Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europees Parlement eist hardere lijn in kwestie Hongkong

Europees Parlement eist hardere lijn in kwestie Hongkong

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet zich harder uitspreken tegen de veiligheidswet waardoor China meer zeggenschap krijgt in Hongkong, vindt het Europees Parlement. Als de wet wordt toegepast moeten de EU en haar lidstaten overwegen de kwestie voor te leggen aan het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag omdat internationale verdragen worden geschonden. Dit staat in een resolutie die het parlement vrijdag aannam met 565 stemmen voor en 34 tegen.

De lidstaten zouden sancties moeten invoeren tegen Chinese functionarissen die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen, vinden de parlementariërs. Zij veroordelen onder meer de "willekeurige arrestaties, afgedwongen bekentenissen" en vrijheidsbeperkingen in Hongkong.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben weliswaar verklaard dat de autonomie van de voormalige Britse kolonie niet mag worden uitgehold, maar blijven ver weg van de confronterende opstelling die de VS hebben gekozen. Ze willen de belangrijke (handels)partner niet te veel voor het hoofd stoten.

Het parlement spreekt zich steviger uit, met een "krachtige veroordeling van de toenemende en constante inmenging van China in Hongkongs interne zaken". Het vindt ook dat Europa moet voorkomen economisch en technologisch te afhankelijk te worden van China, bijvoorbeeld bij de aanleg van 5G-netwerken.

Leiders van de EU-instellingen houden maandag een video-overleg met de Chinese premier Li Keqiang. Het parlement roept EU-president Charles Michel en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op de veiligheidswet voor Hongkong als "topprioriteit" aan de orde te stellen, naast andere mensenrechtenkwesties zoals de situatie van de Oeigoerse minderheid.

Meer uit Buitenland

Amerikaanse acteur Ryan O'Neal (82) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan O'Neal is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat nieuws heeft zijn zoon Patrick gedeeld via Instagram. In 2001 werd bij O'Neal een vorm van leukemie vastgesteld. O'Neal was bekend van zijn rollen in onder meer Love Story, Paper Moon en What's Up, Doc? Bij het grote publiek werd hij vooral bekend door zijn rol als Rodney Harrington in de soap Peyton Place.

1 uur geleden
Verenigde Staten verwerpen onmiddellijk bestand in Gazastrook

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben een voorstel voor een onmiddellijk bestand in de Gazastrook verworpen tijdens een stemming hierover in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Washington gebruikte zijn veto om de oproep te blokkeren. Groot-Brittannië onthield zich, de overige dertien leden waren voor.

3 uur geleden
Zes tieners veroordeeld voor hun rol bij onthoofding leraar Paty

PARIJS (ANP/AFP/DPA) - Een Franse rechtbank heeft zes tieners veroordeeld voor hun betrokkenheid in 2020 bij de spraakmakende radicaalislamitische aanslag op de Franse leraar Samuel Paty. De 47-jarige docent werd onthoofd door een Russische moslim die door de politie werd doodgeschoten. De ex-leerlingen kregen celstraffen opgelegd, uiteenlopend van zes maanden (uitgevoerd met elektronische enkelband) voor één scholier tot achttien maanden voorwaardelijk voor een meisje dat leugens over Paty had verteld, melden Franse media.

5 uur geleden
Lichte vooruitgang op klimaattop, maar het gaat traag

DUBAI (ANP) - Na een week van gesprekken lijkt op de klimaattop in Dubai enige vooruitgang te zien, maar over het algemeen gaan de onderhandelingen nog traag. Vrijdag publiceerden de organisatoren een nieuw concept van de eindtekst waarmee COP28 afgesloten zou moeten worden. Daarin staan ferme opties genoemd om fossiele brandstoffen uit te faseren. Dat is best bijzonder: bij eerdere toppen zijn landen het hier nog nooit over eens geworden. Maar een gelopen race is de klimaattop allerminst, het kan er ook op uitdraaien dat er niets in de eindtekst komt over uitfasering van fossiele brandstoffen.

8 uur geleden
Guterres dringt in VN-Veiligheidsraad aan op wapenstilstand Gaza

NEW YORK (ANP/RTR) - VN-topman António Guterres heeft in de VN-Veiligheidsraad verklaard dat hij wil dat de raad zich inzet voor een staakt-het-vuren om humanitaire redenen in de Gazastrook. De vijftien lidstaten stemmen vrijdag nog over een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een dergelijk bestand.

8 uur geleden
Radicaal-rechtse politica Le Pen voor de rechter om verduistering

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen, haar partij Rassemblement National (RN) en 26 handlangers komen voor de rechter omdat ze worden verdacht van verduistering van Europees overheidsgeld tussen 2004 en 2016. Dat hebben twee onderzoeksrechters besloten, meldt justitie in Parijs.

9 uur geleden
Macron: de Notre-Dame wordt over precies een jaar heropend

PARIJS (ANP/AFP) - Met nog precies een jaar tot de grote heropening is in Parijs stilgestaan bij het werk dat is verzet aan de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron beklom de steigers rond de beroemde 96 meter hoge vieringtoren die in oktober 2019 instortte en beloofde dat de opening volgens planning op 8 december 2024 zal doorgaan. Hij hoopt dat de paus de opening bijwoont.

10 uur geleden