Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europees asielagentschap onder loep van EU-fraudedienst

Europees asielagentschap onder loep van EU-fraudedienst

BRUSSEL (ANP) - Het in opspraak geraakte Europese asielagentschap EUAA wordt tegen het licht gehouden door de EU-fraudebestrijdingsdienst. De leiding van het EUAA wordt door medewerkers beticht van wanbestuur. De directeur en de groep die zij om zich heen heeft verzameld, bedrijven vriendjespolitiek, dekken wangedrag toe en leiden andere EU-instellingen om de tuin, zegt een aantal zelfverklaarde klokkenluiders.

Fraudebestrijdingsdienst OLAF heeft een onderzoek ingesteld, bevestigt de dienst. De medewerkers van het EUAA, dat EU-landen moet helpen bij het opvangen van asielzoekers, drongen daarop aan.

In een brief aan OLAF, de Europese Commissie en het Europees Parlement somden de medewerkers twee maanden geleden een lange lijst wantoestanden op bij het EUAA. En dat terwijl directeur Nina Gregori drie jaar geleden juist werd aangesteld om schoon schip te maken. Haar voorganger moest opstappen omdat hij zich zou hebben misdragen tegen ondergeschikten.

Gregori speelt met hulp van een kring van vertrouwelingen mooi weer, stellen de briefschrijvers. Interne controle- en veiligheidswaarborgen zijn uitgeschakeld of naar haar hand gezet. Ondertussen trakteert ze haar medestanders op promoties en andere gunsten. Haar 'kabinetschef' voorop. Die is door collega's van grensoverschrijdend gedrag beschuldigd, maar wordt door de directeur uit de wind gehouden.

Volgens het EUAA, dat gevestigd is op Malta, klopt er niets van de beschuldigingen. De dienst zegt vertrouwen te hebben in de uitkomst van het onderzoek. Onderzoek van OLAF leidde eerder tot de val in van de baas van EU-grens- en kustwacht Frontex.

Meer uit Buitenland

Autoriteiten Gaza: ruim 17.100 doden sinds uitbreken oorlog

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook meldt dat 17.177 Palestijnen om het leven zijn gekomen sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël. Volgens het Palestijnse ministerie raakten zo'n 46.000 mensen gewond.

23 minuten geleden
China-EU top eindigt in ijzige sfeer en zonder resultaat

BEIJING (ANP) - Een topontmoeting tussen de EU en China in Beijing over onder meer de handelsbalans en de oorlog in Oekraïne is in een ijzige sfeer geëindigd. Na afloop ontbrak een gemeenschappelijke verklaring of een concreet gemeenschappelijk voornemen.

35 minuten geleden
Egypte: we staan niet toe dat bevolking uit Gaza wordt verdreven

CAÏRO (ANP/AFP/RTR) - Egypte zal niet toelaten dat de Palestijnen uit de Gazastrook worden verdreven en opent zijn grens niet voor mensen uit Gaza. Dit zei de chef van de Egyptische staatsinformatiedienst, Diaa Rashwan. De twee maanden geleden begonnen Israëlische aanvallen op de kuststrook hebben 85 procent van de bevolking ontheemd. Vele mensen zijn naar het zuiden gedreven waar ze in of bij Rafah aan de Egyptische grens verblijven. Bij Rafah is de enige opening in de omheinde Gazastrook waar burgers en goederen onder strenge voorwaarden in of uit kunnen.

58 minuten geleden
Londen meldt ontdekking Russische cyberaanvallen

LONDEN (ANP) - De Russische veiligheidsdienst FSB heeft cyberaanvallen uitgevoerd op Britse politici, journalisten en ngo's om "de politiek en het democratische proces te ondermijnen", aldus de Britse overheid. De Russische ambassadeur is ontboden om uitleg te geven.

1 uur geleden
Sunak: ook rechter kan strengste migratiewet niet stoppen

LONDEN (ANP) - De nieuwe asielwet die de regering van de Britse premier Rishi Sunak heeft opgesteld, is de strengste ooit. Dat heeft hij gezegd op een ingelaste persconferentie. Het wordt volgens de Conservatieve politicus voor mensen die met bootjes aankomen in het Verenigd Koninkrijk bijna onmogelijk om te blijven. Sunak voegde eraan toe dat ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) wat hem betreft geen deportaties zal kunnen tegenhouden.

2 uur geleden
President Erdogan ziet nieuw tijdperk in relaties met Griekenland

ATHENE (ANP/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is voor het eerst sinds 2017 op bezoek in de Griekse hoofdstad Athene. Hij zei tegen zijn Griekse ambtgenoot Katerina Sakellaropoulou dat hij met het korte bezoek "een nieuw tijdperk" in de relaties tussen de buurlanden wil beginnen. De twee landen hebben een pijnlijke historische relatie, grensconflicten en ruzie over oliebronnen onder de Middellandse Zee en over het deels door Turkije bezette Cyprus. Maar Erdogan zei dat "we optimistisch moeten zijn, want dat zal in de toekomst vruchten afwerpen".

2 uur geleden
VK krijgt aparte ministers voor legale en illegale immigratie

LONDEN (ANP) - De Britse minister-president Rishi Sunak heeft de post van de opgestapte minister van Migratie in tweeën gedeeld. Er zijn nu aparte ministers voor legale en voor illegale migratie. De minister voor illegale migratie schuift aan bij kabinetsvergaderingen, die voor legale migratie niet.

3 uur geleden