Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen sluiten grotendeels in de min

Europese beurzen sluiten grotendeels in de min

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn maandag overwegend lager gesloten. Beleggers deden het rustig aan na de recente opmars en hielden hun kruit droog met het oog op het cijferseizoen dat later deze week echt op gang komt. Verlaagde economische ramingen van het IMF drukten ook enigszins op het sentiment. Uit de Verenigde Staten kwam weinig nieuws, daar waren de beurzen gesloten vanwege Martin Luther King Day.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,2 procent lager op 614,23 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 944,36 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,4 procent. De Duitse DAX dikte 0,2 procent aan.

ABN AMRO kreeg een adviesverlaging van RBC aan de broek en de bank was de hekkensluiter in de AEX-index met een min van 1,8 procent. Informatieleverancier Wolters Kluwer verloor 1 procent nadat Goldman Sachs het advies voor die onderneming had verlaagd. Biotechnologiebedrijf Galapagos was de koploper bij de grote bedrijven met een winst van 2,8 procent.

Fagron

In de MidKap stond apotheektoeleverancier Fagron bovenaan met een winst van 3,2 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM kampte met een adviesverlaging door Davy en sloot de rij met een verlies van 4,6 procent. De fabrikant van vlees- en visverwerkende machines Marel zakte 4,3 procent op de lokale markt na een winstwaarschuwing.

In Helsinki kreeg de Finse roestvrijstaalmaker Outokumpu er ruim 12 procent bij na een positief handelsbericht. Branchegenoot Aperam won 1,3 procent in Amsterdam. Telef√≥nica dikte 2,7 procent aan in Madrid. Een groep investeerders heeft naar verluidt 10 miljard euro over voor 51 procent van de Latijns-Amerikaanse activiteiten van de Spaanse telecomprovider, met uitzondering van die in Brazili√ę.

Koersen

Sirius Minerals won 2,6 procent in Londen. Mijnbouwonderneming Anglo American (min 0,2 procent) neemt zijn branchegenoot over voor omgerekend 474 miljoen euro. In Frankfurt verloor Lufthansa 2 procent. De vakbond voor cabinepersoneel Ufo heeft nieuwe stakingen aangekondigd bij de Duitse luchtvaartmaatschappij.

De euro was 1,1083 dollar waard tegen 1,1095 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 58,77 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 65,30 dollar per vat.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

17 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

19 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

20 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

22 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

22 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

23 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 dag geleden