
Europees Parlement eist hardere lijn in kwestie Hongkong
BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet zich harder uitspreken tegen de veiligheidswet waardoor China meer zeggenschap krijgt in Hongkong, vindt het Europees Parlement. Als de wet wordt toegepast moeten de EU en haar lidstaten overwegen de kwestie voor te leggen aan het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag omdat internationale verdragen worden geschonden. Dit staat in een resolutie die het parlement vrijdag aannam met 565 stemmen voor en 34 tegen.
De lidstaten zouden sancties moeten invoeren tegen Chinese functionarissen die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen, vinden de parlementariërs. Zij veroordelen onder meer de "willekeurige arrestaties, afgedwongen bekentenissen" en vrijheidsbeperkingen in Hongkong.
De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben weliswaar verklaard dat de autonomie van de voormalige Britse kolonie niet mag worden uitgehold, maar blijven ver weg van de confronterende opstelling die de VS hebben gekozen. Ze willen de belangrijke (handels)partner niet te veel voor het hoofd stoten.
Het parlement spreekt zich steviger uit, met een "krachtige veroordeling van de toenemende en constante inmenging van China in Hongkongs interne zaken". Het vindt ook dat Europa moet voorkomen economisch en technologisch te afhankelijk te worden van China, bijvoorbeeld bij de aanleg van 5G-netwerken.
Leiders van de EU-instellingen houden maandag een video-overleg met de Chinese premier Li Keqiang. Het parlement roept EU-president Charles Michel en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op de veiligheidswet voor Hongkong als "topprioriteit" aan de orde te stellen, naast andere mensenrechtenkwesties zoals de situatie van de Oeigoerse minderheid.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth heeft de terugtrekking bevolen van de helft van de 4000 leden van de Nationale Garde die vorige maand naar Los Angeles werden gestuurd tijdens protesten tegen het immigratiebeleid van president Donald Trump. Trump stuurde destijds ook 700 mariniers.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De EU wil meer concrete stappen van Israël zien dat het daadwerkelijk de humanitaire situatie in Gaza aan het verbeteren is, zei EU-buitenlandchef Kaja Kallas na afloop van de vergadering van EU-buitenlandministers. Kallas had vorige week met Israël afgesproken flink meer humanitaire hulp toe te laten in Gaza.
9 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil vanaf 2028 het EU-budget verhogen, zo blijkt uit een conceptvoorstel dat in handen is van het ANP. Nu draagt elke lidstaat 1 procent van het bruto nationale inkomen bij aan de EU-begroting. In het concept voor de EU-meerjarenbegroting 2028-2034 staat geen nieuw percentage, maar in de Brusselse wandelgangen wordt gesproken over 1,5 procent. De Commissie presenteert woensdag haar voorstel.
11 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Meerdere Europese landen zeggen klaar te staan om Patriot-luchtverdedigingssystemen en andere wapens voor Oekraïne te kopen van de Verenigde Staten. Maar het blijft vooralsnog onduidelijk welke wapens de VS precies willen leveren en hoe ze dat willen aanpakken.
12 uur geledenSUWAYDA (ANP/AFP/RTR) - Het geweld in de Syrische regio Suwayda heeft dinsdag opnieuw meerdere levens geëist. Syrische en Israëlische militairen hebben aanvallen uitgevoerd. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van meer dan tien doden.
12 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense premier Denys Sjmyhal heeft zijn ontslag aangeboden. Dat betekent dat de weg vrij is voor vicepremier Joelia Svyrydenko om aangesteld te worden als de nieuwe premier. Het parlement moet haar benoeming nog goedkeuren, maar aangezien de partij van president Volodymyr Zelensky daar een meerderheid heeft, lijkt dat een formaliteit.
12 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse regering heeft na een groot datalek in het geheim duizenden Afghanen naar het Verenigd Koninkrijk gehaald, heeft minister van Defensie John Healey bekendgemaakt. De namen en gegevens van bijna 19.000 Afghanen die hadden samengewerkt met de Britten waren uitgelekt, waardoor zij en hun familieleden mogelijk gevaar liepen. Van hen zijn zo'n negenhonderd mensen opgehaald via dit geheime beleid en 3600 van hun familieleden.
13 uur geleden