Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen schieten omhoog door hoop op einde recessie

Europese beurzen schieten omhoog door hoop op einde recessie

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdag 2,5 procent hoger de handel uitgegaan. Ook op andere Europese beurzen eindigden de belangrijkste graadmeters fors hoger. Beleggers zijn opgetogen over nieuwe cijfers van marktonderzoeker Markit die erop wijzen dat Europese landen de door corona veroorzaakte recessie snel van zich afschudden.

Markit publiceerde zijn maandelijkse graadmeters die de activiteit van het bedrijfsleven weergeven. Die wezen voor de maand april op de sterkste economische groei in de eurozone in de afgelopen 9 maanden, na maanden van krimp die de reeks lockdowns in de Europese Unie heeft veroorzaakt.

De AEX eindigde uiteindelijk op 714,14 punten. De MidKap won ruim 2 procent tot 1.045,97 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot meer dan 2 procent en Londen ging 1,7 procent omhoog.

Beleggers kregen ook een keur aan kwartaalberichten van grote bedrijven te verwerken. De combinatie met de positieve macro-economische cijfers lijkt pessimisme op de handelsvloeren in één keer te hebben weggevaagd, want dinsdag verloor de Amsterdamse beurs nog 2,2 procent.

ASML herstelt

Bij de hoofdfondsen toonde chipmachinefabrikant ASML sterk herstel met een winst van bijna 5 procent. De handelsupdate van DSM viel ook goed. Dankzij een sterk gestegen vraag naar kunststofvezels en andere materialen van het speciaalchemieconcern verhoogde het bedrijf zijn winstverwachtingen voor de rest van het jaar op. Het aandeel DSM werd 4,4 procent meer waard.

In de MidKap werd kunstmestproducent OCI een tiende meer waard na het opkrikken van de prognoses. Technologiegroep TKH deed hetzelfde en behoorde met een plus van 6,4 procent ook tot de grote winnaars onder de middelgrote beursfondsen.

In Frankfurt steeg Deutsche Post DHL Group 4,6 procent. De Duitse post- en pakketbezorger boekte een recordresultaat in het eerste kwartaal door de sterke toename van onlinewinkelen tijdens de lockdowns. Hugo Boss klom 5,2 procent. Het Duitse modehuis voorziet een herstel van de verkopen door de versoepelingen van de coronamaatregelen in veel landen.

De euro was 1,2002 dollar waard, tegenover 1,2018 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 66,07 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 69,35 dollar per vat.

Meer uit Financieel

CBS: huizenprijzen 'stabiliseren' na maanden van prijsdaling

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse huizenprijzen zijn in augustus voor de derde maand op rij licht gestegen, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen lijken de huizenprijzen daarmee te "stabiliseren" na maanden van prijsdaling.

3 uur geleden
Wall Street opnieuw omlaag door rentezorgen beleggers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag opnieuw met rode cijfers gesloten. De rentezorgen bleven boven de markt hangen in de nasleep van het rentebesluit van de Federal Reserve een dag eerder. De Amerikaanse centrale bank besloot toen om voor de tweede keer dit jaar een rentepauze te houden. Wel lieten de beleidsmakers van de Fed de deur open voor nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden en verwachten ze de rente volgend jaar minder snel te verlagen dan gehoopt.

5 uur geleden
Erdogan: met Israël werken aan gasprojecten in Middellandse Zee

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Turkije gaat samen met Israël werken aan projecten voor de ontdekking en winning van aardgas in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in New York. Dat gas kan volgens Erdogan ook geëxporteerd gaan worden naar Europa.

6 uur geleden
Grote Duitse oefening rond crisis bij acuut tekort aan aardgas

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft donderdag een grote oefening gehouden rond de crisis die zou ontstaan bij een acuut tekort aan aardgas. In verschillende deelstaten werden simulaties georganiseerd door de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur over wat kan worden gedaan in het geval van een tekort en hoe het gasverbruik dan verminderd zou moeten worden.

7 uur geleden
Vakbonden blij met verhoging minimumloon, FNV wil meer

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.

8 uur geleden
Pomphoudersclub: blij dat verhoging brandstofaccijns niet doorgaat

DEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.

9 uur geleden
Rode cijfers op Europese beurzen na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.

9 uur geleden