Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europese beurzen houden schade beperkt, AEX zakt dik 1 procent

Europese beurzen houden schade beperkt, AEX zakt dik 1 procent

AMSTERDAM (ANP) - De meeste Europese aandelenbeurzen wisten vrijdag de schade beperkt te houden, na de koersduikelingen op Wall Street en de Aziatische markten. Een sterke stijging van de rentes op de obligatiemarkten in de Verenigde Staten en Japan joeg beleggers schrik aan. Op de Europese obligatiemarkten bleven grote rentestijgingen echter uit. Rentes op staatsleningen met looptijden van tien jaar lopen al enige tijd op. Dit komt doordat beleggers rekenen op een sterk herstel van de coronacrisis. Een hogere rente maakt aandelen echter minder aantrekkelijk als belegging.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,3 procent lager op 655,88 punten. Bijna alle 25 bedrijven in de hoofdindex stonden in het rood. De MidKap zakte 0,9 procent tot 982,93 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen daalden tot 0,5 procent.

IMCD (plus 1 procent) was de enige stijger in de AEX, dankzij goed ontvangen jaarcijfers. De chemicaliëndistributeur zag de omzet in 2020 licht stijgen. Topman Piet van der Slikke sprak van sterke resultaten met een goed einde van het jaar. Voor het lopende jaar geeft het bedrijf vanwege de onzekerheden rond de coronapandemie echter geen concrete verwachting af.

ArcelorMittal

Staalmaker ArcelorMittal was de grootste daler bij de hoofdbedrijven, met een min van 2,8 procent. Biotechnoloog Galapagos en olieproducent Shell volgden met verliezen van 1,8 procent. De chipbedrijven ASMI en AMSL zakten 1,6 procent, na de zware koersverliezen in de Amerikaanse chipsector.

GrandVision daalde 1,6 procent. Het moederbedrijf van optiekketens als Pearle en Eye Wish liet weten nog altijd achter de geplande miljardenovername door brillenconcern EssilorLuxottica te staan. De twee beoogde fusiepartners vechten sinds de uitbraak van de coronapandemie een juridisch conflict uit rond de overnamedeal.

Londen

In Londen steeg IAG bijna 5 procent. Het moederbedrijf van British Airways en Iberia leed afgelopen jaar een miljardenverlies en waarschuwde dat de coronacrisis nog niet voorbij is. Beleggers hopen echter op een versoepeling van de internationale reisbeperkingen voor het belangrijke zomerseizoen. Concurrent Air France-KLM klom 3,5 procent in Amsterdam. In Brussel zakte Proximus 8,5 procent door tegenvallende vooruitzichten van het Belgische telecombedrijf.

De euro was 1,2125 dollar waard, tegenover 1,2228 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 63,07 dollar. Brentolie kostte ook 0,7 procent minder, op 66,42 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nederlander op Britse sanctielijst om handel in Russische olie

LONDEN (ANP) - De Britse overheid heeft sancties opgelegd aan de Nederlandse oliehandelaar Niels Troost, omdat hij zou hebben geholpen bij het omzeilen van boycotmaatregelen tegen Russische olie. Zijn bedrijf Paramount Energy & Commodities maakte "onbelemmerde handel in Russische olie mogelijk buiten het bereik van sancties van het Verenigd Koninkrijk en de G7", maakte het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

56 minuten geleden
Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

STEENDEREN (ANP) - Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. "De klanten die het betreft, hebben we hierover geïnformeerd", meldt het bedrijf.

1 uur geleden
Moederbedrijf Booking.com onderuit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Booking Holdings, het moederbedrijf van Booking.com, ging vrijdag onderuit op aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op resultaten van het internetbedrijf voor hotelboekingen. Ook werd bekend dat de Spaanse concurrentiewaakhond CNMC aan Booking een boete wil geven van circa 490 miljoen euro voor misbruik van zijn dominantie in de markt. Booking.com wil zich tegen de straf verzetten.

1 uur geleden
Nederland kan import Russisch gas niet staken door contract

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandse regering kan de belofte om een einde te maken aan de invoer van gas uit Rusland niet waarmaken. Een langetermijncontract voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) tussen het Franse energieconcern TotalEnergies en een Russische leverancier vormt een obstakel om de import van de brandstof volledig te staken, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

3 uur geleden
Knot waarschuwt voor impact geopolitieke spanningen op vrijhandel

GENT (ANP) - De toenemende geopolitieke spanningen en handelsbeperkingen tussen economische blokken en landen in de wereld hebben negatieve gevolgen voor de vrijhandel en investeringen. Daarvoor waarschuwde president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag in een toespraak bij denktank Eurofi in Gent. De Europese politiek moet zich volgens Knot dan ook inzetten voor de bescherming van de vrijhandel en een verdere versterking van de interne markt van de Europese Unie.

4 uur geleden
DNB boekt miljardenverlies en teert in op buffers

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vorig jaar bijna 3,5 miljard euro verlies geleden door de sterk gestegen rente. Daardoor is DNB flink meer geld kwijt aan banken die geld bij de centrale bank stallen, terwijl de obligaties die in de afgelopen jaren massaal zijn opgekocht, niet meer zijn gaan opleveren.

6 uur geleden
Franse minister Le Maire wil nog dit jaar 'Europees spaarproduct'

GENT (ANP) - De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire wil dat er nog dit jaar een "Europees spaarproduct" komt. Hij zei dit voorafgaand aan een bijeenkomst met andere Europese ministers van Financiën in het Belgische Gent.

6 uur geleden