Europees asielagentschap onder loep van EU-fraudedienst
BRUSSEL (ANP) - Het in opspraak geraakte Europese asielagentschap EUAA wordt tegen het licht gehouden door de EU-fraudebestrijdingsdienst. De leiding van het EUAA wordt door medewerkers beticht van wanbestuur. De directeur en de groep die zij om zich heen heeft verzameld, bedrijven vriendjespolitiek, dekken wangedrag toe en leiden andere EU-instellingen om de tuin, zegt een aantal zelfverklaarde klokkenluiders.
Fraudebestrijdingsdienst OLAF heeft een onderzoek ingesteld, bevestigt de dienst. De medewerkers van het EUAA, dat EU-landen moet helpen bij het opvangen van asielzoekers, drongen daarop aan.
In een brief aan OLAF, de Europese Commissie en het Europees Parlement somden de medewerkers twee maanden geleden een lange lijst wantoestanden op bij het EUAA. En dat terwijl directeur Nina Gregori drie jaar geleden juist werd aangesteld om schoon schip te maken. Haar voorganger moest opstappen omdat hij zich zou hebben misdragen tegen ondergeschikten.
Gregori speelt met hulp van een kring van vertrouwelingen mooi weer, stellen de briefschrijvers. Interne controle- en veiligheidswaarborgen zijn uitgeschakeld of naar haar hand gezet. Ondertussen trakteert ze haar medestanders op promoties en andere gunsten. Haar 'kabinetschef' voorop. Die is door collega's van grensoverschrijdend gedrag beschuldigd, maar wordt door de directeur uit de wind gehouden.
Volgens het EUAA, dat gevestigd is op Malta, klopt er niets van de beschuldigingen. De dienst zegt vertrouwen te hebben in de uitkomst van het onderzoek. Onderzoek van OLAF leidde eerder tot de val in van de baas van EU-grens- en kustwacht Frontex.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie investeert 4,6 miljard euro in Europese baanbrekende projecten die de EU helpen klimaatneutraal te worden. Het gaat bijvoorbeeld om de ontwikkeling van batterijen voor elektrische voertuigen en de productie van hernieuwbare waterstof, zo heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt.
21 minuten geledenGENÈVE (ANP) - Haaien, roggen en draakvissen worden steeds meer bedreigd met uitsterven. Tegelijkertijd neemt de handel in haaienvlees en -vinnen, olie uit hun lever en andere afgeleide producten, sterk toe. Natuurbeschermingsorganisatie IUCN signaleert beide trends in haar meest uitgebreide onderzoek naar de dieren in bijna twintig jaar. Volgens het rapport wordt een op de drie soorten op zijn minst in enige mate bedreigd.
22 minuten geledenJERUZALEM (ANP) - Als het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah geen stand houdt, dreigt Israël met een veel grotere oorlog in Libanon. Minister van Defensie Israel Katz zei dinsdag volgens nieuwssite The Times of Israel dat de Israëlische troepen dan veel verder over de grens zullen trekken dan ze de vorige keer hebben gedaan.
27 minuten geledenANTWERPEN (ANP) - Acteur Tom Waes had te veel gedronken toen hij in de nacht van vrijdag op zaterdag betrokken raakte bij een auto-ongeluk in Antwerpen. Dat meldt hij dinsdag in een verklaring aan Belgische media. "Het is een grote, onbegrijpelijke fout, waar ik me verschrikkelijk bij voel. Ik wil dan ook mijn oprechte excuses aanbieden, aan iedereen. Het spijt me verschrikkelijk", aldus Waes.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Bondgenoten van Oekraïne moeten zich minder druk maken over vredesonderhandelingen met Rusland en Oekraïne meer wapens sturen, vindt NAVO-topman Mark Rutte. "Dát is wat we nodig hebben."
1 uur geledenGENÈVE (ANP) - De opgelaaide strijd in Syrië verergert het lijden van miljoenen burgers nog verder, stelt VN-mensenrechtenchef Volker Türk. "Dit is tragisch, omdat velen leven al in ellende sinds het conflict bijna veertien jaar geleden uitbrak."
1 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse Tweede Kamer stemt woensdag over moties van wantrouwen tegen premier Michel Barnier. Franse media melden dat het debat over de moties om 16.00 uur begint en er wordt drie uur later een stemming verwacht. Het links-radicale Nieuwe Volksfront en de rechts-radicale Rassemblement National (RN) willen de regering ten val brengen, omdat ze het niet eens zijn met het begrotingsvoorstel voor 2025. Barnier heeft de beoogde wetgeving met een soort noodwet zonder stemming in het parlement doorgedrukt. De enige manier die het parlement dan nog heeft om Barniers begrotingsplannen tegen te houden, is een motie van wantrouwen om de regering ten val te brengen.
1 uur geleden