Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie noemt eerste herstelplannen

Europese Commissie noemt eerste herstelplannen

BRUSSEL/LISSABON (ANP) - De herstelplannen die achttien EU-landen tot dusver in Brussel hebben ingeleverd zien er volgens vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie "heel veelbelovend" uit. De commissie zal de vaart erin zetten om in minder dan twee maanden de plannen te beoordelen, beloofde hij na afloop van een tweedaagse bijeenkomst van de EU-ministers van Financiën in Lissabon.

Goedkeuring van een herstelplan opent voor een lidstaat de deur naar geld uit het EU-coronaherstelfonds van 672,5 miljard euro, waarvan 312,5 miljard euro aan subsidies en de rest aan gunstige leningen.

De ministers bespraken in de Portugese hoofdstad het beleid om zo veerkrachtig en sterk mogelijk uit de coronacrisis te komen. Nu het vaccineren in Europa steeds sneller gaat en de samenleving geleidelijk kan heropenen, lijkt het keerpunt te zijn aangebroken. Het niet te vroeg stoppen met steunmaatregelen om te voorkomen dat bedrijven en burgers alsnog financieel kopje onder gaan door de pandemie, en de herstelplannen spelen een cruciale rol, zei de Portugese minister João Leão. Onder andere Duitsland, Frankrijk, Italië, Griekenland, Hongarije en Polen horen bij de 18 van de 27 landen die hun plan hebben ingeleverd.

Balans

Volgens Dombrovskis tonen de ingediende plannen een "goede balans tussen investeringen en hervormingen" en werkt het dagelijks EU-bestuur "zo snel als we kunnen" om al in de zomer projecten te kunnen voorfinancieren. Na goedkeuring door de commissie hebben de ministers van Financiën nog een maand de tijd om definitief groen licht te geven voor de herstelscenario's van hun collega's. Afgesproken is dat minimaal 37 procent van de investeringen aan vergroening wordt uitgegeven, en ongeveer 20 procent aan verdere digitalisering van de economie.

Nederland wacht met het indienen van een herstelplan tot er een nieuwe regering is. Demissionair minister Wopke Hoekstra heeft eerder al aangegeven dat Den Haag alleen aanspraak wil maken op de bijna 6 miljard euro aan subsidie die voor ons land beschikbaar is, en niet op leningen. Ook de nieuwe regering zal voor goedkeuring aan een aantal hervormingen moeten geloven. Zo wordt Nederland al jaren aangespoord onder meer de hypotheekrenteaftrek af te bouwen, de hoge schulden bij huishoudens aan te pakken en de woningmarkt te hervormen.

Meer uit Financieel

Essent verlaagt variabele tarieven stroom en gas met 10 procent

DEN BOSCH (ANP) - Essent verlaagt de tarieven voor stroom en gas met 10 procent. De nieuwe tarieven gelden voor bijna 1 miljoen huishoudens met een variabel energiecontract en gaan op 1 april in.

17 minuten geleden
Rijhulpsystemen verminderen kans op ongeval met een derde

DEN HAAG (ANP) - Slimme rijhulpsystemen kunnen de kans op ongevallen in het verkeer met 30 tot 40 procent verkleinen. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars uit eigen onderzoek.

27 minuten geleden
Opnieuw krimp economische bedrijvigheid in eurozone

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in februari voor de negende maand op rij gekrompen. De krimp viel wel opnieuw iets minder sterk uit dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector sterker toenam dan in januari. De krimp in de industrie viel daarentegen iets groter uit, meldt marktonderzoeker S&P Global.

29 minuten geleden
Op hol geslagen ChatGPT slaat urenlang wartaal uit

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Gebruikers van ChatGPT kregen eerder deze week urenlang onzinnige antwoorden op eenvoudige vragen aan de chatbot. Volgens het moederbedrijf van ChatGPT, OpenAI, werd dit door een bug veroorzaakt na een softwareaanpassing.

1 uur geleden
Een op de vijf bedrijven betaalde losgeld voor gijzelsoftware

DELFT (ANP) - Criminele bendes hebben vorig jaar 147 succesvolle aanvallen met gijzelsoftware uitgevoerd op grote Nederlandse bedrijven en instellingen. In 18 procent van de gevallen werd losgeld betaald. Dat blijkt uit cijfers van de politie en beveiligingsbedrijven.

1 uur geleden
Chipbedrijven zetten AEX flink hoger na cijfers Nvidia

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is donderdag met een stevige winst geopend. Vooral de chipbedrijven lieten forse koerswinsten zien, dankzij beter dan verwachte resultaten van Nvidia. De belangrijkste speler ter wereld op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI), wist afgelopen kwartaal opnieuw records te verbreken en de hooggespannen verwachtingen te overtreffen. Volgens topman Jensen Huang profiteert Nvidia volop van de grote vraag naar snellere computers en AI-toepassingen.

2 uur geleden
Dalende vraag elektrische auto's zet winst Mercedes onder druk

STUTTGART (ANP) - Het Duitse automerk Mercedes-Benz waarschuwt dat de winst dit jaar gedrukt wordt door een dalende vraag naar elektrische auto's. Ook heeft het concern last van een afkoelende economie.

2 uur geleden