
Europees Parlement wil dat abortus als grondrecht wordt erkend
STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement wil dat een recht op abortus wordt vastgelegd in het grondrechtenhandvest van de Europese Unie. De oproep is ingegeven door bezorgdheid over de Verenigde Staten, waar vrouwen door een uitspraak van het hooggerechtshof niet langer overal een zwangerschap kunnen afbreken.
Volgens Europarlementariërs dreigt iets soortgelijks te gebeuren in sommige EU-landen. Ze wijzen bijvoorbeeld op Polen, waar de conservatieve regering abortus de afgelopen tijd aan banden heeft gelegd. In de nog katholiekere lidstaat Malta is zelfs iedere zwangerschapsbeëindiging verboden.
De Franse president Emmanuel Macron pleitte er begin dit jaar ook al voor een recht op abortus op te nemen in het handvest, dat min of meer de rechtskracht heeft van een verdrag. Maar dat lijkt uitgesloten, omdat alle lidstaten ermee zouden moeten instemmen. De EU heeft nu niets over het abortusbeleid van de nationale regeringen te zeggen.
Hulporganisaties
Europarlementariërs vragen de Europese Commissie verder om hulporganisaties te hulp te schieten die geldstromen uit de VS zien opdrogen omdat ze abortus elders in de wereld mogelijk maken.
De rechterflank van het Europees Parlement, inclusief een aantal christendemocraten, verzette zich tevergeefs tegen de oproep. ChristenUnie-Europarlementariër Peter van Dalen spreekt van "een van de meest absurde resoluties over abortus" en "een zwarte dag voor Europa". D66-collega Samira Rafaela daarentegen is trots op de oproep en maant de Europese Commissie om er snel mee aan de slag te gaan.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering gaat 5 miljoen dollar (4,45 miljoen euro) betalen aan de nabestaanden van Ashli Babbitt, een Trump-aanhanger die werd doodgeschoten door de politie toen ze het Capitool bestormde in 2021. Haar familie had de overheid aangeklaagd en eiste 30 miljoen dollar, maar volgens The Washington Post is die nu een schikking overeengekomen met de regering van Donald Trump.
1 uur geledenKYIV (ANP/AFP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat zijn land en Rusland maandag telefonisch contact hebben gehad over een aanstaande gevangenenruil. De landen stemden vorige week in met een grote uitwisseling van krijgsgevangenen, tijdens directe onderhandelingen in Istanbul.
1 uur geledenKYIV (ANP/RTR/AFP) - Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky overwegen Oekraïne en zijn bondgenoten een ontmoeting op hoog niveau te organiseren tussen Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de landen uit de Europese Unie. Dat zou de volgende stap kunnen zijn in het bereiken van vrede tussen Rusland en Oekraïne.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft na zijn telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin ook gebeld met een aantal Europese leiders. Hij sprak met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Duitse bondskanselier Friedrich Merz, de Franse president Emmanuel Macron, de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Finse president Alexander Stubb.
2 uur geledenPARIJS (ANP) - Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Canada dreigen met maatregelen tegen Israël als dat land niet stopt met zijn offensief in Gaza en de beperkingen op de hulpgoederen voor het gebied niet opheft. Ook spreken zij zich uit tegen nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Rusland en Oekraïne gaan onmiddellijk onderhandelen over een bestand en een einde van de oorlog, schrijft Donald Trump op Truth Social. De Amerikaanse president meldt dat na een twee uur durend telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering van Donald Trump maandag toestemming gegeven om ongeveer 350.000 Venezolanen die in de VS wonen hun tijdelijke beschermde status te ontnemen. Ze hadden deze status gekregen onder Trumps voorganger Joe Biden.
3 uur geleden