Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU wil schrappen in rompslomp van slecht benut coronaherstelfonds

EU wil schrappen in rompslomp van slecht benut coronaherstelfonds

LUXEMBURG (ANP) - EU-landen moeten het Europese coronaherstelfonds gemakkelijker kunnen gebruiken, vinden de EU-landen en de Europese Commissie. De commissie gaat proberen de administratieve rompslomp te verminderen die bij het nog maar weinig aangesproken miljardenfonds komt kijken.

Het fonds van een kleine 800 miljard euro aan subsidies en zachte leningen moest de Europese economie er na de coronapandemie weer bovenop helpen. Maar nog geen derde van het geld is tot dusver uitgekeerd. De tijd gaat dringen, want alles wat EU-landen in 2026 nog niet hebben ontvangen lopen ze mis.

Op aandringen van steeds ongeduldiger lidstaten, met name grote ontvangers in Zuid-Europa, gaat de commissie kijken waar zij kan snoeien in de regels en procedures. De voorwaarden en tussendoelen waar EU-landen aan moeten voldoen kunnen misschien "minder gedetailleerd", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Valdis Dombrovskis na overleg met de ministers van Financiën. En de lidstaten zouden hun ingediende aanvragen gemakkelijker moeten kunnen aanpassen. "Dat is nu heel ingewikkeld en tijdrovend."

Waken over 'financiële belangen'

De verlammende regels zijn de schuld van landen als Nederland die beducht zijn voor verspilling en fraude, is steevast de klacht. Nederland ziet nu echter ook ruimte om te snoeien in de regels, zeggen EU-diplomaten. Voorkom bijvoorbeeld dat de Europese Commissie en de Europese Rekenkamer dubbel controleren, oppert een ingewijde.

De commissie heeft ook geen "radicale stappen" in gedachten, haast Dombrovskis zich te zeggen. Aan de basisregels van het fonds wordt niet getornd en het dagelijks EU-bestuur blijft waken over "de financiële belangen van de unie".

4,7 miljard euro

Italië rolde onlangs een bende op die onterecht honderden miljoenen euro's uit het fonds zou hebben opgestreken. De rekenkamer en strenge lidstaten als Nederland en Duitsland blijven daardoor hameren op het belang van zorgvuldigheid en toezicht.

Nederland kan aanspraak maken op zo'n 4,7 miljard euro uit het fonds. Het kabinet vraagt in mei de eerste betaling aan, zegt demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg.

Meer uit Financieel

Natuur & Milieu teleurgesteld na Schiphol-uitspraak Hoge Raad

UTRECHT (ANP) - Natuur & Milieu is zeer teleurgesteld in de uitspraak van de Hoge Raad over Schiphol. "We zijn nu overgeleverd aan Europa om te kunnen ingrijpen als in Nederland geluidsnormen structureel worden overschreden. Dat is ongelofelijk", zegt directeur Marjolein Demmers van de milieuorganisatie.

32 minuten geleden
Nederlandse keten Fletcher mikt op honderden hotels in Duitsland

NIEUWEGEIN (ANP) - De Nederlandse hotelketen Fletcher denkt de komende tien jaar in Duitsland uit te groeien tot een keten met honderden hotels. In het buurland staan veel middelgrote hotels die gerund worden door families die geen opvolger kunnen vinden. Volgens Fletcher-topman Rob Hermans zijn dat ideale hotels voor zijn keten om over te nemen, ook omdat Duitsland een populaire bestemming is voor korte vakanties.

1 uur geleden
X van Elon Musk volgens Brussel in de fout met blauwe vinkjes

BRUSSEL (ANP) - Socialmediabedrijf X van Elon Musk misleidt volgens de Europese Commissie gebruikers met zijn blauwe vinkjes. Daarmee overtreedt het platform, voorheen bekend als Twitter, de Europese regels. X krijgt van Brussel nu een formele waarschuwing en mogelijk volgt later nog een hoge boete.

1 uur geleden
ING: hogere productiviteit hard nodig door personeelstekort

AMSTERDAM (ANP) - De technologische industrie is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de groeimotor van de gehele Nederlandse industrie. Om de groeikansen van de tech-industrie en daarmee de hele industrie te benutten zijn echter technologische vernieuwingen nodig om de productiviteit te verhogen. Dat komt doordat de personeelsschaarste in de sector steeds groter dreigt te worden, waarschuwt ING Research in een sectorrapport.

2 uur geleden
Aantal vakantieboekingen eerste helft 2024 met 6 procent gestegen

LEUSDEN (ANP) - Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

2 uur geleden
Hoge Raad: kabinet kan niet zomaar vluchten op Schiphol minderen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet kan niet zomaar het aantal vluchten beperken op Schiphol, want bij plannen daartoe moet op grond van Europese regels een speciale procedure worden gevolgd. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. De tijdelijke maatregel waarmee het vorige kabinet het aantal vluchten op Schiphol wilde inkrimpen om omwonenden te beschermen tegen geluidsoverlast, voldeed daardoor niet aan de eisen.

2 uur geleden
Meer mensen dit jaar te laat met belastingaangifte

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar hebben 232.000 mensen geen belastingaangifte gedaan, terwijl ze dit wel moesten doen. Dat zijn er aanzienlijk meer dan in 2023, toen 197.000 mensen te laat waren. Dit bevestigt de Belastingdienst na berichtgeving van NU.nl.

4 uur geleden