
Europese boeren zien inkomen volgens Allianz Trade flink dalen
DEN BOSCH (ANP) - Boeren in Europa hebben hun inkomen vorig jaar tot ruim een vijfde zien afnemen, terwijl de lonen in nagenoeg alle andere sectoren wel fors stegen. Dat heeft kredietverzekeraar Allianz Trade becijferd. Volgens de onderzoekers profiteerden de boeren er ook niet van dat veel voedingsmiddelen in prijs omhoog zijn gegaan, dit in tegenstelling tot de detailhandel en de voedingsindustrie.
De laatste dagen waren er in verschillende landen al hevige boerenprotesten. "Het ontbreekt boeren aan voldoende onderhandelingsmacht. Tegelijkertijd worden ze wel geconfronteerd met toenemende regulering en hogere kosten voor energie, meststoffen, transport en landarbeiders", zegt risicodirecteur Johan Geeroms van de kredietverzekeraar.
Allianz Trade heeft gekeken naar het inkomen van boeren in de vier grootste landen in de Europese Unie, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. "Als je inzoomt zie je binnen de agrarische sector wel verschillen." De oorzaak van de financiële moeilijkheden bij boeren zit hem volgens Geeroms vooral in het feit dat de sector heel kapitaalintensief is geworden.
Oplossingen vanuit Brussel
"Boeren zoeken schaalvergroting vanwege de lage prijzen. Dat vraagt enorme investeringen", verklaart de deskundige. "Tegelijkertijd heeft die boer te maken met politici die werken van verkiezing tot verkiezing." Geeroms stelt dat de terugverdientijd van investeringen voor boeren daardoor heel onzeker is.
In de ogen van Allianz Trade vraagt de problematiek om oplossingen van Brussel. "We zullen regels moeten stroomlijnen en vereenvoudigen." Geeroms geeft aan dat Europa dit in nauw overleg met landbouworganisaties moet doen, "om te bezien waar compromissen mogelijk zijn". Ook vindt hij dat er toezicht moet komen op de detailhandel en voedingsindustrie om ervoor te zorgen dat boeren eerlijk worden betaald.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - Bij een goede beoordeling krijgen mannen vaker loonsverhoging toegekend dan vrouwen. Dat stelt vakbond CNV op basis van een enquête onder ruim 2600 werkenden. CNV-voorzitter Piet Fortuin spreekt van bizarre resultaten en roept werkgevers op om een einde te maken aan deze oneerlijke behandeling. "Zeker in een tijd waarin vrouwen hoger opgeleid zijn en steeds vaker hogere management- of bestuursfuncties bekleden. Het is achterhaald dat vrouwen op salarisgebied zo worden achtergesteld."
4 uur geledenOSLO (ANP/BLOOMBERG) - Noorwegen probeert de Europese Unie ervan te overtuigen het land vrij te stellen van mogelijke importheffingen als reactie op de handelsstrijd van de Amerikaanse president Donald Trump. Het Scandinavische land versnelt daarom de goedkeuring van EU-regels om zijn onderhandelingspositie te verbeteren en een scenario te voorkomen waarin het tarieven moet betalen om goederen te verkopen in de EU.
7 uur geledenNEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse autoconcern Tesla wist donderdag als enige van de bekende Amerikaanse autobouwers licht aan beurswaarde te winnen. Grote rivalen General Motors (GM) en Ford Motor gingen daarentegen onderuit op Wall Street. Beleggers verwerkten de aankondiging van Donald Trump om importheffingen van 25 procent in te voeren op alle auto's en auto-onderdelen die buiten de Verenigde Staten worden gemaakt.
8 uur geledenMARANELLO (ANP/BLOOMBERG) - Amerikanen zijn straks tienduizenden dollars meer kwijt als ze een Ferrari willen kopen. Het Italiaanse merk is van plan de prijzen van sommige wagens in de Verenigde Staten tot 10 procent te verhogen om de impact van de nieuwe importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump te verwerken.
9 uur geledenSCUNTHORPE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse staalproducent British Steel maakt zich op om de laatste twee hoogovens van het Verenigd Koninkrijk te sluiten. Daardoor dreigen 2700 banen bij het bedrijf verloren te gaan.
9 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De exploitant van de belangrijkste luchthavens van Parijs voorspelt een stijging van de vliegticketprijzen in de komende jaren om het gebruik van dure alternatieve vliegtuigbrandstof te compenseren. Dit raakt waarschijnlijk de reisvraag naar 's werelds populairste toeristische bestemming, denk Aéroports de Paris.
9 uur geledenPARIJS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De geplaagde Franse gameontwikkelaar Ubisoft haalt Tencent binnen als investeerder om verder te kunnen werken aan bekende spellenreeksen als Assassin's Creed, Far Cry en Tom Clancy's Rainbow Six. De titels worden ondergebracht in een nieuw dochterbedrijf en daarin steekt Tencent zo'n 1,2 miljard euro. In ruil daarvoor krijgt dat Chinese concern een belang van een kwart in de nieuwe onderneming.
10 uur geleden