Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europees Parlement wil dat abortus als grondrecht wordt erkend

Europees Parlement wil dat abortus als grondrecht wordt erkend

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement wil dat een recht op abortus wordt vastgelegd in het grondrechtenhandvest van de Europese Unie. De oproep is ingegeven door bezorgdheid over de Verenigde Staten, waar vrouwen door een uitspraak van het hooggerechtshof niet langer overal een zwangerschap kunnen afbreken.

Volgens Europarlementariërs dreigt iets soortgelijks te gebeuren in sommige EU-landen. Ze wijzen bijvoorbeeld op Polen, waar de conservatieve regering abortus de afgelopen tijd aan banden heeft gelegd. In de nog katholiekere lidstaat Malta is zelfs iedere zwangerschapsbeëindiging verboden.

De Franse president Emmanuel Macron pleitte er begin dit jaar ook al voor een recht op abortus op te nemen in het handvest, dat min of meer de rechtskracht heeft van een verdrag. Maar dat lijkt uitgesloten, omdat alle lidstaten ermee zouden moeten instemmen. De EU heeft nu niets over het abortusbeleid van de nationale regeringen te zeggen.

Hulporganisaties

Europarlementariërs vragen de Europese Commissie verder om hulporganisaties te hulp te schieten die geldstromen uit de VS zien opdrogen omdat ze abortus elders in de wereld mogelijk maken.

De rechterflank van het Europees Parlement, inclusief een aantal christendemocraten, verzette zich tevergeefs tegen de oproep. ChristenUnie-Europarlementariër Peter van Dalen spreekt van "een van de meest absurde resoluties over abortus" en "een zwarte dag voor Europa". D66-collega Samira Rafaela daarentegen is trots op de oproep en maant de Europese Commissie om er snel mee aan de slag te gaan.

Meer uit Buitenland

Belangrijkste vliegveld Nieuw-Caledonië maandag weer open

NOUMÉA (ANP/AFP) - De belangrijkste internationale luchthaven van het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië gaat vanaf maandag weer open. Dat heeft de Franse vertegenwoordiging op de eilandenarchipel ten oosten van Australië bekendgemaakt. Het vliegveld werd in mei gesloten nadat in Nieuw-Caledonië dodelijke onlusten waren uitgebroken.

1 uur geleden
Israëlisch leger kondigt 'tactische pauzes' aan in zuidelijk Gaza

TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlische leger heeft zondag aangekondigd dat het dagelijks een "tactische pauze van militaire activiteiten" zal invoeren in een deel van de zuidelijke Gazastrook. Het leger doet dat om de levering van hulpgoederen te vergemakkelijken. Internationale hulporganisaties waarschuwden eerder voor een groeiende humanitaire crisis in dat gebied.

1 uur geleden
Gewonden, onder wie kinderen, door schietpartij bij Detroit

DETROIT (ANP/RTR) - Zeker acht mensen, onder wie twee kinderen, zijn zaterdagavond gewond geraakt toen een man om zich heen begon te schieten in een park met fonteinen in Rochester Hills, niet ver van de Amerikaanse stad Detroit. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat de dader dood is aangetroffen in een nabijgelegen huis.

3 uur geleden
Trump ontmoet zwarte kiezers in een kerk in Detroit

DETROIT (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft zaterdag een ontmoeting gehad met zwarte leiders en zakenmensen in een kerk in de stad Detroit, in een poging hen voor zich te winnen. Zwarte Amerikanen stemden bij de vorige verkiezingen vooral op zijn Democratische rivaal Joe Biden. Tijdens het bezoek suggereerde Trump dat hij wellicht de zwarte parlementariër Byron Donalds wil kiezen als running mate.

5 uur geleden
G7 roept op tot wereldwijd bestand tijdens Olympische Spelen

FASANO (ANP/DPA) - De G7, een groep van zeven vooraanstaande industriële staten, heeft opgeroepen tot een wereldwijde wapenstilstand tijdens de Olympische Spelen in Parijs deze zomer.

10 uur geleden
Honderdduizenden demonstreren in Frankrijk tegen partij Le Pen

PARIJS (ANP/AFP) - Honderdduizenden mensen demonstreerden zaterdag in Frankrijk tegen Rassemblement National (RN). Vakbonden, verenigingen en linkse partijen hadden opgeroepen tot een "vloedgolf van het volk" om een ​​nieuwe overwinning van de partij van Marine Le Pen tijdens de verkiezingen op 30 juni en 7 juli te voorkomen.

12 uur geleden
Europese leiders naderen elkaar over verdeling 'topjobs' EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese leiders lijken elkaar te naderen over de verdeling van de belangrijkste EU-posten, zo stellen EU-bronnen tegen het ANP. Maandagavond komen de regeringsleiders en staatshoofden voor het eerst na de Europese verkiezingen bijeen om over onder meer een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te overleggen. Voor de vier belangrijkste 'topbanen' worden telkens dezelfde namen genoemd. Een deal "lijkt in de komende dagen mogelijk", zegt de Franse president Emmanuel Macron.

13 uur geleden