Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen licht omhoog na week van rentevrees

Europese beurzen licht omhoog na week van rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen toonden vrijdag wat herstel na de flinke koersverliezen eerder deze week. De angst voor een hogere rente, die de markten deze week in de greep hield, nam af na kalmerende woorden van bestuurders van de Amerikaanse centrale bank. Verder werd uitgekeken naar cijfers over de winkelverkopen en de industriële productie uit de Verenigde Staten, die later op de dag naar buiten komen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent in de plus op 698,24 punten. De hoofdindex koerst desondanks af op een weekverlies van bijna 3 procent. De MidKap won 0,4 procent tot 1039,45 punten. Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,7 procent.

De Europese aandelenmarkten beleefden de slechtste beursweek sinds eind februari. Een forse stijging van het algemene prijspeil in de VS joeg beleggers schrik aan. De hoge inflatie wakkerde de angst aan dat de Amerikaanse Federal Reserve sneller dan verwacht de rente zal gaan verhogen. Verschillende Fed-bestuurders benadrukten echter dat de hogere inflatie slechts een tijdelijk fenomeen is en dat een rentestap niet aan de orde is.

ING

ING was de sterkste stijger bij de hoofdbedrijven op het Damrak, met een plus van 1,5 procent. Ook de chipbedrijven werden opgepikt na de recente koersdruk in de sector. ASMI, ASML en Besi wonnen meer dan 1 procent. Fintechbedrijf Adyen voerde de schaarse dalers aan met een verlies van 2,2 procent.

In de MidKap toonde Pharming herstel en stond het bovenaan met een plus van 1,7 procent. De biotechnoloog zag een dag eerder nog bijna 10 procent aan beurswaarde verdampen na tegenvallende kwartaalresultaten. Baggeraar Boskalis (min 1,3 procent) en roestvrijstaalmaker Aperam (min 1,1 procent) noteerden ex dividend. Biotechnologiebedrijf Galapagos sloot de rij met een verlies van dik 2 procent.

Chiptekort

Sage Group steeg ruim 2 procent in Londen dankzij beter dan verwachte halfjaarcijfers van de Britse maker van bedrijfssoftware. In Parijs kampte Danone met een adviesverlaging door Goldman Sachs en zakte het voedingsconcern 1,8 procent.

Ook ging de aandacht uit naar de autobouwers. Volgens onderzoeks- en adviesbureau AlixPartners loopt de wereldwijde autosector dit jaar naar schatting 110 miljard dollar aan omzet mis door het chiptekort waar fabrikanten mee worstelen. De Duitse automakers BMW, Daimler en Volkswagen stegen desondanks tot 1 procent. In Parijs wonnen concurrenten Renault en Stellantis tot 0,9 procent.

De euro stond op 1,2107 dollar, tegen 1,2068 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 63,87 dollar. Brentolie klom 0,9 procent in prijs tot 67,69 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

14 minuten geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

37 minuten geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

1 uur geleden
Opluchting op beurzen na voorlopige schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag positief te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgt voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, waar het naar verwachting woensdag in stemming zal worden gebracht.

2 uur geleden
Nvidia kondigt reeks nieuwe AI-producten en -diensten aan

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse chipproducent Nvidia heeft een reeks nieuwe producten en diensten bekendgemaakt rondom kunstmatige intelligentie (AI). Daaronder valt bijvoorbeeld een supercomputer waarmee techbedrijven als Microsoft en Meta Platforms opvolgers van de bekende chatbot ChatGPT kunnen ontwikkelen. Nvidia profiteert al sterk van de grote vraag naar techniek voor AI-toepassingen.

2 uur geleden
Beurzen Azië stijgen na principeakkoord schuldenplafond VS

TOKIO (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen maandag overwegend vooruit. Beleggers reageerden opgelucht dat een crisis rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid lijkt te zijn afgewend. De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben zondag een definitieve versie opgesteld van het akkoord over een verhoging van het schuldenplafond.

3 uur geleden
Turkse lira daalt na herverkiezing president Erdogan

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse lira is maandag in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De daling van de Turkse munt volgde op de herverkiezing van Recep Tayyip Erdogan die zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen wist te winnen. Erdogan weet daarmee zijn tijd als langstzittende leider van het land met nog eens vijf jaar te verlengen.

3 uur geleden