
Europa bouwt eerste eigen maanlander, missie gepland voor 2031
PARIJS (ANP) - Europese landen gaan voor het eerst samen een maanlander ontwikkelen en bouwen. Het apparaat, Argonaut genaamd, moet in 2031 voor het eerst landen op het maanoppervlak. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft donderdag de contracten getekend. Daarmee is een bedrag van 862 miljoen euro gemoeid.
Astronauten liepen in 1972 voor het laatst rond op de maan. De Verenigde Staten, Canada en Europa werken samen aan een terugkeer. Ze willen ook maanbases bouwen, voor langdurig verblijf. De ESA wil dat de Argonaut regelmatig heen en weer vliegt om voedsel, water, zuurstof, wetenschappelijke instrumenten en maankarretjes te brengen.
De maan wordt aan veel meer straling van de zon blootgesteld dan de aarde, doordat er geen beschermende dampkring is. De straling is ongeveer tweehonderd keer zo hoog als op aarde. Dat is niet alleen schadelijk voor mensen, maar ook voor voorwerpen. De Argonaut moet vijf jaar op de maan kunnen doorstaan.
Nederland
De opdracht voor de ontwikkeling is gegund aan Thales Alenia Space uit Italië, Groot-Brittannië en Frankrijk en aan OHB uit Duitsland. Zij maken later bekend wie de onderdelen gaan bouwen. Dan wordt ook duidelijk welke bijdrage Nederland aan de missie levert.
Tot nu toe zijn de Sovjet-Unie/Rusland, de Verenigde Staten, China, India en Japan erin geslaagd op de maan te landen, evenals het commerciële ruimtevaartbedrijf Intuitive Machines. Alleen de Verenigde Staten hebben astronauten naar de maan gebracht.
Meer uit Buitenland
BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland zwijgt voortaan over zijn wapenleveranties aan Oekraïne om aanvaller Rusland niet in de kaart te spelen. Na drie jaar van verregaande transparantie zal de nieuwe Duitse regering de zendingen opnieuw grotendeels geheim houden.
3 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Margot Friedländer, een bekende Joodse overlevende van de Holocaust, is op 103-jarige leeftijd overleden, heeft haar stichting bekendgemaakt.
4 uur geledenJAMMU (ANP/AFP) - Voor de tweede avond op rij zijn droneaanvallen uitgevoerd op Indiaas Kasjmir, waaronder op de stad Jammu. Dat vertelde een Indiase defensiebron tegen persbureau AFP. Pakistan ontkende eerder al dergelijke aanvallen uit te voeren.
5 uur geledenMUSCAT (ANP/AFP) - Iran en de Verenigde Staten houden zondag in Oman opnieuw gesprekken over het atoomprogramma van Iran, meldt het Iraanse persbureau Tasnim. Trumps speciale gezant Steve Witkoff zal namens de VS bij de gesprekken zijn, melden bronnen tegen persbureaus Reuters en AFP.
5 uur geledenMEXICO STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft het Amerikaanse bedrijf Google aangeklaagd omdat het de naam van de Golf van Mexico heeft veranderd in Golf van Amerika voor gebruikers van Google Maps in de Verenigde Staten. Google nam de stap nadat de Amerikaanse president Donald Trump de naamswijziging had bevolen.
6 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - Een grote Afrikaanse liefdadigheidsinstelling heeft toegegeven dat haar rangers van natuurparken in Congo-Brazzaville mensenrechten hebben geschonden. "African Parks erkent dat bij sommige incidenten mensenrechten geschonden zijn en we betreuren de pijn en het lijden van de slachtoffers ten zeerste", stelt African Parks in een verklaring. De Britse prins Harry is bestuurslid van African Parks.
6 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin weigert een reactie op plannen van Europese landen voor een speciaal tribunaal voor de vervolging van de hoofdverantwoordelijken van de Russische inval in Oekraïne. "We reageren hier niet op", zei een woordvoerder volgens staatspersbureau TASS.
8 uur geleden