
Europarlementariër FVD alleen verder na ruzie over Oekraïne
BRUSSEL (ANP) - FVD'er Marcel de Graaff is uit de fractie gestapt die hij met geestverwanten uit andere EU-landen in het Europees Parlement vormde. Die vaart volgens hem een te "oorlogszuchtige" en anti-Russische koers.
De uiterst rechtse Identiteit & Democratie-fractie telt naast Forum voor Democratie ook bijvoorbeeld het Belgische Vlaams Belang, het Rassemblement National van de Franse Marine Le Pen en de Lega van de Italiaan Matteo Salvini. Zij stonden de afgelopen jaren op goede voet met het Kremlin, maar sinds de Russische inval in Oekraïne nemen de meesten voorzichtig afstand. De fractie schorste De Graaff, die zich te russofiel zou opstellen, vorige week voor drie maanden.
Dat deed voor de FVD'er, de enige van zijn partij in het Europees Parlement, de deur dicht. "Er is in de groep geen ruimte meer voor een afwijkende mening. De leden worden nu gedwongen het standpunt te volgen van de partijen die in hun eigen land regeren. Zij hebben hun principes opgeofferd voor de macht en ik ben daar niet toe bereid", zegt hij.
Praten met Moskou
De Graaff wijst vooral naar de Lega en het Rassemblement National, die de dienst uitmaken in de fractie. De eerste is het afgelopen weekend toegetreden tot de nieuwe Italiaanse regering en kiest de laatste tijd meer partij voor Oekraïne. De partij van Le Pen slaat ook een minder Russischgezinde toon aan sinds de verkiezingscampagne van afgelopen voorjaar. Door deze "partijen die ervoor kiezen bij de elite te horen ten koste van de burgers" laat De Graaff zich "niet de mond snoeren".
Hij "wil het Rusland-Oekraïne conflict de-escaleren" en juist gaan praten met Moskou. De Graaff wil meteen stoppen met de sancties tegen Rusland en de wapenleveringen en financiële steun aan Oekraïne. De FVD'er neemt "afstand van de extreme oorlogszuchtige positie" van zijn fractiegenoten in het Europees Parlement en gaat nieuwe geestverwanten zoeken.
Angst
De Graaff staat binnen de ID-fractie zeker niet alleen, zegt hij. Maar medestanders "uiten zich niet expliciet vanwege de angst dat de dominante partijen in de groep hen ook sanctioneren".
De 60-jarige Europarlementariër zit al tien jaar in het Europees Parlement, maar vertegenwoordigde lange tijd de PVV. Begin dit jaar stapte hij over naar FVD omdat de PVV de coronavaccinaties niet afwijst.
Meer uit Politiek
RIJEN (ANP) - Na de Fryske Nasjonale Partij (FNP) overweegt ook Lokaal Brabant mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De leden van de Brabantse partij nemen hierover op 2 augustus op een congres in Chaam een besluit. "De wens leeft al langer", zegt partijvoorzitter John van Gorp. "En dit is misschien wel het moment. De vraag vanuit de achterban klinkt steeds luider, omdat de lokale vertegenwoordiging in de Kamer gering is."
16 uur geledenNIJEWIER (ANP) - De kandidaat-lijsttrekker voor de Fryske Nasjonale Partij (FNP) Aant Jelle Soepboer verlaat per direct de Tweede Kamer. Soepboer nam daar nog een zetel in voor NSC en kondigde eerder aan dat hij in september zou vertrekken. In een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma schrijft hij dat die "gekozen route niet werkt" door de media-aandacht voor zijn mogelijke lijsttrekkerschap.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans vindt dat Nederland in navolging van Frankrijk Palestina als staat zou moeten erkennen. "Macron heeft gelijk. De erkenning van Palestina is een noodzakelijke stap naar vrede", schrijft de GroenLinks-PvdA-leider op X.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.
3 dagen geleden