EU wil na brexit 'dag en nacht' werken aan deal met Londen
DUBLIN (ANP/AFP) - De Europese Unie is bereid na de brexit "dag en nacht" door te werken om voor de deadline een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk te sluiten. Dat zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, die vorige week waarschuwde dat het "vrijwel onmogelijk" was om voor eind 2020 een allesomvattend akkoord rond te krijgen.
Von der Leyen beklemtoonde tijdens een bezoek aan Ierland dat na de brexit niet alleen over handel, maar ook andere onderwerpen moet worden onderhandeld. Ze stelde dat onderhandelaars feitelijk maar acht maanden de tijd hebben, omdat ook nog tijd nodig is om een eventuele overeenkomst te ratificeren.
De onderhandelingen over de toekomstige (handels)relatie tussen Londen en Brussel gaan van start na de brexit, die op 31 januari moet plaatsvinden. Het Verenigd Koninkrijk is dan formeel geen lid meer van de EU, maar houdt zich tijdens een overgangsperiode tot eind 2020 nog wel aan Europese regels. De Britse premier Boris Johnson wil die periode beslist niet verlengen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) gaat met Duitsland bespreken hoe het vracht- en ander verkeer kan worden ontzien bij de door Duitsland aangekondigde grenscontroles.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet voelt niet meteen voor het uittrekken van extra geld om de Europese economie te versterken, zoals een belangrijk rapport aanbeveelt. De Europese Unie moet het eerst maar eens in hervormingen zoeken, vinden minister Eelco Heinen van Financiën en Dirk Beljaarts van Economische Zaken.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Bijna tweehonderd provinciale politici hebben minister Femke Wiersma maandag een brief gestuurd, met het verzoek om haar besluit over het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) te herzien. Die brief werd afgelopen week op initiatief van de Volt-fractie in Utrecht opgesteld, nadat was uitgelekt dat Wiersma (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) het programma waar de provincies al ruim twee jaar aan werken wil laten vervallen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen een herberekening van de kosten van het kabinetsplan om een lastenverzwaring voor aandeelhouders van grote bedrijven terug te draaien. Zij zwaaien met een rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), die deze kosten tweeënhalf keer zo hoog inschat als het Centraal Planbureau (CPB).
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het voorstel van de coalitiepartijen NSC, PVV en BBB om contante betalingen pas vanaf 10.000 euro te verbieden, is "echt onverstandig", vindt minister Eelco Heinen (Financiën). Hij benadrukt dat het wetsvoorstel om een limiet van 3000 euro in te stellen "niet van de categorie burgertje pesten" is, maar hard nodig om witwassen van crimineel geld tegen te gaan.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen NSC, PVV en BBB vinden de limiet van 3000 euro voor contante betalingen die het kabinet wil invoeren, "te rigide". Zij stellen voor in plaats daarvan het plafond vast te stellen op 10.000 euro. De VVD is kritisch over dit alternatief en waarschuwt dat dit gevolgen kan hebben voor de schatkist, omdat Nederland bij afzwakking van de maatregel geld uit Brussel kan mislopen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil onder meer een inkomensgrens in de vroegpensioenregeling, een driejaarlijkse herziening en een maximum aan het aantal mensen dat in de regeling mag stromen. Dat staat in het voorstel dat minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vorige week op tafel heeft gelegd, volgens vakbond FNV.
10 uur geleden