Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europarlementariërs verontwaardigd over corruptie door Huawei

Europarlementariërs verontwaardigd over corruptie door Huawei

STRAATSBURG (ANP) - Nederlandse Europarlementariërs reageren verontwaardigd op berichten van mogelijke corruptiepraktijken door lobbyisten van het Chinese techbedrijf Huawei. Volgens Follow the Money zouden vijftien Europarlementariërs op de radar staan in het onderzoek van de Belgische autoriteiten, die mogelijk zouden zijn omgekocht met onder meer snoepreisjes door lobbyisten van het Chinese bedrijf.

Het Belgische federaal parket bevestigt dat aantal niet, maar laat wel aan de nieuwssite weten dat "'meerdere personen zijn ondervraagd en verder worden gehoord over hun mogelijke betrokkenheid bij omkoping van leden van het Europees Parlement".

"Bizar en onacceptabel", zegt CDA-Europarlementariër Tom Berendsen. "Je laat je rechtstreeks voor het Chinese karretje spannen terwijl veiligheidsdiensten al jaren waarschuwen. Dit beschadigt het al broze vertrouwen dat mensen in de politiek hebben. Deze figuren moet je keihard aanpakken en straffen."

Integriteitswaakhond

"Blijkbaar hebben de Chinezen de Russische modus operandi overgenomen", aldus Europarlementariër Bart Groothuis (VVD). "De geloofwaardigheid van ons instituut staat op het spel." Hij roept voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola op om krachtige maatregelen te nemen.

D66-Europarlementariër Raquel García Hermida-van der Walle stipte de situatie donderdag aan in het Europees Parlement. Ze vindt dat er weer moet worden gekeken naar de gezamenlijke integriteitswaakhond voor bestuurders, een orgaan waarmee het parlement vorig jaar instemde na 'Qatargate'. De EU-regeringsleiders stemden echter niet in met de oprichting van dit orgaan. "We hebben nu actie nodig", zei de D66-politica daarover in het parlement.

'Qatargate'

Ongeveer twee jaar geleden kwam het corruptieschandaal aan het licht, waarbij Europarlementariërs werden beschuldigd van het aannemen van geld van Qatar en Marokko om de belangen van die landen binnen de EU te behartigen.

Meer uit Buitenland

Grote Russische droneaanval op Kyiv

Kyiv (ANP) - Kort nadat de Russische president Vladimir Poetin met de Amerikaanse president Donald Trump over de oorlog in Oekraïne had gebeld, heeft Rusland een grote droneaanval uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kyiv.

13 minuten geleden
3500 jaar oude stad ontdekt in Peru

BARRANCA (ANP) - Archeologen hebben in Peru een 3500 jaar oude stad ontdekt die waarschijnlijk functioneerde als handelscentrum. De stad verbond culturen aan de Pacifische kust met de Andes en het Amazonegebied.

14 minuten geleden
Hof: VS mogen migranten in Djibouti naar Zuid-Soedan uitzetten

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering van president Donald Trump groen licht gegeven om een groep migranten die wordt vastgehouden op een Amerikaanse militaire basis in Djibouti naar Zuid-Soedan te deporteren.

17 minuten geleden
Hamas wil garanties voor bestand, weer tientallen doden in Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas streeft naar garanties dat een nieuw, door de Verenigde Staten gesteund staakt-het-vurenvoorstel tot het einde van de Israëlische oorlog in Gaza leidt. Dat meldt een bron dicht bij de Palestijnse beweging.

6 uur geleden
Rusland erkent als eerste land Taliban-regering van Afghanistan

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft de geloofsbrieven van een nieuwe ambassadeur van Afghanistan geaccepteerd, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Daarmee is het het eerste land dat de Talibanregering van het land erkent.

7 uur geleden
Huis VS neemt definitieve versie uitgavenwet Trump aan

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de grote uitgavenwet van president Donald Trump aangenomen. 218 leden, allen Republikeinen, stemden voor. 212 Democraten stemden tegen, evenals twee Republikeinen. De stemming werd op de zender C-SPAN live uitgezonden.

7 uur geleden
Media: EBU beslist in winter over songfestivaldeelname Israël

LONDEN (ANP) - De European Broadcasting Union (EBU) en zijn leden besluiten komende winter of Israël volgend jaar mee kan doen aan het Eurovisie Songfestival. Tijdens een vergadering in Londen werd de kwestie besproken, maar een definitief oordeel laat nog op zich wachten, zeggen bronnen tegen de Israëlische nieuwssite Ynet.

8 uur geleden