
Eurogroep snel eens over details coronasteun via ESM
BRUSSEL (ANP) - De Eurogroep is het tijdens een videovergadering snel eens geworden over de details van speciale coronasteun door het Europese permanente noodfonds ESM. Er is tot maximaal in totaal 240 miljard euro aan kredieten beschikbaar tot eind 2022 voor alle lidstaten om directe en indirecte kosten in de gezondheidszorg, behandelingen en preventieve maatregelen vanwege het coronavirus te kunnen financieren. De leningen zullen een looptijd van tien jaar hebben.
Minister van Financiën Wopke Hoekstra zei na afloop van de vergadering met zijn collega’s uit de eurolanden, die samen de Eurogroep vormen, dat hij "tevreden" is over het resultaat. Hij zei ook dat Nederland volgens zijn inschatting geen gebruik van de leenmogelijkheid zal maken.
De Eurogroep werd het vorige maand eens om vanaf 1 juni maximaal 240 miljard euro aan ESM-kredieten vrij te maken voor de coronacrisis voor elke lidstaat die dat wil, tot 2 procent van het bruto nationaal inkomen (bni) eind 2019. Het ESM werd opgezet in 2012 om eurolanden als Griekenland, Spanje en Portugal tijdens de financiële crisis te redden met gunstige leningen, maar daar stonden zware voorwaarden over bezuinigingen en economische hervormingen tegenover die streng werden gecontroleerd.
Angst
Om de angst bij sommige lidstaten voor 'ongepaste’ bemoeienis over de zogenoemde Pandemische Crisis Steun weg te nemen, heeft EU-commissaris Valdis Dombrovskis de Eurogroep voorgesteld een aantal ESM-regels niet toe te passen, zoals het sturen van controlemissies. Hoekstra zei dat de Eurogroep daarmee akkoord is gegaan. Aanvragen zullen worden beoordeeld door het ESM-bestuur, ofwel de ministers van de eurolanden zelf, want die zijn de aandeelhouders van het fonds. Hoekstra wees erop dat elk lid een veto over een aanvraag kan uitspreken.
Het ESM-geld maakt deel uit van een groter steunpakket dat de Eurogroep is overeengekomen van totaal 540 miljard euro. Later deze maand wordt een voorstel voor een herstelfonds van de Europese Commissie verwacht van volgens ingewijden tussen de 1000 en 1500 miljard euro.
Meer uit Financieel
BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse bondskanselier Friedrich Merz heeft zich donderdag uitgesproken tegen vermeende Amerikaans-Russische plannen om de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 alsnog in gebruik te nemen. "Nord Stream 2 heeft momenteel geen exploitatievergunning, en dat zal naar verwachting niet veranderen", zo werd Merz geciteerd door weekblad Die Zeit.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - Facebook-moederbedrijf Meta Platforms hoorde donderdag bij de verliezers op Wall Street na een bericht dat het socialemediabedrijf de lancering van een belangrijk kunstmatige intelligentie-model uitstelt. Verder was cryptobeurs Coinbase een stevige verliezer na nieuws over een hack en een onderzoek van beurswaakhond SEC.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop spant een rechtszaak aan tegen Ryanair om vermeende misleidende praktijken bij het boekingsproces. Volgens Testaankoop worden de rechten van consumenten geschonden omdat Ryanair geld vraagt voor het meenemen van handbagage.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie werkt aan het opstellen van speciale normen om het waterverbruik in datacenters te beperken. Dat is een van de manieren waarmee Brussel wil voorkomen dat er komende decennia watertekorten ontstaan, meldt persbureau Bloomberg dat een conceptdocument heeft ingezien.
5 uur geledenDOHA (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij Apple-topman Tim Cook heeft gevraagd te stoppen met het bouwen van fabrieken in India voor apparaten bestemd voor de VS. Hij dringt er bij de iPhone-maker op aan om de productie in de Verenigde Staten op te voeren nu het bedrijf zich van China afwendt.
5 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Cryptobeurs Coinbase wordt gechanteerd door hackers die gevoelige klantgegevens hebben gestolen. Ze eisen 20 miljoen dollar. Coinbase zegt het losgeld niet te zullen betalen en schat dat het incident het Amerikaanse bedrijf tot 400 miljoen dollar kan kosten om op te lossen.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven maken zich zorgen over de leveringszekerheid van elektriciteit. Ze vrezen dat de situatie nog ernstiger is dan netbeheerder TenneT donderdag in een rapport schetste. "Op basis van de TenneT-monitor en wat wij horen van leden verwachten we dat de situatie al veel eerder dan 2030 zeer kwetsbaar wordt als we nu niet in actie komen", zegt Deltalinqs, de ondernemersorganisatie voor de bedrijven in de haven.
7 uur geleden