Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europees Parlement: laat ook 16-jarige en vanuit huis stemmen

Europees Parlement: laat ook 16-jarige en vanuit huis stemmen

BRUSSEL (ANP) - Europeanen moeten bij de volgende verkiezingen voor het Europees Parlement in bepaalde gevallen op afstand kunnen stemmen. Ook 16- en 17-jarigen moeten hun stem mogen uitbrengen, vindt het Europees Parlement (EP).

Sinds het coronavirus in Europa de kop opstak, denken EU-landen na over manieren om te voorkomen dat kiezers elkaar op het stembureau aansteken. Sommige lidstaten geven kiezers ruimer gelegenheid om van afstand te stemmen, maar andere zijn huiverig. Als bijvoorbeeld een epidemie dat nodig maakt, moeten kiezers per post, bij volmacht of op andere (nieuwe) manieren kunnen stemmen, stelt het EP.

De EU-landen moeten verder nadenken over stemrecht voor jongeren van 16 en 17, zoals in een enkel land al de regel is, vindt het Europees Parlement. Zo zouden ze ervoor kunnen zorgen dat ook jonge Europeanen van zich kunnen laten horen. Bij de laatste verkiezingen brachten al veel meer jongeren hun stem uit, en zij stemmen volgens het parlement vaker pro-Europees. Nederland voelt tot dusver weinig voor het verlagen van de stemleeftijd.

Te weinig vrouwen

Het Europees Parlement telt nog te weinig vrouwen en etnische minderheden, vindt het zelf. Politieke partijen zouden bij de volgende verkiezingen in 2024 daarom op hun kandidatenlijsten vrouwen en mannen bijvoorbeeld moeten afwisselen. En het EP zou graag zien dat bijvoorbeeld Nederlanders ook op Duitse kandidaten kunnen stemmen en omgekeerd.

Het EP geeft de voorstellen mee als huiswerk voor de lidstaten, die er nu eenmaal over gaan. Maar ook een komende conferentie over de toekomst van de Europese Unie zou zich erover moeten buigen, vindt het parlement.

Het komt maar niet van die Conferentie over de Toekomst van Europa omdat er onenigheid is over wie die zou moeten voorzitten. Duitsland en Frankrijk zijn nu overeengekomen dat ze daarvoor de Deense oud-premier Helle Thorning-Schmidt willen vragen, meldt onder meer de Belgische krant De Standaard.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

MarkJohan 2 maanden geleden
Wat een onzin en vanuit huis stemmen is Fraude gevoelig

Meer uit Buitenland

België herademt: dreigende verspilling vaccins afgewend

BRUSSEL (ANP) - België loopt niet langer het gevaar coronavaccins te moeten verkwisten. Een dreigend tekort aan injectiespuiten die nauwkeurig genoeg zijn om de geleverde doses helemaal te benutten, is afgewend.

16 minuten geleden
Aantal coronadoden België stijgt voor het eerst in maanden

BRUSSEL (ANP) - Voor het eerst sinds begin november zijn weer meer Belgen bezweken aan het coronavirus. Het aantal mensen dat het virus oploopt, in het ziekenhuis terechtkomt of zelfs op de intensive care belandt, steeg al langer.

1 uur geleden
China neemt ook anale coronatesten in gebruik

PEKING (ANP/AFP) - China heeft ook anale coronatesten in gebruik genomen. Die kunnen naar verluidt nauwkeuriger zijn dan uitstrijkjes uit de neus en keel. De testmethode leidt wel tot ongemakkelijke reacties op sociale media.

1 uur geleden
Poppetje politicus Bernie Sanders levert 40.000 dollar op

WASHINGTON (ANP) - Een gehaakt poppetje van de Amerikaanse politicus Bernie Sanders heeft tienduizenden dollars opgeleverd op een veilingsite. De maker had de linkse senator afgebeeld zoals hij erbij zat tijdens de beëdiging van Joe Biden tot president: met mondkapje op en dikke wanten aan. Beelden van Sanders in winterkleding waren de wereld overgegaan en zorgden voor veel hilariteit.

2 uur geleden
Burgemeester Moskou: pandemie op retour, restaurants langer open

MOSKOU (ANP) - De Russische hoofdstad Moskou versoepelt het coronabeleid nog verder. Restaurants en horecazaken mogen ook in de late avond en 's nachts weer open, maakte burgemeester Sergej Sobjanin bekend. Ook regels met betrekking op thuiswerken gaan volgens nieuwssite The Moscow Times van tafel.

3 uur geleden
Internationale megastudie: vooral jongeren zien klimaatcrisis

GENEVE (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Jongeren maken zich vaker zorgen over het klimaat dan de generaties van hun ouders en grootouders. Dat komt naar voren uit het grootste internationale opinieonderzoek naar de opwarming van de aarde tot dusver. Daar deden zo'n 1,2 miljoen mensen uit tientallen landen aan mee. Ruim een half miljoen deelnemers is jonger dan 18.

3 uur geleden
Afghaanse Taliban steunen inentingscampagne tegen coronavirus

KABUL (ANP/RTR) - De extremistische Taliban hebben hun steun uitgesproken voor een vaccinatiecampagne om Afghanen in te enten tegen het coronavirus. Daar heeft het COVAX-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie 112 miljoen dollar (92 miljoen euro) voor toegezegd.

4 uur geleden