
Europees Parlement stemt eerder over verlaging status van de wolf
STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement gaat donderdag al stemmen over het aanpassen van de beschermingsstatus van de wolf. Een meerderheid van het parlement stemde er dinsdag mee in dit met voorrang te behandelen.
Vorig jaar besloot de Conventie van Bern de beschermingsstatus van de wolf te verlagen van 'strikt beschermd' naar 'beschermd'. Met de nieuwe status worden de regels voor het jagen op de wolf versoepeld.
Lidstaten en de Commissie hebben al ingestemd met het veranderen van de beschermingsstatus. Het Europees Parlement is het laatste EU-instituut dat nog moet instemmen voordat de regels rondom wolfsbescherming formeel kunnen worden aangepast.
'Actief beheer'
De Europese Volkspartij (EVP), de grootste partij, zal instemmen met de verlaagde beschermingsstatus. "Dit zal de zorgen van veel boeren en plattelandsgemeenschappen wegnemen", vindt een Italiaanse EVP'er.
"Hiermee wordt op Europees niveau het laatste obstakel weggenomen voor een actief beheer van de wolf. Zeker in de Nederlandse context is dat hard nodig", denkt de Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP), onderdeel van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR).
Tegenstanders zijn bezorgd dat er door de veranderde status straks gejaagd zal worden op alle wolven, niet alleen op probleemwolven. "Deze politieke beslissing is niet gestoeld op de wetenschap: die zegt nog steeds dat veel wolvenpopulaties in Europa niet in goede staat zijn", zegt de Nederlandse Europarlementariër Bas Eickhout (GL-PvdA). Hij is bovendien bang dat dit een voorbode zal zijn om meer diersoorten minder te beschermen. "Hiermee is de discussie over de wolf een gevaar voor de natuur in Europa geworden."
Meer uit Buitenland
BERLIJN (ANP) - De Duitse Bondsdag heeft in tweede instantie toch ingestemd met de benoeming van Friedrich Merz als bondskanselier. Dinsdagmorgen verloor de christendemocraat de stemming nog verrassend, maar ditmaal stemden vrijwel alle parlementariërs van de nieuwe coalitie voor de aanstelling van Merz als regeringsleider.
4 minuten geledenVATICAANSTAD (ANP) - De kardinalen vinden dat de nieuwe paus de hervormingen van Franciscus moet voortzetten en veel oog moet hebben voor de behoeften van de mensen. De hoge geestelijken kwamen deze dinsdag voor de twaalfde en laatste keer bijeen als voorbereiding op het conclaaf, de pausverkiezing die woensdag begint.
18 minuten geledenVATICAANSTAD (ANP) - De rooms-katholieke kardinalen die in Vaticaanstad bijeen zijn om een nieuwe paus te kiezen, hebben een dag voor het conclaaf een oproep gedaan voor vrede in Oekraïne en het Midden-Oosten. Ze stellen vast dat de vrede daar niet dichterbij is gekomen en dat het aantal aanvallen op burgers alleen maar toeneemt.
1 uur geledenKYIV (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne roept landen op geen troepen te sturen naar de militaire parade op 9 mei in Moskou. De optocht wordt elk jaar gehouden ter herdenking van de overwinning op nazi-Duitsland.
1 uur geledenBERLIJN (ANP) - Het Duitse parlement stemt dinsdag opnieuw over de nieuwe bondskanselier, nadat kandidaat Friedrich Merz van de christendemocraten eerder op de dag onverwacht geen meerderheid had gehaald. Hij doet nu een tweede poging, melden Duitse media.
2 uur geledenTEL AVIV (ANP/AFP) - Een overwinning voor Israël in de Palestijnse Gazastrook betekent dat het gebied "volledig zal worden vernietigd" en dat de huidige inwoners naar andere landen moeten vertrekken. Dat zei de extreemrechtse minister van Financiën Bezalel Smotrich.
2 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse kanselierskandidaat Friedrich Merz wil nog deze dinsdag een nieuwe stemming in het parlement in de hoop alsnog te worden gekozen tot opvolger van regeringsleider Olaf Scholz. Dat melden Duitse media, zoals Bild, die zich baseren op partijkringen.
3 uur geleden