Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europarlementariër Eickhout verwacht geen wonderen op klimaattop

Europarlementariër Eickhout verwacht geen wonderen op klimaattop

BRUSSEL (ANP) - De kans dat de VN-klimaattop COP26 in Glasgow net zo'n succes wordt als die in Parijs van 2015 is "bijna nul", zegt Europarlementariër Bas Eickhout. "Op zijn best wordt het halfvol, halfleeg", verwacht hij. Toch kan op deelonderwerpen wel degelijk iets worden bereikt, denkt de GroenLinks-politicus, die zelf in de tweede week van de top afreist naar de Schotse stad. Hij zit in de delegatie van het Europees Parlement.

Het Europees Parlement hoopt onder meer dat het afschaffen van subsidies op fossiele brandstoffen tijdens de top dichterbij komt. Volgens Eickhout (GroenLinks) moet Europa hier zelf ook nog veel meer aan doen. Door allerlei bestaande subsidies op aardgas voorlopig in stand te houden heeft de EU hierover "een ongelooflijk zwak verhaal", vindt hij. Ook in het algemeen moet wat Eickhout betreft nog veel gebeuren om geldstromen zo te verleggen dat de klimaatdoelen dichterbij komen.

Een ander belangrijk punt voor de Europarlementariërs is dat ontwikkelingslanden jaarlijks 100 miljard euro aan financiering moeten krijgen voor hun klimaatbeleid. Dat is in Parijs al afgesproken, maar nog altijd ontbreekt zo'n 20 procent van het toegezegde bedrag. In aanloop naar de top, die zondag officieel begint, zegt Eickhout zich hier zorgen over te maken. De gesprekken dreigen volgens hem te verzanden "in een discussie van arm versus rijk".

Grote uitstoters

Diverse rapporten hebben al duidelijk gemaakt dat landen nog lang niet genoeg doen om de opwarming van de aarde binnen de 1,5 graad te houden. Gezien de te lage beloftes begint dat een "bijna onmogelijke opdracht" te worden, zegt Eickhout. Wel ziet hij dat landen druk op elkaar uitoefenen om hun ambities te verhogen. "Dat systeem werkt, maar de grote vraag is of het snel genoeg werkt."

Grote uitstoters als China en India moeten hun ambities nog bijwerken. China heeft wel aangekondigd dat de piek voor 2030 moet zijn bereikt, maar concrete cijfers ontbreken. Dat president Xi Jinping waarschijnlijk niet naar de top gaat, noemt Eickhout "geen goed signaal", maar dat heeft meer met corona te maken dan met het klimaat, vermoedt hij. De Europarlementariër wijst erop dat de Chinese leider al een tijd geen buitenlandse bezoeken heeft afgelegd. "Hij reist zelfs niet in eigen land."

Hoewel Eickhout niet optimistisch is over Glasgow, merkt hij op dat het er vlak voor Parijs "ook niet goed uitzag". Toch raakten wereldleiders het daar eens over het doel om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden en bij voorkeur onder de 1,5 graad.

Meer uit Binnenland

Amalia bedankt iedereen voor felicitaties 20e verjaardag

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.

3 uur geleden
Honderden in Den Haag eisen staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.

3 uur geleden
De Hoop Scheffer: Rutte maakt hele goede kans als topman NAVO

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer schat de kansen voor premier Mark Rutte hoog in om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei De Hoop Scheffer in het tv-programma Buitenhof. "Ik denk dat onze demissionair premier een hele goede kans maakt."

4 uur geleden
Voetganger overleden na aanrijding met trein op spoorwegovergang

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend omgekomen door een aanrijding met een trein op een spoorwegovergang in het Groningse Zuidhorn. De politie gaat uit van een ongeluk en doet nog nader onderzoek naar hoe het precies heeft kunnen gebeuren.

4 uur geleden
Vier aanhoudingen na schietpartij Den Haag, vrouw (20) gewond

DEN HAAG (ANP) - Door een schietpartij in een woning aan de Asstraat in Den Haag is even voor middernacht een vrouw (20) gewond geraakt. De politie heeft vier verdachten opgepakt, onder wie een 23-jarige man uit de stad.

5 uur geleden
Lichamen twee vrouwen gevonden bij plek fataal ongeval Delft

DELFT (ANP) - In de buurt van de plek van een fataal ongeval in Delft, waarbij een man om het leven kwam en een ander zwaargewond raakte, zijn twee lichamen in het water gevonden. Dat meldt de politie. Het gaat om twee vrouwen. De politie houdt er rekening mee dat het gaat om twee passagiers van de auto. "Maar dat moet nog met zekerheid worden vastgesteld", aldus een politiewoordvoerster.

5 uur geleden
Voetganger Zuidhorn zwaargewond door aanrijding met trein

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend ernstig gewond geraakt door een aanrijding met een trein. Het ongeluk gebeurde rond 10.45 uur op een bewaakte spoorwegovergang aan De Gast in het Groningse Zuidhorn.

5 uur geleden