Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eurogroepbaas: we zijn heel dicht bij akkoord over steunpakket

Eurogroepbaas: we zijn heel dicht bij akkoord over steunpakket

BRUSSEL (ANP) - De Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone, is "heel dicht bij een akkoord" over een Europees steunpakket in verband met de coronacrisis. "Ik vertrouw erop dat we het deze keer waarmaken, en ik roep iedereen op tot het nodige compromis te komen", zei Eurogroepvoorzitter Mario Centeno in een videoboodschap.

De ministers hervatten donderdagavond hun overleg over een pakket maatregelen van 540 miljard euro om de regeringen, het midden- en kleinbedrijf en tijdelijk werkloze werknemers in de EU tegen de gevolgen van de pandemie te beschermen. Woensdagmorgen mislukten de onderhandelingen hierover na zestien uur non-stop praten en schortte Centeno die op tot donderdag.

De nieuwe videoconferentie zou om 17.00 uur beginnen, werd al ruim voor aanvang met een uur uitgesteld en is daarna opnieuw verschoven naar 19.00 uur. Achter de schermen wordt koortsachtig verder onderhandeld. Een besluit in de Eurogroep vereist unanimiteit.

Tweedeling

Op tafel ligt een aantal voorstellen waarvan er twee tot tweedeling in de groep van negentien leiden. Zo wil een tiental landen waaronder Frankrijk, Italië en Spanje dat de eurolanden samen obligaties gaan uitgeven. Nederland is fel tegen deze eurobonds, omdat dan gezamenlijk miljardenschulden worden aangegaan. Een ander, sneller instrument is de kredietlijnen van het Europese noodfonds ESM inzetten, maar Nederland wil dat alleen op bepaalde voorwaarden. Italië ziet daar niets in.

Er is kritiek op de Nederlandse houding in de onderhandelingen, die te onbuigzaam zou zijn. Minister Wopke Hoekstra kreeg donderdag steun van zijn Oostenrijkse collega Gernot Blümel. "Het beeld van achttien tegen één is verkeerd." Bondskanselier Angela Merkel zei in Berlijn "gezamenlijke schuld af te wijzen." Premier Mark Rutte liet de Twee Kamer donderdag weten dat volgens hem een akkoord mogelijk is.

Meer uit Financieel

Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

27 minuten geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

58 minuten geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

1 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

3 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

19 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

23 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

1 dag geleden