Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie heroverweegt invoeren begrotingsregels in 2023

Europese Commissie heroverweegt invoeren begrotingsregels in 2023

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie twijfelt of de opgeschorte EU-begrotingsregels volgend jaar wel weer opnieuw kunnen worden ingevoerd. "Gegeven de huidige onzekerheid is het nodig dat we daar in mei opnieuw naar kijken", zei Eurocommissaris Paolo Gentiloni (Economie) bij de presentatie van richtlijnen voor het begrotingsbeleid van de EU volgend jaar. In mei publiceert de commissie de nieuwe verwachte groeicijfers voor 2022 en 2023.

De regels over begrotingstekorten en staatsschulden werden aan het begin van de pandemie in 2020 tijdelijk buiten werking gesteld zodat de EU-lidstaten geld in het ondersteunen van bedrijven en burgers konden steken. Toen de EU weer uit het dal begon op te krabbelen werd afgesproken de regels weer in 2023 te gaan toepassen, maar waarschijnlijk wel op een andere leest. Daarover moeten de ministers van Financiën nog onderhandelen.

Volgens de normaal geldende regels mogen lidstaten geen staatsschuld van meer dan 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) hebben en moeten ze hun schuld boven die 60 procent jaarlijks met een twintigste deel daarvan afbouwen. Door de coronacrisis zijn de schulden in sommige landen ver boven de grens opgelopen, zoals in Italië tot 160 procent en in Griekenland boven de 200 procent. "De 1/20-regel gaan we hoe dan ook volgend jaar niet toepassen", zei vicevoorzitter Valdis Dombrovskis, omdat de betrokken landen dat onder de huidige omstandigheden niet zouden kunnen opbrengen.

Volgens Dombrovskis brengt "de barbaarse Russische agressie in Oekraïne" nieuwe onzekerheid over de economische vooruitzichten voor de EU. Samen met de bestaande uitdagingen als inflatie en hoge energieprijzen zullen de zware sancties die de EU tegen Rusland heeft ingesteld ook op de EU een "onvermijdelijk negatieve impact" hebben, zei hij. Volgens de Let is die impact "een prijs die het waard is te betalen voor democratie en vrede."

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

5 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

10 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

20 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

21 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

22 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

22 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

1 dag geleden