pijpleidinggas uit Rusland dan de TTF. De commissie hoopt "dat de markt die benchmark dan als representatief accepteert", zegt een hoge EU-ambtenaar. Hij wil nog geen bedragen noemen waaraan de commissie zou denken.

Samen inkopen

De EU-landen moeten verder 15 procent van hun gas samen gaan inkopen. Daardoor kunnen ze een lagere prijs bedingen, verwacht de commissie. Meer dan dat vindt zij niet verstandig, omdat gespreide inkoop ook minder afhankelijk maakt.

De EU-leiders buigen zich donderdag in Brussel over de commissievoorstellen. De opvattingen liggen nog ver uiteen. De royale steunmaatregelen die bijvoorbeeld Duitsland en Nederland hebben aangekondigd zijn hen ook op het verwijt komen te staan dat zij weinig solidair zijn met armere lidstaten.

De ingrepen die de commissie voorstelt hebben niet meteen een rechtstreekse weerslag op de energieprijs. Maar door te tonen dat de EU ingrijpt kalmeren de markten al wel, hoopt Brussel.

Meer uit Financieel

Advocaat-generaal vindt Europese miljardenboete Google terecht

LUXEMBURG (ANP) - Google heeft terecht een boete van ruim 4,1 miljard euro gekregen voor het wegdrukken van concurrenten op Androidtelefoons en andere apparaten. Zo luidt het advies van de advocaat-generaal aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, de hoogste Europese rechter. Daarmee dreigt het Amerikaanse techbedrijf de miljardenboete, die stamt uit 2018, opnieuw zonder succes te hebben aangevochten.

31 minuten geleden
Meer klussers bezoeken winkels Gamma en Karwei

LEUSDEN (ANP) - Meer klussers hebben vorig jaar de bouwmarkten van Gamma en Karwei bezocht. Dat meldt Intergamma, het moederbedrijf van de bouwmarktketens.

53 minuten geleden
ACM waarschuwt voor telefonische verkoop thuisbatterijen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die ongevraagd worden gebeld door verkopers van thuisbatterijen, kunnen beter direct ophangen of het gesprek opnemen. Dat advies heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag gedeeld. Volgens de toezichthouder zijn thuisbatterijen ingewikkelde producten die je niet middels een ongevraagd telefoontje moet aanschaffen.

1 uur geleden
Nederlanders vaker ziek door verveling op werk, meldt Arbo Unie

NIEUWEGEIN (ANP) - Werkenden in Nederland worden vaker ziek door een bore-out, waarbij iemand stress ervaart op het werk vanwege verveling, te saai of te makkelijk werk. De Arbo Unie meldt na een analyse van eigen data dat het aantal verzuimdagen door een bore-out in vier jaar ruim vervijfvoudigd is.

1 uur geleden
Financiën vindt bonusboete zaak tussen ABN AMRO en DNB

DEN HAAG (ANP) - De boete die DNB heeft opgelegd aan ABN AMRO voor het overtreden van de bonusregels, is "een zaak tussen de bank en de toezichthouder". Dat laat een woordvoerder van demissionair minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) desgevraagd weten. De Nederlandse staat is nog altijd mede-eigenaar van ABN AMRO, dat tijdens de financiële crisis van 2008 noodgedwongen werd genationaliseerd.

1 uur geleden
Zwitserland verlaagt rente naar nul procent

BERN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Zwitserse Nationale Bank (SNB) heeft het rentetarief in het land verder verlaagd naar nul procent. De centrale bank hoopt daarmee investeerders ervan te weerhouden hun toevlucht te zoeken in de Zwitserse frank, die in tijden van wereldwijde geopolitieke onrust als veilige haven wordt gezien. Een lagere rentevergoeding maakt het minder aantrekkelijk voor investeerders om Zwitserse franken aan te houden ten opzichte van andere valuta.

2 uur geleden
Damrak licht lager na rentebesluit Amerikaanse centrale bank

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht omlaag. Naast de aanhoudende luchtaanvallen tussen Israël en Iran verwerkten beleggers het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank hield woensdagavond het rentetarief in de grootste economie ter wereld onveranderd, ondanks de herhaaldelijke oproepen van president Donald Trump om de leenkosten te verlagen.

2 uur geleden