
Europese Commissie onderzoekt TikTok om Roemeense verkiezingen
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft een onderzoek geopend naar TikTok om mogelijke Russische inmenging via de videoapp bij de Roemeense verkiezingen. Het sociale medium heeft mogelijk te weinig gedaan tegen de buitenlandse beïnvloeding van de verkiezingen, zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
Vorige week oordeelde het Roemeense hooggerechtshof dat de eerste ronde van de presidentsverkiezingen over moet worden gedaan. Na de onverwachte overwinning van de rechts-radicale Calin Georgescu kwamen berichten naar buiten dat hij zou hebben geprofiteerd van wijdverspreide video's op TikTok. De veiligheidsraad van Roemenië zei ook dat het land doelwit was geweest van "Russische hybride aanvallen".
De Europese Commissie gaat nu na of de algoritmes waarmee TikTok video's aanbeveelt wel in lijn zijn met de Digital Services Act, die voor sociale media in Europa geldt. Ook richt het onderzoek zich op het beleid van TikTok rond politieke advertenties en betaalde video's over politieke kwesties.
Inmenging
"We moeten onze democratie beschermen tegen elke vorm van buitenlandse inmenging. Als we vermoedens hebben van inmenging moeten we snel en beslist handelen, vooral tijdens verkiezingen", zei Von der Leyen.
De Commissie heeft TikTok eerder deze maand opgedragen gegevens te bewaren die van belang kunnen zijn voor onderzoek naar inmenging bij verkiezingen.
Een woordvoerder van TikTok, dat eigendom is van het Chinese techconcern ByteDance, zegt dat het bedrijf de Commissie "uitgebreid heeft geïnformeerd" over maatregelen die problemen rond verkiezingen moeten verhelpen.
Nepaccounts
Op zijn eigen blog schrijft TikTok actie te hebben ondernomen tegen meerdere netwerken van nepaccounts die vanuit het buitenland de Roemeense verkiezingen beïnvloedden. Ook zet TikTok een waarschuwing in de app om informatie over verkiezingen goed te controleren.
In februari opende het dagelijks EU-bestuur een ander onderzoek naar TikTok. Daarin gaat de Commissie na of de app zich houdt aan regels voor transparantie, de bescherming van minderjarigen en verslavingsrisico's.
Meer uit Buitenland
PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk heeft een akkoord met Nieuw-Caledonië aangekondigd. Het overzeese gebied blijft Frans, maar wordt wel een staat. "Een staat Nieuw-Caledonië binnen de Republiek: het is een keuze gebaseerd op vertrouwen", schreef de Franse president Emmanuel Macron op X, en prees het "historische" akkoord.
8 uur geledenBARCELONA (ANP/AFP) - In en rondom Barcelona is het leven flink ontregeld door zware regenval. Het treinverkeer in Catalonië werd kortstondig stilgelegd en enkele wegen werden afgesloten, omdat een groot deel van de regio in het noordoosten van Spanje getroffen was door stortregens, aldus autoriteiten.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering is in gesprek met vijf door Republikeinen geleide staten om er nieuwe detentiecentra voor migranten te bouwen. Dat meldt minister van Binnenlandse Veiligheid, Kristi Noem. De nieuwe faciliteiten worden volgens Noem gemodelleerd naar een detentiecentrum in Florida dat bekendstaat als Alligator Alcatraz.
9 uur geledenGAZA-STAD (ANP) - Het tekort aan brandstoffen in de Gazastrook heeft een "kritiek niveau" bereikt. Daarvoor hebben zeven agentschappen van de Verenigde Naties zaterdag gewaarschuwd in een verklaring.
10 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse autoriteiten zeggen opnieuw tientallen personen te hebben opgepakt die steun betuigden aan de verboden pro-Palestijnse groep Palestine Action. Dat gebeurde tijdens een demonstratie in de buurt van het parlementsgebouw. Actievoerders hadden borden meegenomen met teksten als 'Ik ben tegen genocide. Ik steun Palestine Action'.
12 uur geledenPARIJS (ANP/AFP/DPA) - De VN-organisatie UNESCO heeft de zogenoemde sprookjeskastelen van de Beierse koning Ludwig II op de werelderfgoedlijst geplaatst. Het gaat om de kastelen Neuschwanstein, Herrenchiemsee en Linderhof, en het koninklijk huis op de Schachenberg in Beieren.
14 uur geledenTEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Iran gaat op een andere manier samenwerken met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), aldus minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi. "Onze samenwerking met het agentschap is niet gestopt, maar zal een nieuwe vorm aannemen", verklaarde de bewindsman tegenover diplomaten. Hij zei dat verzoeken om nucleaire installaties te inspecteren "per geval zullen worden beoordeeld".
15 uur geleden