Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU wil Britten juridisch aanpakken voor schenden brexitafspraken

EU wil Britten juridisch aanpakken voor schenden brexitafspraken

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie overweegt juridische stappen te zetten tegen het Verenigd Koninkrijk. Dit nadat de Britten eenzijdig een overgangsperiode met betrekking tot controles op voedselimporten naar Noord-Ierland hebben verlengd. Daarmee zouden de Britten in strijd handelen met de voorwaarden van het brexitakkoord.

Sinds het Britse vertrek uit de EU vorig jaar zijn de verhoudingen tussen de machtsblokken verzuurd. De partijen beschuldigen elkaar ervan te kwader trouw te handelen als het gaat om een deel van de brexitafspraken die betrekking hebben op het goederenverkeer naar Noord-Ierland.

De Britse regering verlengde een overgangsperiode voor bepaalde controles op door Noord-Ierse detailhandelaren ingevoerde landbouwproducten en levensmiddelen tot 1 oktober. Die stap was volgens Londen noodzakelijk om de vrije stroom van goederen naar de Britse regio te waarborgen.

Noord-Ierland

In een verklaring uit de EU "grote bezorgdheid" over de maatregel die volgens Brussel neerkomt op een schending van de inhoudelijke bepalingen van het Noord-Ierse protocol. Dat is overigens het meest omstreden onderdeel van de het scheidingsakkoord. De Europese Commissie zal daarom reageren "in overeenstemming met de wettelijke middelen die zijn vastgesteld in de terugtrekkingsovereenkomst en de handels- en samenwerkingsovereenkomst", aldus een verklaring.

Het lot van Noord-Ierland was het meest omstreden punt tijdens de brexitonderhandelingen. Londen stemde uiteindelijk in om de regio te laten aansluiten op de interne markt van de EU. Daardoor zijn in sommige gevallen controles nodig op bepaalde goederen die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Noord-Ierland worden verscheept.

Voorraden

De regeling heeft al tot problemen geleid voor het aanvullen van voorraden door bedrijven. Het was ook de bedoeling dat meer controles van kracht zouden worden wanneer op 31 maart de overgangsperiode afloopt.

De Britse premier Boris Johnson herhaalde woensdag zijn belofte om alles in het werk te stellen om de handel met Noord-Ierland na de brexit te verbeteren. Kort daarna kondigde zijn Noord-Ierse minister, Brandon Lewis, de verlenging van de overgangsperiode aan.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

KIEHRA 1 maand geleden
De EU denkt dat zij noch macht kunnen uitoefenen op de Britten nu zij de EU vaarwel hebben gezegd en denken dat een rechtzaak daar iets aan zou kunnen veranderen ? Typisch een geval van `EU machteloosheid` nu de Britten hun eigen gang gaan en dat is nog maar het begin...……………………..

Meer uit Financieel

Nvidia in trek bij beleggers na nieuws over microprocessors

NEW YORK (ANP) - Chipconcern Nvidia was maandag een grote winnaar op de beurzen in New York. Beleggers reageerden enthousiast op de aankondiging dat het bedrijf met zijn eerste microprocessors komt. Ook het Chinese webwinkelconcern Alibaba was in trek op de beurs. Wall Street was verder vooral in afwachting van het Amerikaanse kwartaalcijferseizoen dat deze week gaat beginnen.

1 uur geleden
Beleggers nemen geen risico en wachten op kwartaalcijferseizoen

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers namen maandag geen risico in afwachting van het kwartaalcijferseizoen dat deze week begint. De verwachtingen over de bedrijfsresultaten zijn hooggespannen nu veel beursgraadmeters op recordhoogtes staan. Maar de stemming op de Europese aandelenbeurzen was op de eerste handelsdag van de week nog duidelijk terughoudend.

5 uur geleden
BoekenVoordeel vraagt faillissement aan vanwege coronacrisis

ALMERE (ANP) - Boekwinkelketen BoekenVoordeel, goed voor 86 winkels in Nederland, heeft faillissement aangevraagd. Door de gedwongen coronasluiting kwam het bedrijf flink in de problemen. Ondanks de steun van de overheid, een flexibele opstelling van leveranciers en extra investeringen van de eigenaar is het volgens BoekenVoordeel niet meer verantwoord om verder te gaan met het bedrijf.

5 uur geleden
Stapje terug op Wall Street na records voor Dow en S&P 500

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag wat lager geopend, nadat de toonaangevende Dow-Jonesindex en de brede S&P 500 vrijdag nog nieuwe recordstanden bereikten. Beleggers op Wall Street zijn vooral in afwachting van het Amerikaanse kwartaalcijferseizoen dat deze week gaat beginnen, met resultaten van de grote banken Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Wells Fargo op woensdag.

7 uur geleden
Maaltijdbezorgingstak Uber breekt record in maart

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - De maaltijdbezorgingstak van Uber heeft wereldwijd nog nooit zoveel maaltijden in een maand bezorgd als in maart. Uber Eats zag de vraag naar maaltijden vorige maand meer dan verdubbelen. Als de opbrengst het hele jaar zo groot zou zijn ,zou Uber voor 52 miljard dollar aan maaltijden bezorgen, een kleine 44 miljard euro. De vraag naar maaltijdbezorging blijft hoger dan de hoeveelheid beschikbare bezorgers aankunnen.

8 uur geleden
Vakbonden waarschuwen voor langere chauffeursstakingen

UTRECHT (ANP) - Honderden chauffeurs hebben maandag op vier locaties in Nederland gestaakt voor een betere cao. Bovendien hebben nog meer chauffeurs het werk neergelegd, al hebben de vakbonden nog geen duidelijk beeld hoeveel dat er zijn. "We hopen dat de werkgevers inzien dat het serieus is", aldus CNV-onderhandelaar Tjitze van Rijssel. Als er geen beweging van de werkgevers komt, komen er meer en langere acties, zegt zijn FNV-collega Willem Dijkhuizen. "Dan gaat Nederland er wel iets van merken."

9 uur geleden
China wil dat Ant Group financiële houdstermaatschappij wordt

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid heeft de grote betalingsdienstverlener Ant Group opgedragen een financiële houdstermaatschappij (holding) te worden. Daardoor wordt Ant Group meer gereguleerd als een bank, met veel strikter toezicht van de overheid.

9 uur geleden