Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese Commissie heroverweegt invoeren begrotingsregels in 2023

Europese Commissie heroverweegt invoeren begrotingsregels in 2023

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie twijfelt of de opgeschorte EU-begrotingsregels volgend jaar wel weer opnieuw kunnen worden ingevoerd. "Gegeven de huidige onzekerheid is het nodig dat we daar in mei opnieuw naar kijken", zei Eurocommissaris Paolo Gentiloni (Economie) bij de presentatie van richtlijnen voor het begrotingsbeleid van de EU volgend jaar. In mei publiceert de commissie de nieuwe verwachte groeicijfers voor 2022 en 2023.

De regels over begrotingstekorten en staatsschulden werden aan het begin van de pandemie in 2020 tijdelijk buiten werking gesteld zodat de EU-lidstaten geld in het ondersteunen van bedrijven en burgers konden steken. Toen de EU weer uit het dal begon op te krabbelen werd afgesproken de regels weer in 2023 te gaan toepassen, maar waarschijnlijk wel op een andere leest. Daarover moeten de ministers van Financiën nog onderhandelen.

Volgens de normaal geldende regels mogen lidstaten geen staatsschuld van meer dan 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) hebben en moeten ze hun schuld boven die 60 procent jaarlijks met een twintigste deel daarvan afbouwen. Door de coronacrisis zijn de schulden in sommige landen ver boven de grens opgelopen, zoals in Italië tot 160 procent en in Griekenland boven de 200 procent. "De 1/20-regel gaan we hoe dan ook volgend jaar niet toepassen", zei vicevoorzitter Valdis Dombrovskis, omdat de betrokken landen dat onder de huidige omstandigheden niet zouden kunnen opbrengen.

Volgens Dombrovskis brengt "de barbaarse Russische agressie in Oekraïne" nieuwe onzekerheid over de economische vooruitzichten voor de EU. Samen met de bestaande uitdagingen als inflatie en hoge energieprijzen zullen de zware sancties die de EU tegen Rusland heeft ingesteld ook op de EU een "onvermijdelijk negatieve impact" hebben, zei hij. Volgens de Let is die impact "een prijs die het waard is te betalen voor democratie en vrede."

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden