Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Europa krijgt mogelijk 5e coronavaccin, EMA beoordeelt Novavax

Europa krijgt mogelijk 5e coronavaccin, EMA beoordeelt Novavax

AMSTERDAM (ANP) - Nederland en de andere landen in de Europese Unie krijgen mogelijk de beschikking over een nieuw coronavaccin. De toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, buigt zich maandag over het vaccin van Novavax.

De beoordelaars moeten kijken of het vaccin werkt en veilig is. Ook moeten ze beoordelen of de voordelen in de strijd tegen de pandemie groter zijn dan de nadelen van potentiële bijwerkingen.

Het vaccin heet NVX-CoV2373 of Nuvaxovid. Het is ontwikkeld door het Tsjechische Praha Vaccines, dat vorig jaar werd gekocht door het Amerikaanse Novavax en sindsdien Novavax CZ heet. Het vaccin bevat kleine deeltjes van in het lab gemaakte uitsteeksels waarmee het coronavirus een lichaamscel binnendringt. Het afweersysteem moet leren om die deeltjes te herkennen en aan te vallen. Mensen krijgen twee prikken, met drie weken tussen de beide inentingen.

De Europese Commissie heeft alvast 100 miljoen doses van het middel besteld, met een optie op nog eens 100 miljoen doses. Daarvan zou Nederland 3,89 procent krijgen.

Als het EMA positief over het Novavax-vaccin is, gaat dat advies naar de Europese Commissie. Die beslist over toelating. Daarna is het aan elk land afzonderlijk om te besluiten of het vaccin wordt gebruikt en voor welke groepen. In Nederland vraagt het ministerie van Volksgezondheid doorgaans eerst advies aan de Gezondheidsraad.

Tot nu toe zijn vier vaccins toegelaten tot de Europese Unie: Comirnaty (van Pfizer en BioNTech), Spikevax (van Moderna), Vaxzevria (AstraZeneca) en een vaccin van het Nederlandse Janssen. Vier andere kandidaat-vaccins zitten een stap voor de goedkeuringsaanvraag: Spoetnik V, CoronaVac (van Sinovac), Vidprevtyn (van Sanofi Pasteur) en VLA2001 (van Valneva).

Meer uit Binnenland

Warmte houdt aan na tropisch weekend, kans op regionale hittegolf

HOUTEN (ANP) - Dit weekend kan de temperatuur stijgen naar een tropische 30 of regionaal 31 graden. Ook de nachten worden warm en Weeronline spreekt zeker in stedelijke gebieden van "echte plaknachten". Na het weekend blijft het warm en is er kans op een regionale hittegolf.

14 minuten geleden
Evenementen voorbereid op verwachte hitte

HILVARENBEEK (ANP) - Verschillende festivals hebben voorbereidingen getroffen voor het geval het komend weekend inderdaad erg warm wordt. In meerdere regio's kunnen tropische temperaturen worden bereikt. Op festival Best Kept Secret kan de temperatuur zaterdag stijgen tot liefst 31 graden, meldde Weeronline eerder.

18 minuten geleden
Amsterdammer gebruikt meer water dan gemiddeld

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdammers gebruiken meer water dan gemiddeld in Nederland. Waternet, dat het waterbeheer in Amsterdam en omstreken verzorgt, meldt op basis van CBS-onderzoek dat Amsterdammers gemiddeld 141 liter water per dag gebruiken. Landelijk is dat gemiddelde 129 liter.

50 minuten geleden
Rijbewijs online verlengen kan in bijna driekwart van gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders kunnen in bijna driekwart van de Nederlandse gemeenten hun rijbewijs online verlengen. In 250 van de 342 gemeenten hoeven burgers hiervoor niet meer eerst naar een gemeenteloket, meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) woensdag.

3 uur geleden
NWO reikt dit jaar miljoenenprijzen uit aan vier wetenschappers

DEN HAAG (ANP) - Vier wetenschappers ontvangen dit jaar de 'Nederlandse versie van de Nobelprijs' van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Joyeeta Gupta, Toby Kiers, Bram Nauta en Corien Prins krijgen elk 1,5 miljoen euro. De hoogleraren mogen zelf weten hoe ze dit besteden, zolang het geld wordt ingezet om "de wetenschap te bevorderen".

3 uur geleden
Raad: allemaal aan de bak voor welzijn kind bij vechtscheiding

DEN HAAG (ANP) - Kinderen van wie de ouders in een vechtscheiding liggen, mogen niet ook nog eens het slachtoffer worden van de problemen in jeugdhulp en -bescherming. Dat zegt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Het zou om zesduizend kinderen per jaar gaan die in een dergelijke situatie belanden.

4 uur geleden
Joran van der Sloot donderdag uitgeleverd aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot, de hoofdverdachte in de verdwijningszaak van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway in 2005, wordt tijdelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Het hooggerechtshof in Peru meldt op Twitter dat de 35-jarige Nederlander donderdag wordt overgedragen aan agenten van de Amerikaanse FBI. Van der Sloot probeerde tevergeefs zijn uitlevering aan te vechten.

7 uur geleden